09/11/2020 09/11/2020 Η Αίγινα σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενα έτη, όταν πλήθος κόσμου συνέρρεε στο νησί για να τιμήσει τον Άγιο Νεκτάριο. Η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από το περασμένο Σάββατο το πρωί, επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς με άμεσο αντίκτυπο και στις εκκλησίες. Στο λιμάνι της Αίγινας αλλά και στον ναό του Αγίου Νεκταρίου επικρατεί...
09 Νοεμβρίου, 2020 - 8:54
Τελευταία ενημέρωση: 09/11/2020 - 9:12

«Συννεφιασμένη» η Αίγινα τιμά τον Άγιο Νεκτάριο – Κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία – Αναβλήθηκε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας

Διαδώστε:
«Συννεφιασμένη» η Αίγινα τιμά τον Άγιο Νεκτάριο – Κεκλεισμένων των θυρών η Θεία Λειτουργία – Αναβλήθηκε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας

Η Αίγινα σήμερα σε τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενα έτη, όταν πλήθος κόσμου συνέρρεε στο νησί για να τιμήσει τον Άγιο Νεκτάριο.
Η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση που ισχύει από το περασμένο Σάββατο το πρωί, επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς με άμεσο αντίκτυπο και στις εκκλησίες.
Στο λιμάνι της Αίγινας αλλά και στον ναό του Αγίου Νεκταρίου επικρατεί ερημιά, εκεί που μέχρι πέρυσι χιλιάδες πιστοί προσέρχονταν για να προσκυνήσουν τη Χάρη Του και να ακολουθήσουν την λατρευτική των τιμίων Λειψάνων και της εικόνας του Αγίου που κατέληγε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας.
Φέτος, όλα είναι σιωπηρά. Η Ιερά Αγρυπνία τελέσθηκε χθες βράδυ κεκλεισμένων των θυρών χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ
“Λόγω των νέων μέτρων ανακοινώνουμε στην αγάπη σας, ότι η Ιερά Αγρυπνία καθώς και η Πρωινή Θεία Λειτουργία, θα μεταδοθούν ζωντανά από τους εκκλησιαστικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς Πειραϊκή Εκκλησία και Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω του Aegina Portal” αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως ενώ για την σημερινή ημέρα τονίζονται τα εξής:
“Τέκνα έν Κυρίω αγαπητά, λόγω του γενικευμένου lockdown πρός αντιμετώπισιν της πανδημίας του ιού COVID- 19, η Ιερά πανήγυρις του Πολιούχου καί Προστάτου της Νήσου Αιγίνης, Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργου θά πραγματοποιηθεί σύμφωνα μέ τά νέα περιοριστικά μέτρα. Η καθιερωμένη Λιτάνευσις τής Τιμίας Κάρας του Αγίου Νεκταρίου δέν θά πραγματοποιηθει.”

Τι αναφέρει η ΚΥΑ για τους χώρους λατρείας: 

Για τους χώρους λατρείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η τέλεση λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».

Για τους χώρους λατρείας έχει εκδοθεί και σχετικό παράρτημα που αναφέρει ότι πρέπει και οι θύρες εισόδου και εξόδου του ναού να είναι κλειστές ενώ ο κατά νόμον θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να μην εισέρχεται κανένας. Διευκρινίζει μάλιστα στην παράγραφο 2 ότι αν μεταδίδεται τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά η λειτουργία θα πρέπει το τεχνικό προσωπικό να μην υπερβαίνει τα 4 άτομα.

Επιπλέον οι Ιερές Μονές, τα Ησυχαστήρια και τα Μοναστήρια, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του παραρτήματος 3, δεν θα δέχονται προσκυνητές ούτε ομαδικά ούτε ατομικά ενώ η λατρευτική ζωή συνεχίζεται κατά την κρίση του Ηγουμένου ή της Ηγουμένης με έγκριση του εκάστοτε Μητροπολίτη και με την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν συμμετέχει κανένας άλλος πλην της μοναστικής αδελφότητας ενώ τίθεται και όριο 10 ατόμων για τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας και ο κανόνας ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. ενώ απαγορεύονται οι επισκέπτες και στο Άγιον Όρος με τον Διοικητή να είναι υπεύθυνος της τήρησης των μέτρων.

Ποιες άλλες μεγάλες εορτές υπάρχουν το Νοέμβριο: 

Αύριο, 9 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως με επίκεντρο του εορτασμού να αποτελεί η Αίγινα. Στις 11 Νοεμβρίου του Αγίου Μηνά ενώ στις 13 τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και την επομένη στις 14 ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης ο Θαυματουργός. Ακολουθεί η εορτή του Ευαγγελιστή Ματθαίου στις 16 Νοεμβρίου και έπειτα η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21. Στα τέλη Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τιμάει μεταξύ άλλων τρεις μεγάλους Αγίους. Την Αγία Αικατερίνη στις 25 Νοεμβρίου, τον Άγιο Στυλιανό στις 26 και την τελευταία μέρα, ημέρα που λήγουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ, τον Άγιο Ανδρέα.

Όλες οι παραπάνω εορτές θα τιμηθούν στις Εκκλησίες, τις Ιερές Μονές και τα Ησυχαστήρια χωρίς την παρουσία των προσκυνητών αποκλειστικά και μόνο από τον θρησκευτικό λειτουργό και χωρίς τη δυνατότητα οι πιστοί να μπορούν να προσκυνήσουν τις θαυματουργές Ιερές Εικόνες των Αγίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων