26/10/2022 26/10/2022 Διπλά γιορτάζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς τιμά τον Προστάτη της Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη ενώ συμπληρώνονται και 110 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη.  Θεσσαλονίκη/ Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν από χθες με την λιτάνευση της Ιερά Εικόνας...
26 Οκτωβρίου, 2022 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2022 - 10:46

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διπλά γιορτάζει σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς τιμά τον Προστάτη της Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη ενώ συμπληρώνονται και 110 χρόνια από την ημέρα που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε ελευθερωτής στην πόλη. 

Θεσσαλονίκη/ Φωτορεπορτάζ: Ραφαήλ Γεωργιάδης – ope.gr

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη συμπρωτεύουσα ξεκίνησαν από χθες με την λιτάνευση της Ιερά Εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης, η οποία φέτος συνεορτάζει με την Θεσσαλονίκη, καθώς και την Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Δημητρίου.

Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου τιμήθηκε πανηγυρικά σήμερα στον ομώνυμο Προσκυνηματικό ναό. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου τον οποίο πλαισίωνε ο Εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης  Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μετρών και Αθύρων κ. Δημήτριος, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, Θήρας Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βλατάδων.

Θεσσαλονίκη: Η πόλη του Αγίου Δημητρίου

Χιλιάδες πιστοί συρρέουν από χθες για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου με την πόλη της Θεσσαλονίκης να θεωρείται ιδιαιτέρως ευλογημένη. Αδιαμφισβήτητα λίγες πόλεις έχουν τόσο στενή σχέση με τον προστάτη Άγιο τους, όπως έχει η Θεσσαλονίκη με τον Άγιο Δημήτριο. Η εορτή του αγίου για κάθε Βορειοελλαδίτη είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Δεν είναι απλώς μια περίλαμπρη γιορτή κατά την οποία η Μακεδονία «φοράει τα καλά της», αλλά είναι ο χρόνος, που τιμάται ο προστάτης τους, ο άγιος στον οποίο εναποθέτουν τον καημό, τα προβλήματα, την ελπίδα, τις ανησυχίες τους. Γι’ αυτό και στις πηγές αποκαλείται μεγαλομάρτυς, φιλόπολις, σωσίπολις και μυροβλύτης.

Οι Έλληνες στην ιστορία μας έχουμε συνδυάσει κάθε μεγάλη νίκη του λαού μας με την πίστη μας. Το ίδιο συνέβη και για τη Θεσσαλονίκη η οποία σαν σήμερα το 1912 αφήνει μια για πάντα τον τουρκικό ζυγό και περνά στα χέρια των Ελλήνων, εκεί που πάντα ανήκε.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται από σήμερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, καθώς και των επετείων της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το χρονικό της Απελευθέρωσης

Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία. Aπό την αρχή των εχθροπραξιών, όμως, σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη φυσική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού. «Καθιστώ υμάς υπευθύνους διά πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής» του τηλεγραφεί επιτακτικά.

Τελικά, ο Κωνσταντίνος πείθεται με τη μεσολάβηση του πατέρα του βασιλιά Γεωργίου Α’ και στις 25 Οκτωβρίου η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού φθάνει προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 – 20 Οκτωβρίου), που είχε κάνει ευκολότερη την προέλαση του ελληνικού στρατού. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς, που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη, δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης.

Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς (ο κατοπινός δικτάτωρ και ο άνθρωπος του «ΟΧΙ») και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραδίνονταν ως αιχμάλωτοι 25.000 τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί. Στην κατοχή του ελληνικού στρατού περιέρχονταν όλος ο βαρύς και ελαφρύς οπλισμός του σχηματισμού (70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα, 70.000 τυφέκια και πυρομαχικά). Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

Στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 ο Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έγινε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά. Την ίδια μέρα, κατέφθασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι Βούλγαροι, όμως για τους γείτονες ήταν ήδη αργά. Ο επικεφαλής της μεραρχίας τους στρατηγός Τεοντορόφ ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Κωνσταντίνου και ύστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να μπουν στην πόλη για ολιγοήμερη ανάπαυση δύο τάγματα με επικεφαλής τους βούλγαρους πρίγκιπες Βόρι και Κύριλλο. Επικράτησε, όμως, σύγχυση και τελικά εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ένα ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα, γεγονός που εκνεύρισε τον Βενιζέλο. Οι Βούλγαροι δήλωναν εμφαντικά παρόντες στις εξελίξεις στη Μακεδονία. Ο σπόρος του Β’ Βαλκανικού Πολέμου είχε ριχτεί.

Στις 29 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του βασιλιά Γεωργίου Α’ να εισέλθει στην πόλη και να επισημοποιήσει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους έλληνες κατοίκους της, με απάθεια ανάμικτη με φόβο του από το μουσουλμανικό στοιχείο, ενώ οι Εβραίοι που ήταν η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα της πόλης δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς προωθούσαν σχέδιο διεθνοποίησης της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης: 

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο – Φωτογραφίες & βίντεο από τον Μέγα Πανηγυρικό και Πολυαρχιερατικό Εσπερινό

Χιλιάδες προσκυνητές στη Λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας της Γεροντίσσης και του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Δεκάδες πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν από το πρωί τον Άγιο Δημήτριο (ΦΩΤΟ)

Για πρώτη φορά η λιτανεία για τη γιορτή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου διήλθε από τον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου

Η Ι.Μ. Θεσσαλονίκης για τη λιτανεία του Iερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων