03/02/2019 03/02/2019 Υπέρ της χορήγησης των Δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και κατ΄ επέκταση και στους κληρικούς τάχθηκε η κ. Φιλοπούλου στο ΣτΕ. Η Εισηγήτρια, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και γι’...
03 Φεβρουαρίου, 2019 - 16:24
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2019 - 16:06

Αποκλειστικό: Θετική εισήγηση για τα αναδρομικά των κληρικών

Διαδώστε:
Αποκλειστικό: Θετική εισήγηση για τα αναδρομικά των κληρικών

Υπέρ της χορήγησης των Δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους και κατ΄ επέκταση και στους κληρικούς τάχθηκε η κ. Φιλοπούλου στο ΣτΕ. Η Εισηγήτρια, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που συνεδρίασε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019, υποστήριξε την άποψη και εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματικοί οι νόμοι που κατήργησαν τα Δώρα των δημοσίων υπαλλήλων και γι’ αυτό πρέπει να τους καταβληθούν αναδρομικά εξαρχής. Ως γνωστόν το θέμα έφθασε στην Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, μετά την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ πριν από λίγους μήνες, µε τη μείζονα σύνθεση να αποφαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν µε τους μνημονιακούς νόμους του 2012 είναι αντισυνταγματικές.
“Νομικοί που ασχολούνται µε αυτό το κρίσιμο για τους δημοσίους υπαλλήλους θέμα βλέπουν ως πιο πιθανή την επανάληψη της θέσης που διατύπωσαν, η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, µε την υπ’ αριθ. 1277/2018 απόφασή της, κρίνοντας τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων αντισυνταγματικές. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων αφορά στο σύνολο των υπηρετούντων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Ν.Π.Δ.Δ., τους Κληρικούς και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκτός από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, όπου ισχύει άλλο εργασιακό καθεστώς και οι υπάλληλοι λαμβάνουν ακόμη δώρα. Η έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς κύκλους, αναμένεται το Μάρτιο ή το αργότερο το Μάιο. Ήδη το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από τους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να δικαιωθούν έχουν οι αγωγές που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2012 έως την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015). Για το όλο θέμα ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο ”για στενά δημοσιονομικά περιθώρια και για ανταπόκριση στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, αν τελικά πράγματι το ΣτΕ πάρει μια τέτοια απόφαση!”. Με βάση την εξέλιξη αυτή, τόσο οι κληρικοί, όπως και όλοι οι Δ.Υ. προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν, θα πρέπει να καταθέσουν τις αγωγές τους για τα αναδρομικά, αρμοδίως, πριν το προβλεπόμενο από τον Νόμο εξάμηνο, που υπολογίζεται από την ημέρα που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στην Ι. Μητροπόλεις”, αναφέρει με έμφαση στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων “Ορθοδοξία” ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα ΕΦΚΑ.

Ρεπορτάζ: Αντώνης Μακατούνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων