18/10/2019 18/10/2019 Ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου όπου αύριο θα συλλειτουργήσουν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος , κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου  προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Η...
18 Οκτωβρίου, 2019 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2019 - 16:33

Αύριο το συλλείτουργο Οικ. Πατριάρχη – Αρχιεπ. Αθηνών

Διαδώστε:
Αύριο το συλλείτουργο Οικ. Πατριάρχη – Αρχιεπ. Αθηνών

Ο ιστορικός Ιερός Ναός της Παναγίας Αχειροποιήτου όπου αύριο θα συλλειτουργήσουν η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος , κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου  προκειμένου να παραστεί στις λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Η επίσκεψη αυτή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς έρχεται εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων αναφορικά με το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αύριο Σάββατο ο Παναγιώτατος θα συλλειτουργήσει  με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στον Ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, συμπροσευχομένου του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Το συλλείτουργο αυτό πραγματοποιείται στον απόηχο της απόφασης που έλαβε χθες Πέμπτη η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει το Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών σε περίπτωση που μνημονεύσει τον Επικεφαλής της αυτοκέφαλης ουκρανικής εκκλησίας Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου θα γίνει αύριο στο συλλείτουργο. Το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε χωρίς περιστροφές και διπλωματικές κινήσεις να στείλει το μήνυμά του στον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας εξουσιοδοτεί τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλο να διακόψει το μνημόσυνο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου σε περίπτωση καθ’ ην ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει στις θείες ακολουθίες αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων ή αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες, που θα επιμαρτυρούν την γενομένη από αυτόν αναγνώριση του ουκρανικού εκκλησιαστικού σχίσματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Αίσθηση επίσης προκαλεί η ανακοίνωση   του εκπροσώπου Τύπου του Πατριαρχείου της Μόσχας Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, ότι η  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρήσει σχέσεις με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος που «δε θα αναγνωρίσουν τους ουκρανούς σχισματικούς»

«Εκτιμούμε την ευχαριστιακή επικοινωνία με τους αδελφούς μας στην Εκκλησία της Ελλάδος και θα διατηρήσουμε μαζί τους την κανονική και ευχαριστιακή σχέση μέσω όλων των αρχιερέων και ποιμένων, οι οποίοι ήδη μίλησαν ή θα ανακοινώσουν ότι δεν αναγνωρίζουν την ουκρανική αυτοκεφαλία και δεν αμαυρώσουν το ονόμά τους με τη συλλειτουργία με τους σχισματικούς», τόνισε Επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων