15/07/2020 15/07/2020 Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με την Άγκυρα, υπό τη σημαία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, να εγείρει εκ νέου το θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αλλά και των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «Τουρκική μειονότητα». Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα που καλλιεργείται, αποκαλύφθηκε χθες ότι την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο...
15 Ιουλίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2020 - 18:59

Θέμα Δυτικής Θράκης εγείρει η Άγκυρα – Η “μυστική τριμερής”

Διαδώστε:
Θέμα Δυτικής Θράκης εγείρει η Άγκυρα – Η “μυστική τριμερής”

Κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με την Άγκυρα, υπό τη σημαία της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, να εγείρει εκ νέου το θέμα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, αλλά και των μουσουλμάνων της Θράκης, τους οποίους αποκαλεί «Τουρκική μειονότητα».

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα που καλλιεργείται, αποκαλύφθηκε χθες ότι την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο τριμερής μυστική συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας.
Τη συνάντηση, την οποία επιβεβαίωσαν διπλωματικές πηγές των Αθηνών, αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι ο κ. Τσαβούγλου ενώ στο εσωτερικό της χώρας του διατηρεί εξαιρετικά υψηλούς και προκλητικούς τόνους, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει, στην Ευρώπη εμφανίζεται υπέρμαχος του διαλόγου:
«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας” είπε προσθέτοντας ότι “αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, η υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ.

Ο φερόμενος ως υπέρμαχος του διαλόγου πάντως, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι η Αγία Σοφία αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας, και μιλά για διώξεις των Τούρκων στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2020 η Άγκυρα εγείρει με κάθε ευκαιρία θέμα τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη.

«H τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα αυτό (της Αγίας Σοφίας) είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο…. Στην Ελλάδα είδαμε πώς χρησιμοποιούνται τα τζαμιά. Η Ελλάδα είναι που αντιδρά πιο πολύ, αλλά πώς ζουν στη Δυτική Θράκη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει τζαμί, στη δεύτερη πόλη. Ο Βαρθολομαίος αν συμμετείχε σε κηδεία και τον τιμωρούσαμε, τι θα γινόταν; Αλλά η Ελλάδα το κάνει. Έκλεισε τα τζαμιά στον κορωνοϊό», είπε.

Παράλληλα, η Άγκυρα, τόσο δια στόματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κυβερνητικών αξιωματούχων, όσο και μέσω δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης τα οποία ελέγχει συμψηφίζει το θέμα της Αγία Σοφίας με κατηγορίες περί καταπάτησης της δικαιωμάτων των Τούρκων στην Ελλάδα.
Στην επιχειρηματολογία της, πρωτοστατεί η φράση ότι “η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί”
Και συμπληρώνει ότι στη Δυτική Θράκη διαμένει μια ισχυρή τουρκική (και όχι μουσουλμανική μειονότητα) της οποίας τα δικαιώματα καταπατώνται
«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων