25/10/2023 25/10/2023 Για «ένα σπουδαίο κεκοσμημένο με πλήθος αρετών και χαρισμάτων ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου» κάνει λόγο ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιώργος Ξενιτίδης στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κυρό Δημήτριο του οποίου η εκδημία έγινε γνωστή την περασμένη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023. Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη τελέστηκε την Τρίτη 24...
25 Οκτωβρίου, 2023 - 16:43
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2023 - 16:29

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Λαγκαδά για την εκδημία του Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων Δημητρίου

Διαδώστε:
Συλλυπητήρια του Δημάρχου Λαγκαδά για την εκδημία του Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων Δημητρίου

Για «ένα σπουδαίο κεκοσμημένο με πλήθος αρετών και χαρισμάτων ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου» κάνει λόγο ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιώργος Ξενιτίδης στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον μακαριστό Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κυρό Δημήτριο του οποίου η εκδημία έγινε γνωστή την περασμένη Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη τελέστηκε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος οδού Δελφών στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Λαγκαδά Γιώργου Ξενιτίδη για την εκδημία του Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κυρού Δημητρίου:

Με αισθήματα βαθυτάτης λύπης το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος Λαγκαδά, αλλά κυρίως η κοινότητα της Όσσας αποχαιρετούμε ένα σπουδαίο κεκοσμημένο με πλήθος αρετών και χαρισμάτων ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων κυρό Δημήτριο.

Ο μακαριστός πλέον, ιεράρχης ήταν αγαπητός σε ολόκληρο το δήμο Λαγκαδά, καθώς καταγόταν από το χωριό της Όσσας. Επιπλέον, μετά τον εφησυχασμό του έχτισε στο χωριό του ησυχαστήριο επ΄ ονόματι του Αγίου Λουκά του Ιατρού στο οποίο διέμενε έως της κοιμήσεως του και λειτουργούσε. Είχε άριστες σχέσεις με όλα τα χωριά του δήμου μας.

Ο μακαριστός μητροπολίτης είχε απλοϊκό χαρακτήρα, πέρασε τη ζωή του σιωπηλά, αλλά άφησε πίσω τεράστιο έργο τόσο στη διασπορά όσο και στην Ελλάδα.

Δε θα αναφερθώ στη βιογραφία του. Θα σταθώ όμως στη προσφορά του στο εξωτερικό και στους νέους. Αγαπούσε τους νέους και ίδρυσε ελληνικό πενταθέσιο νηπιαγωγείο στο Μόναχο το οποίο ο ίδιος επόπτευε και με δικές του ενέργειες χρηματοδοτούνταν από την ευρωπαϊκή ένωση. Εκτός αυτού ο ίδιος δίδαξε και ως καθηγητής στη Γερμανία κάνοντας παράλληλα και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος όταν επισκέφτηκε το Μόναχο τον τίμησε με το Μεγαλόσταυρο παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικος για όλη τη προσφορά του στο εξωτερικό.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η προσφορά του στη πατρίδα του. Πρόβαλε τη τοπική Αγία της Όσσας την Αγία Κυράννα, εξέδωσε μάλιστα και την ακολουθία της. Η Αγία τον αξίωσε να είναι παρών όταν βρέθηκαν τα λείψανα της το 2011.

Επίσης στο χωριό του οργάνωσε τη τοπική ομάδα στην οποία έδωσε το όνομα ‘’Νέστωρ Όσσης’’. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειχνε και για το σχολεία του χωριού τα οποία επισκεπτόταν συχνά.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι διέθεσε την περιουσία του για να ιδρύσει, να κτίσει και να λειτουργήσει το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης για τα ορφανά παιδιά, τα εγκαταλελειμμένα και για κάθε παιδί που είχε δυσκολίες. Ο Σεβασμιώτατος βρισκόταν πλάι σε κάθε πονεμένο παιδί που είχε ανάγκη.

Ο μακαριστός μητροπολίτης υπήρξε υψηλός στο ανάστημα, αλλά άσκησε και υψηλά τα αρχιερατικά του καθήκοντα. Γι’ αυτό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον τίμησε στις 31 Αυγούστου του 2020 εκλέγοντας τον από βοηθό επίσκοπο Θερμών που χειροτονήθηκε το 1980, Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων, υπέρτιμο και έξαρχο Προποντίδος. Αξιώθηκε να επισκεφτεί τη πάλαι ποτέ μητρόπολή του μετάτην εκλογή του.

Είχα τη τιμή να τον γνωρίζω προσωπικώς μέσα από τις αρχιερατικές του παρουσίες σε διαφόρους ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά Λιτής και Ρεντίνης όπου λειτουργούσε και κήρυττε τον λόγο . Διατηρούσε στενές σχέσεις και συνεργάστηκε με τους τρείς μητροπολίτες του Λαγκαδά, τους μακαριστούς Σπυρίδωνα και Ιωάννη, αλλά και τον νυν μητροπολίτη κύριο Πλάτωνα. Πολύτιμη και σημαντική ήταν η παρουσία του στα εκκλησιαστικά δρόμενα κατά το διάστημα της τοποτηρητείας του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, μετά την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Ιωάννου στην εξόδιο ακολουθία του οποίου εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η σημερινή μέρα είναι μέρα πένθους για το δήμο Λαγκαδά. Αποχαιρετούμε έναν συντοπίτη μας ιεράρχη που μας χάρισε ποικίλες ευλογίες στην αρχιερατική του πορεία. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι ο ίδιος θα μας ευλογεί από τον παράδεισο που βρίσκετε, κοντά στο Χριστό που από μικρής ηλικίας αγάπησε και αφοσιώθηκε.

Εκφράζω τις συλλυπητήριες ευχές και εμού προσωπικά, αλλά και των συνδημοτών μου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και την περί Αυτού Ιερά Σύνοδο, προς τους οικείους του και τέλος, προς τους συντοπίτες του Οσσαίους και Οσσαίες .

Σεβασμιώτατε δώσε μας για τελευταία φορά επι Γής την αρχιερατική σου ευλογία. Να ξέρεις δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!

Δημητρίου τοῦ Σεβασμιώτατου καὶ Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Μετρῶν καὶ Ἀθύρων, Ὑπερτίμου καὶ Ἐξάρχου Προποντίδος, ἡμῶν δὲ Πατρὸς καὶ Ἱεράρχου, είη η μνήμη αυτού άληστος, ἀγήρως, αλησμόνητος και αιωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μετρών και Αθύρων Δημήτριος

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Μετρών και Αθύρων Δημητρίου

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων