29/05/2020 29/05/2020 Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις της ανήμερα της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Πόλης. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ερντογάν, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα έξω από την Αγιά Σοφιά, προκειμένου να ενισχύσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνιμα των Τούρκων. Εκτός...
29 Μαΐου, 2020 - 11:03
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2020 - 11:23

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Αναπαράσταση της πτώσης των Τειχών και ισλαμική προσευχή στην Αγιά Σοφιά για την επέτειο της Άλωσης- Αντιδράσεις

Διαδώστε:
Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Αναπαράσταση της πτώσης των Τειχών και ισλαμική προσευχή στην Αγιά Σοφιά για την επέτειο της Άλωσης- Αντιδράσεις

Κλιμακώνει η Τουρκία τις προκλήσεις της ανήμερα της θλιβερής επετείου της Αλώσεως της Πόλης. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό και με δεδομένα τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Ερντογάν, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα φαντασμαγορικό τηλεοπτικό πρόγραμμα έξω από την Αγιά Σοφιά, προκειμένου να ενισχύσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνιμα των Τούρκων.

Εκτός από την ανάγνωση του κορανίου και την τέλεση προσευχής στην Αγία Σοφία, που εξήγγειλε χθες ο ίδιος ο Ερντογάν, έχει στηθεί ένα ομοίωμα τείχους έξω από τον ναό
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, απόψε ο τουρκικός λαός θα παρακολουθήσει μέσα από την κρατική τηλεόραση την αναπαράσταση της αποφράδας ημέρας με τα τείχη να πέφτουν μπροστά από την Αγιά Σοφιά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στις 18.00, θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου μπροστά από το Τοπ Καπί και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού. Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και στις 20.53, ο Ερντογάν που δεν θα έχει φυσική παρουσία, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά μέσω… βίντεο.

Στις 21.30 θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή  και την άφιξή του στην Αγιά Σοφιά, μπροστά από ψεύτικα τείχη που φτιάχτηκαν για το σόου. Σε αυτό το σημείο θα διαβαστεί η προσευχή της νίκης, το 48ο κεφάλαιο από το Κοράνι, που αποτελείται από 29 στίχους και αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, που επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ.

Χθες, σε διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα κάνει προσευχή για την άλωση της Κωνσταντινούπολης στην Αγιά Σοφιά: “Θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Αλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις 10 Μαίου ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε με ένα tweet πως κάτι αναμένεται να συμβεί σύντομα στην Αγία Σοφία. Συγκεκριμένα, ο άμεσος συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας έγραφε κάτω από μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας: «Σε νοσταλγήσαμε λίγη υπομονή. Θα το πετύχουμε.».

Όπως γράφει ο τουρκικός τύπος, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, το βράδυ θα προβληθεί ένα εντυπωσιακό τηλεοπτικό σόου για την θλιβερή επέτειο.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί η τέλεση προσευχής στον εξωτερικό χώρο μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού, ωστόσο ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι αυτή αναβάλλεται. Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολιάζοντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ είπε ότι «βεβαίως και μας ενοχλεί, αγγίζει το θρησκευτικό μας συναίσθημα, την πίστη μας», ωστόσο ο κύριος στόχος του δεν είναι η Ελλάδα αλλά η ίδια η Κωνσταντινούπολη όπου έχει γνωρίσει την ήττα δυο φορές ο Τούρκος πρόεδρος και επιθυμεί να αγγίξει το θυμικό των πολιτών.

Να ζητήσει την παρέμβαση του γγ του ΟΗΕ και τη Ευρωπαϊκής Ενωσης καλεί την κυβέρνηση η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά για την προκλητική φιέστα που ετοιμάζει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία, 567 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«Ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί, αναφέρει σε ανακοίνωση της η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι «επιχειρεί να βεβηλώσει την Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς».

«Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να ζητήσει παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων