14/06/2022 14/06/2022 Σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες Βουλευτές να απαντήσουν. Η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός που πήρε πρώτος τον λόγο....
14 Ιουνίου, 2022 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2022 - 19:15

Σφοδρό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών με τον Τούρκο Υπ. Άμυνας σε επιτροπή του ΝΑΤΟ

Διαδώστε:
Σφοδρό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών με τον Τούρκο Υπ. Άμυνας σε επιτροπή του ΝΑΤΟ

Σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγόρησε την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα οι Έλληνες Βουλευτές να απαντήσουν.

Η «Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός που πήρε πρώτος τον λόγο. Η αντιπαράθεση διήρκεσε περίπου 12 με 13 λεπτά με τον κ. Ακάρ φανερά εκνευρισμένο να απαντά στις ερωτήσεις των Ελλήνων βουλευτών, οι οποίοι του ζήτησαν να εξηγήσει «πώς ανήκει σε νατοϊκή συμμαχίας όταν υπάρχει το casus belli και αυτή η εχθρική συμπεριφορά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ertnews, στη συνάντηση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά οι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Μανούσος Κωνσταντίνος Βολουδάκης, Σπήλιος Λιβανός και Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Χουλουσί Ακάρ αντέδρασε έντονα όταν Έλληνας βουλευτής χρησιμοποίησε τη φράση «η κατοχή σας συνεχίζεται στη βόρεια Κύπρο» λέγοντας:

«Αν εννοείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, θέλετε από την αρχή να τσακωθούμε; Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα εκεί μέχρι το 1974. Ακόμη και Ελληνοκύπριοι κινδύνευσαν. Ξεκινήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974.

Μέχρι τώρα και ο νότος και ο βορράς ζούσαν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είμαστε προκατειλημμένοι. Το 2014, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ για λύση, παρ’ όλες τις ελλείψεις του. Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε».

Σχετικά με τον καταυλισμό του Λαυρίου, ο Ακάρ είπε «Αν βάλετε το PKK/YPG και την οργάνωση FETO, που έβλαψαν τον λαό μας, σκότωσαν 40 χιλιάδες ανθρώπους και σκότωσαν 251 ανθρώπους στο στρατόπεδο του Λαυρίου, αυτό δεν λέγεται συμμαχική αλληλεγγύη, είναι ενάντια στη φιλία. Αυτή η κατάσταση βλάπτει επίσης τη συμμαχία και έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας».

Όταν Έλληνας βουλευτής αναφερόμενος στο Λαύριο είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», ο υπουργός Ακάρ απάντησε:

«Μην λέτε ότι δε υπάρχει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το ξέρει ότι υπάρχει στο Λαύριο. Το ίδιο κάνουν και οι Σουηδοί με το ΡΚΚ και το YPG.
Κανείς δεν ξέρει το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι ούτε ανθρωπιά, ούτε δημοκρατία, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα. Αν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους», είπε.

Απαντώντας σε άλλο Έλληνα βουλευτή που είπε ότι η «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ απάντησε:

«Ελληνικά αεροπλάνα ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις περιοχές Ντάτσα Δίδυμα και Νταλαμάν. Όταν έρχεστε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική χώρα της Τουρκίας και παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας, τι πρέπει να κάνουμε εμείς; Υπάρχουν στοιχεία στα ραντάρ και τα έχουμε μοιράσει με τις συμμαχικές χώρες . Και στις 28 Απριλίου εμείς απαντήσαμε».

«Δεν αισθανόμαστε ότι θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε» είπε τέλος, ‘Ελληνας βουλευτής και ο Ακάρ απάντησε: «Αυτό δεν είναι πράξη ελληνικής ευγένειας».

Πριν από το επεισόδιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλούσε επί 40 λεπτά και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Τουρκία, θέλουμε ειλικρινά να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση για τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο και ηπειρωτικό χώρο, τις ασκήσεις και παρόμοια προβλήματα. Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να λυθούν χωρίς συνομιλίες , συναντήσεις, επισκέψεις και διάλογος. Θέλουμε διάλογο. Θέλουμε να μοιραστούμε τον πλούτο αυτής της περιοχής δίκαια, χτίζοντας μαζί μια ειρηνική παράδοση. Δυστυχώς, ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί υποστηρίζουν συγκεκριμένες ενέργειες και ρητορικές για τις δικές τους πολιτικές και προσωπικές φιλοδοξίες, κλιμακώνοντας τις εντάσεις».

Τι δήλωσε για το περιστατικό o Σπήλιος Λιβανός

Στο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο Σπήλιος Λιβανός.

Μιλωντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπατά το διεθνές δίκαιο και πως εκπαιδεύει τρομοκράτες. Επίσης ότι η Ελλάδα διέκοψε τον διάλογο ενώ η Τουρκία θέλει δήθεν να τον συνεχίσει.

Οι Έλληνες Βουλευτές του απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πατεί σε δυο βάρκες , διατηρεί το casus belli , για γαλάζια πατρίδα ενώ διατηρεί τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο,

Ο κ .Λιβανός επιβεβαίωσε ότι ο Ακάρ αφού ανταπάντησε στα Τουρκικά χάνοντας τα λόγια και την ψυχραιμία του στη συνεχεία αποχώρησε επικαλούμενους φόρτο εργασίας.

Ένταση υπήρξε και με τον Υπουργό Ενέργειας Ντονμέζ στον οποίο απάντησαν ο κύριος Λοβέρδος και η κυρία Τζάκρη.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα»

Όπως αναφέρει η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σήμερα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Υποεπιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που συνεδριάζει από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».

Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της κα Τζάκρη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Eπιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.
Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

 

 

Πηγή: ertnews (Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κατερίνα Φρύσσα /Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου)/ skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων