22/08/2020 22/08/2020 “Τώρα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, χθες, Παρασκευή, 21 Αυγούστου, επιθυμώντας να ανακοινώσει προς το εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισεκ. κυβικά μέτρα. Νωρίτερα, το πρωί, η υφήλιος...
22 Αυγούστου, 2020 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2020 - 13:53

Τα “καλά νέα” Ερντογάν είναι “κακά νέα” για τον κόσμο: «Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού»

Διαδώστε:
Τα “καλά νέα” Ερντογάν είναι “κακά νέα” για τον κόσμο: «Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού»

“Τώρα, θέλω να μοιραστώ μαζί σας καλές ειδήσεις” είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, χθες, Παρασκευή, 21 Αυγούστου, επιθυμώντας να ανακοινώσει προς το εσωτερικό και διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία ανακάλυψε στη Μαύρη Θάλασσα το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην ιστορία της, το οποίο περιέχει 320 δισεκ. κυβικά μέτρα. Νωρίτερα, το πρωί, η υφήλιος είχε και πάλι αιφνιδιαστεί από τα επίσης «καλά νέα», κατά Ερντογάν, ότι η Μόνη της Χώρας (Μόνη Αγίου Σωτήρος εν τη Xώρα) μετατρέπεται από μουσείο σε τζαμί, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς ατραπό με την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της τουρκικής κυβερνήσεως και η Χώρα εντάχθηκε άμεσα υπό τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet).

 

“Καλά νέα” δεν υπήρξαν ποτέ

Στην πρώτη περίπτωση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, τα «καλά νέα» Ερντογάν αποδείχθηκαν «αμφιβόλου ποιότητος νέα» για τις διεθνείς αγορές, οι οποίες, όπως άλλωστε μετέδωσαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δεν πείσθηκαν ούτε από τον όγκο ούτε από την προοπτική του κοιτάσματος και άρα η τουρκική λίρα ξαναείδε αμέσως την κατρακύλα παρά τις μεγαλόπνοες ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου. Στη δεύτερη περίπτωση της μετατροπής της Μονής Χώρας, αναμενόμενη ήταν η έντονη αρνητική αντίδραση τόσο εκ μέρους της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας όσο εκ μέρους της ευρωπαϊκής Κομισιόν, η οποία, ήδη από πολύ νωρίς, καταδίκασε, δια μέσου της αρμοδίου Ναμπίλα Μασράλι, την απόφαση της Τουρκίας για την εκ νέου μετατροπή ενός μακραίωνου χριστιανικού ιερού χώρου σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού»

Με μία σύντομη, αλλά αξιοσημείωτη ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μονής τη Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντάς την ως ακόμα μια θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ αναφέρεται στη μετατροπή ως «Η Εις Άδου Κάθοδος του σύγχρονου Πολιτισμού», συνοδεύοντας την ανάρτησή της με την τοιχογραφία της «Εις Άδου Κάθοδος» του 1315-1320 που βρίσκεται στη Μονή της Χώρας.

 

 

Αναλυτικά η ανάρτηση είχε ως εξής:

Ακόμη μία θλιβερή εξέλιξη για τον παγκόσμιο Πολιτισμό αποτελεί η μετατροπή της Μονής της Χώρας (Μουσείο Καριγιέ) σε τζαμί.

Ο ναός χτίστηκε το διάστημα 1077-81 στη θέση παλαιότερων κτισμάτων τα οποία ανάγονται στον 6ο και 9ο αιώνα. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τη μετατροπή της Μονής και πάλι σε τζαμί.

Η Μονή της Χώρας αποτελεί ένα από τα μείζονα βυζαντινά μνημεία και είναι γνωστή παγκοσμίως για τα εκπληκτικά ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες της.

Μοναδικά μνημεία –τα οποία βρίσκονται πλέον υπό κίνδυνο– με αποκορύφωμα την αριστουργηματική τοιχογραφία με τίτλο: «Εις Άδου Κάθοδος» (1315-1320).

Η παγκόσμια διανόηση και οι άνθρωποι του πολιτισμού, όπως και ο κάθε πολίτης, θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν για την απόπειρα φίμωσης της Ιστορίας, καταστολής της Τέχνης, αλλά και επιστροφής σε έναν πολιτιστικό Μεσαίωνα όπου θα απουσιάζει ο πλουραλισμός, η πολυφωνία, η ανοχή, η καταλλαγή, αλλά και η αληθινή ιστορική ταυτότητα της του Κωνσταντίνου Πόλεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Κόνγκρεσμεν υπενθυμίζουν στον Τράμπ να «επιπλήξει» την Τουρκία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας»

 

 

Tην απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας στηλίτευσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για εξωτερικές υποθέσεις, κα Ναμπίλα Μασράλι, ως εξής: «Καταγράφουμε την απόφαση για μετατροπή της Μονής της Χώρας που λειτουργούσε ως μουσείο από το 1945 σε τέμενος και να την ανοίξουν για λατρεία. Όπως και η Αγία Σοφία, έτσι και η Χώρα είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ως μέλος της Συμμαχίας των Πολιτισμών, η Τουρκία έχει δεσμευτεί για διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο και την προώθηση της ανεκτικότητας και της συνύπαρξης».

Ελλάδα

«Η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση»

 

 

Με ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, τονίζοντας ότι είναι προσβολή του χαρακτήρα ενός ακόμη μνημεία της Unesco ενώ ταυτόχρονα πλήττει τον διάλογο.

Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, που συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία της Μονής της Χώρας, ανέφερ: «Μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμα πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας, ενέργεια που προσβάλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».

 

“Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι”

Την απόφαση της Τουρκία να μετατρέψει μετά την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας σε τζαμί καυτηρίασε με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο τονίζει πως η απόφαση αυτή εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα, καθώς μετά την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας.
Τέλος, καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας. Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της.

Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα.

Είναι απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε την χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Κύπρος

“Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας”

 

 

Την καταδίκη του για την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε:

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Πρόκειται για μία ακόμη πράξη ασέβειας εκ μέρους της Τουρκίας, στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Αμερική

Κραυγή Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου: “Ως πότε;”

 

 

Δυνατά από την Αμερική ακούστηκε η κραυγή του Σεβ. Αρχειπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για την ανίερη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Με ένα tweet που δημοσίευσε σχολίασε στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα ότι είναι μικρόψυχη η πολιτική του Τούρκου προέδρου και δεν αρμόζει στον τουρκικό λαό ενώ απευθύνεται και στην διεθνή κοινότητα σημειώνοντας ότι οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται.

Η ανάρτηση του Σεβασμιωτάτου αναφέρει: «Μετά το τραγικό ιστορικό λάθος με την Αγία Σοφία, τώρα η Μονή της Χώρας, «Χώρα του Αχώρητου», λαμπρή προσφορά του Βυζαντινού πολιτισμού στον παγκόσμιο! Στον τουρκικό λαό δεν αρμόζει μία τέτοια μικρόψυχη πολιτική. Στη διεθνή κοινότητα: οι λεκτικές παραινέσεις αγνοούνται. Ως πότε;».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

ΘΛΙΨΗ: Ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας – Συνεχιζόμενο χτύπημα των Τούρκων μετά την Αγιά Σοφιά – Αντιδράσεις από Αθήνα και ΕΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων