06/12/2019 06/12/2019 Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ετελέσθη σήμερα 6 Δεκεμβρίου το πρωί στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι, ιερουργούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου.     Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χειροτόνησε σε Επίσκοπο Άκκρας τον π. Πέτρο Παργινό.      Ο ιστορικός ναός O ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Αλ...
06 Δεκεμβρίου, 2019 - 14:58
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2019 - 15:28

Μία λαμπρή ημέρα στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι

Διαδώστε:
Μία λαμπρή ημέρα στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ετελέσθη σήμερα 6 Δεκεμβρίου το πρωί στον Άγιο Νικόλαο Χαμζάουι, ιερουργούντος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου.

 

 

Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χειροτόνησε σε Επίσκοπο Άκκρας τον π. Πέτρο Παργινό.

 

 

Ο ιστορικός ναός

O ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ και είναι από τους παλιότερους ναούς της Ορθοδοξίας στο Κάιρο. Απέναντι ακριβώς, στον ίδιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου, βρίσκεται το κελί του Αγίου Νεκταρίου και ο ναός που τιμάται στο όνομά του.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, είναι από τα σπουδαιότερα μνημεία του χριστιανισμού. Βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως.

Η ίδρυσή του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Ήταν η έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας γεγονός που σημαίνει ότι εκεί γίνονταν οι λειτουργίες, οι χειροτονίες, οι νεκρώσιμες ακολουθίες των Πατριαρχών.

Η Επιτροπή του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που στεγάζεται δίπλα στο ναό ιδρύθηκε το 1933 από τον Πατριάρχη Μελέτιο Μεταξάκη.

Τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού έγιναν στις 10 Ιουνίου 2007. Για την αποκατάστασή του συνέβαλε οικονομικά η Βουλή των Ελλήνων. Στο σκευοφυλάκιο του ναού υπάρχουν πολύτιμα ιερά λατρευτικά αντικείμενα. Εντυπωσιακός είναι και ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού. Έχει μοναδικές αγιογραφίες και εικόνες. Η δε οροφή είναι ξύλινη με μοναδικό διάκοσμο. Αρκετές από τις ξύλινες κολώνες του γυναικωνίτη είναι από δοκάρια πλοίων που μαρτυρούν τη συμβολή των Ελλήνων στην ανέγερση του ναού. Πρόκειται για εκείνους που είτε ταξίδευαν σε κάθε γωνιά της γης για να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν αλλά και αυτούς που βρήκαν στην Αίγυπτο έναν νέο τόπο να δημιουργήσουν το σπιτικό τους.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων