26/10/2022 26/10/2022 Μήνυμα ομοψυχίας, υπευθυνότητας και ρεαλισμού εξέδωσαν οι πολιτικοί της χώρας με αφορμή την σημερινή διπλή εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό. Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η σημασία της ομοψυχίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας Αμέσως μετά τη δοξολογία στον...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 14:45
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 14:46

Τα μηνύματα από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου

Διαδώστε:
Τα μηνύματα από τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου

Μήνυμα ομοψυχίας, υπευθυνότητας και ρεαλισμού εξέδωσαν οι πολιτικοί της χώρας με αφορμή την σημερινή διπλή εορτή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη και των 110 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η σημασία της ομοψυχίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας

Αμέσως μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναού του Αγίου Δημητρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της και συμμέτοχο, όπως τον θέλει ο λαός μας, στην απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του. Η διπλή αυτή επέτειος ενισχύει το εθνικό μας φρόνημα και μας υπενθυμίζει τη σημασία της ομοψυχίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Να κρατήσουμε μέσα μας την παρακαταθήκη αυτών των εποχών

«Μεγάλες θρησκευτικές εορτές του έθνους σε πάρα πολλές φορές συμπίπτουν με τις εθνικές μας εορτές. Σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη γιορτάζουμε με λαμπρότητα την εορτή του Πολιούχου και την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Οθωμανικό ζυγό, σε μια εποχή που η Ελλάδα μεγάλωνε και δυνάμωνε.

Οφείλουμε να κρατήσουμε μέσα μας την παρακαταθήκη αυτών των εποχών και να αγωνιζόμαστε ώστε η πατρίδα μας σε εποχές μεγάλης δυσκολίας και των πολύ συνθετών προβλημάτων, ιδίως γεωπολιτικών να δυναμώνουν. Αυτό είναι και το δικό μας καθήκον, αυτό είναι και το χρέος μας. Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη, χρόνια πολλά στη Μακεδονία», δήλωσε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Νίκος Δένδιας: Ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της νεότερης ελληνικής ιστορίας

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε: «Διπλή εορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη μας: 110 χρόνια από την Απελευθέρωσή της από τον οθωμανικό ζυγό, ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, και εορτασμός του Πολιούχου Προστάτη της Αγίου Δημητρίου. Χρόνια πολλά!».

Νίκος Ανδρουλάκης: Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τις αγωνίες του ελληνικού λαού

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη μας, για αυτή τη διπλή γιορτή. Ζούμε σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων γεωπολιτικών, ενεργειακών, και οικονομικών. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα και ρεαλισμό αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων πολιτών και των νεότερων γενεών, που οικοδομούν το μέλλον τους δυστυχώς με λιγοστές ευκαιρίες σήμερα».

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Δεσμευόμαστε να τιμήσουμε την παρακαταθήκη τους

«Αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα να συμμετέχω στην έπαρση του συμβόλου μας, της ελληνικής σημαίας, στον Λευκό Πύργο. Εκατόν δέκα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης, τιμούμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, για να γίνει η Θεσσαλονίκη -η Μακεδονία- ελεύθερη αλλά και για να βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το επίπεδο ακμής και περηφάνιας. Υποσχόμαστε, δεσμευόμαστε να τιμήσουμε την παρακαταθήκη τους και να φροντίσουμε, ώστε πάντα η Θεσσαλονίκη μας να είναι μια κορυφαία πόλη, ένα σύμβολο στην ιστορία», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο.

Στη συνέχεια, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Ζέρβας είπε: «Σαν σήμερα, μετά από 482 χρόνια μαύρης σκλαβιάς, ανήμερα της εορτής του προστάτη και πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη κυμάτιζαν γαλανόλευκες σημαίες, στις πλατείες, στα κτίρια. Αυτά τα 110 χρόνια ήταν χρόνια δυσκολιών, αλλά και χρόνια δημιουργίας και επιτυχιών. Εμπνεόμαστε από τις προσπάθειες, τους αγώνες, τις θυσίες των προγόνων μας και δεσμευόμαστε για το παρόν και το μέλλον αυτής της λαμπρής πόλης, της Θεσσαλονίκης μας. Χρόνια Πολλά στη Θεσσαλονίκη! Χρόνια Πολλά στη Μακεδονία!».

Σταύρος Καλαφάτης: Ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόπειρα τετελεσμένων σε βάρος της κυριαρχίας της χώρας

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε: «Η έπαρση της σημαίας μας σήμερα έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μας γυρίζει 110 χρόνια πίσω, στην ημέρα κατά την οποία η προέλαση του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Οθωμανούς να παραδώσουν τη Θεσσαλονίκη σε εκείνους στους οποίους πράγματι ανήκει. Μας γεμίζει ταυτόχρονα με περηφάνια για ό,τι συνοψίζει από το πέρασμα των αιώνων. Μας εμπνέει πάνω από όλα πίστη στις δυνάμεις και στις δυνατότητες του ελληνισμού ότι ενωμένοι μπορούμε να αποτρέψουμε και, αν χρειαστεί, να αποκρούσουμε οποιαδήποτε απόπειρα τετελεσμένων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Κυριάκος Βελόπουλος: Σήμερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους

«Σήμερα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους. Δυστυχώς, το μήνυμα είναι επίκαιρο περισσότερο παρά ποτέ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, και πρόσθεσε: «Επίκαιρο γιατί η Μακεδονία, δυστυχώς, δεν απελευθερώθηκε, με εγκλήματα που έκαναν τα δύο μεγάλα κόμματα παραχωρώντας το ιστορικό μας όνομα. Άρα ο αγώνας για την απελευθέρωση και του ονόματος συνεχίζεται».

«Η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε μεν, το μήνυμα είναι επίκαιρο και πάλι. Διότι η λογική 15.000 ανθρώπων στην Αθήνα, η αθηνοκεντρική λογική τους οδηγεί στην περιθωριοποίηση τη νύμφη του Θερμαϊκού. Εμείς επιμένουμε για μια Ελλάδα ανεξάρτητη από το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών σε επίπεδο γραφειοκρατίας. Για μια Ελλάδα που θα κοιτάξει την ανταρσία κατάματα. Γατί η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας πρέπει, επιτέλους, να γίνει κάποια στιγμή πράξη», επεσήμανε.

Γιάννης Αμανατίδης: Ενότητα και αποφασιστικότητα για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες

Την ανάγκη να υπάρχει ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες, επισήμανε, σε δήλωσή του μετά τη δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

«Ημέρα γιορτής και τιμής και μνήμης για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με τους Βαλκανικούς Αγώνες, από τον οθωμανικό ζυγό. Ωστόσο είναι και μέρα αναστοχασμού. Με παρακαταθήκη τους ιστορικούς αγώνες του λαού μας και όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους, θυσιάστηκαν, υπερασπίζοντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία βαδίζουμε προς το μέλλον. Με ενότητα και αποφασιστικότητα, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες, ζοφερές σημερινές συνθήκες, με την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης. Με διαρκή αγώνα για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη, για να δημιουργήσουμε το μέλλον που μας αξίζει και εμάς και στα παιδιά μας. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους και στους απανταχού Ελληνες», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Διαβάστε ακόμη:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δοξολογία για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση – Διπλά εορτάζει η πόλη του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων