14/11/2020 14/11/2020 Πέρασε μια εβδομάδα από την έναρξη εφαρμογής των καθολικών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ενώ από χθες το βράδυ ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. Οι ιερές ακολουθίες το διάστημα αυτό συνεχίζονται να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπει...
14 Νοεμβρίου, 2020 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/11/2020 - 12:27

Συνεχίζονται οι κεκλεισμένων των θυρών ιερές ακολουθίες – Τι ζητά η ΔΙΣ για τα Χριστούγεννα – Αντιδράσεις για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Συνεχίζονται οι κεκλεισμένων των θυρών ιερές ακολουθίες – Τι ζητά η ΔΙΣ για τα Χριστούγεννα – Αντιδράσεις για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας

Πέρασε μια εβδομάδα από την έναρξη εφαρμογής των καθολικών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη τη χώρα, ενώ από χθες το βράδυ ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι ιερές ακολουθίες το διάστημα αυτό συνεχίζονται να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο οποίος είναι μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 164ης περιόδου, η Σύνοδος απέστειλε Επιστολή προς τους αρμοδίους  με την οποία να λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς λειτουργούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η ΚΥΑ που είναι σε ισχύ

Για τους χώρους λατρείας η ΚΥΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων». Ενώ διευκρινίζεται ότι στις κηδείες και σε σχετικές ταφικές εκδηλώσεις επιτρέπεται η συμμετοχή του θρησκευτικού λειτουργού και 9 ατόμων που επιμελούνται της ταφής.

Για τους χώρους λατρείας έχει εκδοθεί και σχετικό παράρτημα που αναφέρει ότι πρέπει και οι θύρες εισόδου και εξόδου του ναού να είναι κλειστές ενώ ο κατά νόμον θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να μην εισέρχεται κανένας. Διευκρινίζει μάλιστα στην παράγραφο 2 ότι αν μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά η λειτουργία θα πρέπει το τεχνικό προσωπικό να μην υπερβαίνει τα 4 άτομα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ – Εκδόθηκε η ΚΥΑ – Τι προβλέπει για εκκλησίες και Ιερές Μονές

Τι ζητά η ΔΙΣ για τα Χριστούγεννα 

Παράκληση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς λειτουργούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα, εκφράζει με επιστολή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε ειδική διαδικτυακή εκπομπή της μητροπόλεώς του στο Facebook, την οποία και παρακολούθησαν με ενεργή συμμετοχή δεκάδες χιλιάδες πιστοί, στην πλειονότητά τους νέοι. Τόνισε, μάλιστα, πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρακάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επιτρέψουν να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί με την απαρέγκλιτη και πιστή τήρηση όλων των προδιαγραφών, των εντολών και των υποδείξεων των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας και, φυσικά, πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα σε αυτόν και τον επόμενο μήνα.

Για την περίοδο του καθολικού lockdown που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου και τη στάση της εκκλησίας την περίοδο αυτή μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ σήμερα ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρας.

Ο Μητροπολίτης επιβεβαίωσε πως η ΔΙΣ είχε απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη με την οποία του ζητούσε να μην κλείσουν οι ναοί και να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να παραμείνουν ανοιχτεί την περίοδο ειδικά των Χριστουγέννων, διευκρινίζοντας όμως ότι η επιστολή εστάλη πριν την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων.

Σε ερώτηση αν θα επιμείνουν σε αυτή τη θέση είπε, πως αυτό θα γίνει τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου όταν η ΔΙΣ θα συνεδριάσει εκ νέου. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλίου, η Εκκλησία έχει πλέον την εμπειρία να συζητήσει με την πολιτεία το ζήτημα αυτό καθώς κάτι ανάλογο είχε συμβεί και την προηγούμενη περίοδο που χρειάστηκε να επιβληθεί καθολικό lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ: Η Ιερά Σύνοδος δε θα δεχθεί κλειστές εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Αντιδράσεις για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας

Τη δική της απάντηση σε δημοσιεύματα εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η οποία συνδέει με τρόπο κατηγορηματικό την εξάπλωση της πανδημίας στον νομό Πέλλας και στην Έδεσσα με την επίσημη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας (13 Νοεμβρίου 2020), με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας σας δημοσίευμα (12/11/2020) που αναπαρήγαγαν και ορισμένα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, και το οποίο συνδέει με τρόπο κατηγορηματικό την εξάπλωση της πανδημίας στον νομό Πέλλας και στην Έδεσσα με την επίσημη Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Δηλαδή πριν από έναν μήνα. Θεωρούμε ανυπόστατη και αβάσιμη αυτήν την ετεροχρονισμένη καταγγελία, αφού δεν στηρίζεται ούτε σε πραγματικά εμπειρικά δεδομένα, ούτε σε κάποια επιστημονικά συμπεράσματα. Και η εμπειρία απέδειξε, από τις επίσημες ανακοινώσεις και εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ασθένησε για το κρίσιμο διάστημα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις των ειδικών επιστημόνων, όποιος νοσήσει από τον covid-19, παρουσιάζει συμπτώματα τις πρώτες 3-5 ημέρες και οπωσδήποτε μέσα σε 14 ημέρες. Η παρέλευση 14 ημερών από επαφή με κάποιον φορέα (με συμπτώματα η και ασυμπτωματικό) σημαίνει ότι δεν μεταδόθηκε η νόσος».

Κεκλεισμένων των θυρών οι ιερές ακολουθίες σε Λεμεσό και Πάφο

Με την πανδημία του κορωνοϊού να επελαύνει ο υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε νέα μέτρα, με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου να εισέρχονται σε καθεστώς «Lockdown» και την υπόλοιπη Μεγαλόνησο να υπακούει σε νέα παγκύπρια μέτρα.

Ο υπουργός εξήγησε την απόφαση αυτή σημειώνοντας: «Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, το 28% των κρουσμάτων ήταν από την Λεμεσό και την Πάφο, ενώ τον Οκτώβρη και μέχρι σήμερα το 70% των κρουσμάτων προέρχονταν από την Λεμεσό και την Πάφο».

Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε πως «ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα. Απαγορεύεται η διεξαγωγή γευμάτων/δείπνων και οποιωνδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις, πέραν εκδήλωσης σε οικία με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων περιλαμβανομένων των ανήλικων».

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα μέτρα και την απαγόρευση παρουσίας πιστών στις εκκλησίες των Επαρχιών Λεμεσού – Πάφου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «είναι δύσκολη αυτή η περίοδος που κλείνουν πάλι για τους πιστούς οι εκκλησίες μας και ο κόσμος μας το βιώνει με πολύ πόνο και θλίψη αυτό το γεγονός».

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΙΓΜΑ, ανέφερε πως θεωρεί λογικό τον αριθμό των δέκα ατόμων σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες, ωστόσο σημείωσε πως εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα θα πρέπει να επιτρέπεται η παρουσία πιστών στα προαύλια των εκκλησιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Νέα μέτρα στην Κύπρο – Τι λένε οι Ιεράρχες

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων