12/05/2022 12/05/2022 Τα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Βόρεια Κύπρο, και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το νέο πλωτό γεωτρύπανο “Cobalt Explorer”, και την τουρκική οικονομία που μαστίζεται από τον πληθωρισμό, αποκάλυψαν ξένα δημοσιεύματα. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Η Τουρκία βγάζει τη Β. Κύπρο από την τροχιά της ΕΕ Η Τουρκία επεκτείνει...
12 Μαΐου, 2022 - 17:49
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2022 - 17:59

Τα σχέδια του Ερντογάν για την Βόρεια Κύπρο – Έρχονται νέες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Διαδώστε:
Τα σχέδια του Ερντογάν για την Βόρεια Κύπρο – Έρχονται νέες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο

Τα σχέδια του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Βόρεια Κύπρο, και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με το νέο πλωτό γεωτρύπανο “Cobalt Explorer”, και την τουρκική οικονομία που μαστίζεται από τον πληθωρισμό, αποκάλυψαν ξένα δημοσιεύματα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η Τουρκία βγάζει τη Β. Κύπρο από την τροχιά της ΕΕ

Η Τουρκία επεκτείνει την επιρροή της στην πολιτική και την οικονομία της Βορείου Κύπρου, καθώς την βλέπει μέσα από νέους γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς φακούς, σύμφωνα με μια έκθεση από το Clingendael, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Η Τουρκία στοχεύει να διασφαλίσει ότι ‘το status quo στο νησί θα συνεχιστεί, που σημαίνει ότι αυξάνεται ο έλεγχος της Βορείου Κύπρου από την Άγκυρα, και ότι βγαίνει από την τροχιά της ΕΕ», δήλωσε ο Engin Yuksel στην έκθεση της Μονάδα Έρευνας Συγκρούσεων Clingendael.

«Ο πρωταρχικός στόχος των πρόσφατων πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων της Άγκυρας στη Βόρεια Κύπρο είναι να χρησιμοποιήσει το νησί ως βάση για τις θαλάσσιες φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τη γεωοικονομική διεκδίκηση και εξερεύνηση υδρογονανθράκων γύρω από το νησί και την επέκταση της ναυτικής του ισχύς ευρύτερα», είπε ο Yuksel στην έκθεση.

Η οικονομία της Βορείου Κύπρου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα, και υπάρχει ένας έκδηλος φόβος μεταξύ των Τουρκοκυπρίων ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την πολιτική της δύναμη για να εξισλαμίσει και να αναδιαμορφώσει δημογραφικά την παράνομη  ΤΔΒΚ μέσω της μετανάστευσης.

Από τη μεριά της η Τουρκία λέει ότι οι ανησυχίες είναι αβάσιμες.

Έρχονται νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Ιουλίου

Το πλωτό γεωτρύπανο που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη χώρα τις επόμενες ημέρες, θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις εξερευνήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο σε περίπου δύο μήνες, όπως δήλωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας Turkish Petroleum Corporation ( TPAO).

Το πλοίο, το οποίο θα είναι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, θα αγκυροβολήσει στο νότιο λιμάνι Taşucu για περίπου δύο μήνες, είπε ο Μπιλγκίν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα είναι έτοιμο για την αποστολή του στη Μεσόγειο μέχρι τις αρχές Ιουλίου», πρόσθεσε.

Η Τουρκία αγόρασε το πλωτό γεωτρύπανο τον Νοέμβριο για να ενταχθεί στον στόλο της μετά τα Φατίχ, Γιαβούζ και Kanuni. Το πλοίο θα έχει μήκους 238 μέτρα, μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα, και μέγιστο επιχειρησιακό βάθος 3.600 μέτρα, σύμφωνα με ένα infographic του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας γύρω από το νησί της Κύπρου είναι παράνομες. Παρόλα αυτά η Τουρκία συνεχίζει να αναζητά πετρέλαιο και φυσικό αέριο εκτός της ακτογραμμής της.

Το πλοίο, το οποίο ονομάζεται επί του παρόντος «Cobalt Explorer», αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι Taşucu της επαρχίας Μερσίνης στις 19 Μαΐου, ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah, επικαλούμενη ναυτιλιακά στοιχεία. Ξεκίνησε το ταξίδι του από το λιμάνι Okpo στη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου και τώρα βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αλγερίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ερντογάν: Προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, οι εξαγωγές, οι θέσεις εργασίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη μέσω επενδύσεων, δαπανών, μέσω της αύξησης της απασχόλησης, της παραγωγής και των εξαγωγών.

«Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος οικονομίας μας είναι να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον στόχο μας να τοποθετήσουμε τη χώρα μας στις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου», είπε στους επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματός μας είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, δηλαδή να έχουν δουλειά και ψωμί οι άνθρωποί μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι “τρίτον, είναι ο έλεγχος των αυξήσεων των τιμών από τη μια και η αύξηση των εσόδων από την άλλη».

Ο Ερντογάν, ο οποίος θα διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, κάλεσε τον τουρκικό λαό να είναι υπομονετικός και να εμπιστευτεί την κυβέρνησή του σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους.

«Είμαστε μια χώρα που κερδίζει με τον ιδρώτα μας και δεν μπορούμε να αποκτήσουμε πλούτο χωρίς να πληρώσουμε το τίμημα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει πολύ καλύτερη διοίκηση και βρίσκεται σε μια πολύ πιο ασφαλή και ευημερούσα θέση κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες», κατέληξε.

Επιτροπή Εξωτ. Υποθέσεων ΕΚ: Η Τουρκία Διαρκώς και πιο μακριά από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ertnews, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να οραματιστεί την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως αναφέρει έκθεση που εγκρίθηκε σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου, και ανακοίνωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 54 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 13 αποχές, επισημαίνει τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και τη συνεχιζόμενη νομική και διοικητική πίεση που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στους υπερασπιστές της κοινωνίας των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους δικηγόρους και στους δημοσιογράφους. Έτσι οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να παράσχει, μέσω των σχετικών χρηματοδοτικών μέσων, επαρκή χρηματοδότηση για τις προσπάθειες υπέρ της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συμπεραίνουν ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να δικαιολογήσει τροποποίηση της θέσης του σχετικά με την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αδιέξοδο από το 2018. Αψηφώντας ανοιχτά τις δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με την υπόθεση του Osman Kavala και άλλων, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση έχει σκόπιμα διαλύσει κάθε φιλοδοξία για επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ αυτή τη στιγμή, λένε οι ευρωβουλευτές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων