15/06/2022 15/06/2022 Μετά το “Μητσοτάκης γιόκ” αλλά και άλλων εμπρηστικών δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε την πραγματικότητα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που τοποθετεί απέναντί της την Τουρκία. Παράλληλα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης είναι καταδικαστέο, διότι όποιος χαρακτηρίζεται “εχθρός” απομακρύνεται και φιμώνεται. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Καθώς πέφτει η δημοτικότητα του Ερντογάν...
15 Ιουνίου, 2022 - 20:41

“Στάζει δηλητήριο” ο Ερντογάν για την Ελλάδα όσο πέφτει η δημοτικότητά του – “Εκκαθαρίζεται” οποιοσδήποτε διαφωνεί

Διαδώστε:
“Στάζει δηλητήριο” ο Ερντογάν για την Ελλάδα όσο πέφτει η δημοτικότητά του – “Εκκαθαρίζεται” οποιοσδήποτε διαφωνεί

Μετά το “Μητσοτάκης γιόκ” αλλά και άλλων εμπρηστικών δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέστρεψε την πραγματικότητα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αυτή που τοποθετεί απέναντί της την Τουρκία. Παράλληλα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης γνώμης είναι καταδικαστέο, διότι όποιος χαρακτηρίζεται “εχθρός” απομακρύνεται και φιμώνεται.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Καθώς πέφτει η δημοτικότητα του Ερντογάν στους νέους, και καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν δρομολογηθεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP, έκανε λόγο για παιχνίδι που παίζεται εις βάρος της χώρας του και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα άλλων.

«Κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών γυρισμάτων, αυτοί που είναι οι πιο κουρασμένοι, φθαρμένοι, με σπασμένα πόδια και χέρια είναι οι κομπάρσοι. Αλλά το όνομα αυτών δεν φαίνεται ποτέ στη σκηνή, αυτό συνέβη και στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αν επιμένει στα ίδια λάθη, αυτό θα της συμβεί και από εδώ και πέρα» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ισχυρίστηκε πως η χώρα μας είναι αυτή που βάζει απέναντί της, την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε στην Μικρασιατική Καταστροφή, απειλώντας ότι Ελλάδα «θα πάθει ό,τι έπαθε στο παρελθόν».

Ειδικότερα, ο Ερντογάν, αναφέρθηκε στην άσκηση EFES 2022 αλλά και στους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

«Βρεθήκαμε στη Σμύρνη και με αφορμή την άσκηση Efes 2022 και στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο σε αυτούς που πρέπει. Συναντήσαμε και τις τοπικές οργανώσεις μας στη Σμύρνη. Γνωρίζουμε και έχουμε αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται εναντίον της χώρας μας, και αφήνουν την Ελλάδα πάνω που γίνεται κακομαθημένη και πάλι όπως και στο παρελθόν» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Ερντογάν έκανε αναφορά στην Μικρασιατική Καταστροφή λέγοντας πως η χώρα μας πρέπει να κοιτάξει το παρελθόν και τονίζοντας πως «αν η Ελλάδα επιμείνει, αυτό θα πάρει από εδώ και στο εξής».

«Το πρόβλημα είναι πως η Ελλάδα δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου σε αυτό το παιχνίδι» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ξέρετε πως στα γυρίσματα ταινιών οι κομπάρσοι είναι αυτοί που κουράζονται περισσότερο, φθείρονται και σπάνε τα χέρια και τα πόδια τους. Όμως στη σκηνή δεν εμφανίζεται το όνομα τους ούτε οι ίδιοι. Στο παρελθόν αυτό συνέβη στην Ελλάδα και αν επιμείνει στο ίδιο λάθος θα συμβεί ακριβώς αυτό και πάλι».

Το κυβερνών ΑΚΡ της Τουρκίας αποτυγχάνει να κερδίσει την ψήφο των νέων

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου αποτυγχάνει να κερδίσει τις ψήφους της νεολαίας της χώρας, δήλωσε ο επικεφαλής της MAK Consulting Company, Μεχμέτ Αλί Κουλάτ.

Όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις πολιτικές της κυβέρνησης, δήλωσε ο Kulat σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sözcü την Τρίτη.

«Ακόμη και τα παιδιά ορισμένων στελεχών του AKP δεν θα ψηφίσουν για το κόμμα», είπε ο Κουλάτ.

Η διαχείριση της οικονομίας από τον Τούρκο πρόεδρο έχει προκαλέσει πλήγμα στη δημοτικότητα της κυβέρνησής του.

«Στα προάστια των πόλεων είναι εμφανής η απώλεια ψήφων που είναι γύρω στο ένα τρίτο των ανθρώπων που ψήφισαν προηγουμένως για το AKP», είπε ο Kulat σε συνέντευξή του στην Ankara Masası την περασμένη εβδομάδα.

Οι έρευνες της MAK χωρίζουν την Τουρκία σε οκτώ περιοχές – επτά γεωγραφικές περιοχές και την Κωνσταντινούπολη – είπε ο Κουλάτ, προσθέτοντας ότι το AKP αποτυγχάνει να πάρει το προβάδισμα σε κάποια από τις περιοχές στη δημογραφική ηλικία 18-29.

«Σύμφωνα με τους νέους, οι πολιτικές του AKP δεν είναι επαρκείς», επεσήμανε.

Όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 1999 – αποτελούν το 32,6% του εκλογικού σώματος, περίπου 18,4 εκατομμύρια άτομα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλέστηκε την τουρκική δημοκοπική εταιρεία Murat Gezici.

Απαγορεύεται να διαφωνείς…!

Το εκφράσει τη διαφωνία του κάποιος με την πολιτική του Ερντογάν γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο στην Τουρκία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο όλων των θεσμών της χώρας την οποία έχει μετατρέψει σε λαϊκιστικό-αυταρχικό καθεστώς, όπως δήλωσε ο Henri J. Barkey, ανώτερος συνεργάτης για σπουδές Μέσης Ανατολής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Ερντογάν, «ο μόνος υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων που καθορίζει την ατζέντα της χώρας», «επιδίωξε να πολώσει την τουρκική κοινωνία δυσφημώντας συνεχώς τους αντιπάλους του, και αποκαλώντας τους εχθρούς της Τουρκίας, αμφισβητώντας το νόμιμο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στην πολιτική και κάνοντας άφθονη χρήση θεωριών συνωμοσίας επιρρίπτοντάς τους την ευθύνη για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε ο Barkey, ο οποίος είναι και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κοέν στο Πανεπιστήμιο Lehigh.

Δεν ανέχεται ακόμη και καμία διαφωνία μέσα στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), «έχοντας εκκαθαρίσει όποιον αμφισβήτησε την κρίση του, ακόμη και αυτούς που τον βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία», υπογράμμισε ο Barkey στην World Politics Review (WPR) την Τρίτη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Ερντογάν θα αφήσει την αντιπολίτευση να κερδίσει στις εκλογές στις εκλογές του επόμενου έτους ή «αν θα προσπαθήσει να κρατήσει την εξουσία με οποιοδήποτε και κάθε δυνατό μέσο», είπε ο Barkey.

«Όσο παραμένει στην εξουσία, το μέλλον για τις πολιτικές ελευθερίες της Τουρκίας θα είναι ζοφερό».

Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά σε σχηματισμούς πάνω από το Αιγαίο: 14 παραβιάσεις και 4 εμπλοκές

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, οι αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας έκαναν σήμερα 10 παραβάσεις και 14 παραβιάσεις του FIR Αθηνών σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικά 10 παραβάσεις και 14 παραβιάσεις (10 από drone, 4 από μαχητικά) του FIR Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν σήμερα (15/06) σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Προκαλούν ανησυχία οι τουρκικές παραβιάσεις και η επιθετική ρητορική

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά σχολίασε ότι οι τουρκικές δηλώσεις δεν βοηθούν τον διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή

Οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία», δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο μεταξύ αξιωματούχων της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Τουρκίας και την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ δήλωσε:

«Επί της αρχής μπορώ να πω ότι λάβαμε γνώση των δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και ότι δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία».

Προσέθεσε δε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ πριν από την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Άγκυρα (σ.σ. δεν έγινε η επίσκεψη σε Αθήνα και Άγκυρα καθώς η υπουργός νόσησε με κορωνοϊό).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για την στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», ο κ. Βάγκνερ επανέλαβε απόσπασμα από την ίδια δήλωση της κυρίας Μπέρμποκ: «Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όταν πρόκειται για την ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.

Σε μια περίοδο όπου η τάξη ασφάλειας της Ευρώπης αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν, πρέπει ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι να στέκουμε ενωμένοι. Πρέπει προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Συνάντηση Τουρκίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία στο Βερολίνο

Συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην οποία συμμετείχαν και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία, τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης της αλληλεγγύης της Συμμαχίας εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί ξεκάθαρη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

Τονίστηκε, όπως αναφέρει, η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από την άποψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

Όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την παραγωγή διπλωματικών λύσεων στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις.

Με πληροφορίες από ahval, ankaramasasi, france24, news247.gr, skai.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων