28/05/2020 28/05/2020 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πιστούς στην Ευρώπη , μετά την επιστροφή στις εκκλησίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλονται περιορισμοί στη Θεία Ευχαριστία. Σε Λουξεμβούργο και Γερμανία οι πιστοί δεν θα μπορούν να μεταλαμβάνουν, καθώς οι αρχές των χωρών αυτών έθεσαν σαφείς απαγορεύσεις στη χρήση της Ιεράς Λαβίδας. ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Σε ανακοίνωσή της η Ι.Μ. Βελγίου τονίζει...
28 Μαΐου, 2020 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 28/05/2020 - 9:27

Πώς μεταλαμβάνουν οι πιστοί στην Ευρώπη

Διαδώστε:
Πώς μεταλαμβάνουν οι πιστοί στην Ευρώπη

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πιστούς στην Ευρώπη , μετά την επιστροφή στις εκκλησίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις επιβάλλονται περιορισμοί στη Θεία Ευχαριστία.

Σε Λουξεμβούργο και Γερμανία οι πιστοί δεν θα μπορούν να μεταλαμβάνουν, καθώς οι αρχές των χωρών αυτών έθεσαν σαφείς απαγορεύσεις στη χρήση της Ιεράς Λαβίδας.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Σε ανακοίνωσή της η Ι.Μ. Βελγίου τονίζει ότι μετά την έκδοση νομοθετικού διατάγματος από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου που απαγορεύει τη χρήση της ιεράς λαβίδας, «και μη έχοντας εναλλακτική λύση» δίδεται η οδηγία να μην παρέχεται η Θεία Κοινωνία κατά τη Θεία Λειτουργία στους πιστούς, αλλά να κοινωνεί μόνον ο λειτουργός ιερεύς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Ούτε στο Λουξεμβούργο θα κοινωνούν οι πιστοί

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου.

«Ενόψει του ανοίγματος των ιερών ναών στην γερμανική γερμανική επικράτεια, εκδόθηκαν Νομοθετικά Διατάγματα, τα οποία εκτός των υπολοίπων μέτρων ασφαλείας που αυτονοήτως ήδη υιοθετήσαμε, φθάνουν μέχρι του σημείου να ρυθμίζουν και τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως, να απαγορεύουν δηλαδή την Θεία Κοινωνία από το Άγιο Ποτήριο με την χρήση της Αγίας Λαβίδος» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«‘Ως εκ τούτου, με βαθύ πόνο σας ενημερώνω ότι, μέχρι την παύση της ισχύος των ανωτέρω Νομοθετικών Διαταγμάτων, ενώ θα μπορούμε όλοι να εκκλησιαζόμαστε, δεν μπορούμε όμως όλοι να μεταλαμβάνουμε, παρά μόνον οι λειτουργοί ιερείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Δεν θα μεταλαμβάνουν οι πιστοί στη Γερμανία

Δείτε επίσης την αποκλειστική συνέντευξη στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε προς τον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ Αυγουστίνος, σύμφωνα με την οποία ενημερώνει ότι μέχρι παύσεως των νομοθετικών διαταγμάτων που ρυθμίζουν την τρόπο Θείας Μεταλήψεως, δε θα μεταλαμβάνει τον κόσμο. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΙΤΑΛΙΑ

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας αλλά και στον εκκλησιασμό ανακοίνωσε και η Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης
Στα μέτρα που ελήφθησαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας καθορίζεται ο αριθμός των Ιερέων αλλά και των πιστών που μπορούν να βρίσκονται στον ναό, οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ τους και οι υγειονομικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται

Αναφορικά με την Θεία Κοινωνία, τονίζεται ότι “θα δίδεται αφού ο ιερεύς θα έχει φροντίσει την υγιεινή των χεριών του και θα έχει φορέσει γάντια μιας χρήσης. Οι κληρικοί θα πρέπει να φορούν μάσκα, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις – θα πρέπει δε να προσφέρουν την Θεία Ευχαριστία στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους πιστούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ -Με μάσκα και γάντια οι Ορθόδοξοι ιερείς στην Ιταλία

ΕΛΒΕΤΙΑ

Την Κυριακή 7 Ιουνίου ανοίγουν οι Ιεροί Ναοί στην Ελβετία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελβετίας.

Μάλιστα, η ανακοίνωση προτρέπει όλοι, κλήρος και λαός, να εφαρμόσουν με ακρίβεια όλα τα ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ που το ελβετικό κράτος επιβάλλει, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή στην λατρευτική ζωή και πράξη.

«Τόσο το πλήθος όσο και η αυστηρότητα των επιβληθέντων στην Εκκλησία μέτρων προστασίας χρειάζονται ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής και προετοιμασίας των ναών και των προσώπων. Για περαιτέρω πληροφορίες θα ενημερωθείτε σύντομα», καταλήγει, η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Στις 7 Ιουνίου ανοίγουν οι ναοί στην Ελβετία

ΣΟΥΗΔΙΑ

Aπό τις 6 Ιουνίου 2020 θα επιτρέπεται η συμμετοχή των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και λοιπές Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αρμοδίων κατά τόπους υπευθύνων κρατικών φορέων, σχετικά με τη λήψη αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αναφέρει με Εγκύκλιο του ο Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας.
Η εγκύκλιος αναφέρεται στις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται στους ναούς, το μέγιστο αριθμό ανθρώπων που μπορούν να παρεβρίσκονται, τα μέτρα προστασίας και τη συχνή απολύμανση των εκκλησιών.
“Κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη, απαιτείται να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των πιστών. Επίσης, στη διανομή του αντίδωρου, άρτου, κολλύβων, κλπ, πέραν της τηρήσεως των ανάλογων αποστάσεων, κρίνεται αναγκαία η τήρηση των σχετικών υγειονομικών προφυλάξεων. Τα κόλλυβα θα μοιράζονται εκτός του ναού και όχι στην ενοριακή αίθουσα” τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ- Στις 6 Ιουνίου η επιστροφή των πιστών στους ναούς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων