29/06/2021 29/06/2021 H μνήμη Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και του Παύλου τιμήθηκε σήμερα το πρωί ιδιαίτερα στις περιοχές από όπου πέρασε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όπως: οι Φίλιπποι και η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Κόρινθος και η Αθήνα. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Αθήνα Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο...
29 Ιουνίου, 2021 - 14:20
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2021 - 20:14

Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σε όλη την Ελλάδα

Διαδώστε:
Ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου σε όλη την Ελλάδα

H μνήμη Των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και του Παύλου τιμήθηκε σήμερα το πρωί ιδιαίτερα στις περιοχές από όπου πέρασε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, όπως: οι Φίλιπποι και η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Βέροια, η Κόρινθος και η Αθήνα.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Αθήνα

Το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών στην Αθήνα. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Συνοδικός Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η μνήμη των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμήθηκε στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Βλατάδων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Χάδου για το ope.gr, την ακολουθία του όρθρου και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους και συμπροσευχομένου στο Ιερό του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή βρίσκεται το σημείο που, κατά την παράδοση, ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε προς τους Θεσσαλονικείς κατά την δεύτερη περιοδεία του.

Βέροια

Την ίδια ώρα, στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας τελέστηκε λαμπρό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο και κήρυξε και τον θείο λόγο. Έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στο τέλος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την παρουσία τους.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας στο κήρυγμά του χαρακτήρισε τους Πρωτοκορυφαίους αποστόλους «διηρεμένους τῷ σώματι ἀλλ᾽ ἡνωμέ­νους τῷ πνεύματι», ενώ σημείωσε πως η Εκκλησία των Βεροιέων πανηγυρίζει χαίρουσα και αγαλλομένη τον ιδρυ­τή της, τον πνευματικό της πατέρα, τον μέγα απόστολο Παύλο, ο οποί­ος όχι μόνο έσπειρε τον σπόρο του ευαγγελικού λόγου στις ψυχές των ευγενών Βεροιέων, αλλά τον επό­τισε με τα δάκρυα των προσευχών του και τον εγεώργησε με τη χάρη και την ευλογία του, ώστε στο πέρασμα των αιώνων να αποδώσει «καρπόν εκατονταπλασίονα».

Τόνισε δε ότι ο λόγος του Αποστόλου των Βε­ροιέων, αγίου ενδόξου αποστόλου Παύλου, δεν έπαυσε ποτέ να ακού­εται στην πόλη αυτή, δεν έπαυσε ποτέ να παρακαλεί και να καθο­δη­γεί με στοργή και αγάπη τις ψυχές των πνευματικών του τέκνων, των ευσεβών Βεροιέων, «μέχρις οὗ μορ­φωθῇ Χριστός ἐν ἡμῖν», αλλά και να μας ενισχύει «ἵνα δι᾽ ὑπο­μονῆς τρέχωμεν τόν προκείμενον ἡμῖν ἀγῶνα, ἀφορῶντες εἰς τόν τῆς πίστεως ἀρχηγόν καί τελειω­τήν Ἰησοῦν».

Κόρινθος

Με την Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί, 29 Ιουνίου 2021, οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «ΙΕ΄ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2021». Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, 29η Ιουνίου 2021, ημέρα της μνήμης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θ. Λειτουργία ο ορισθείς υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκ προσώπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, συνιερουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και του Σεβ. Ποιμενάρχου της Κορίνθου κ. Διονυσίου.

«Ο Απόστολος Παύλος είναι ο κατ’ εξοχήν μιμητής του Ιησού, είναι η «επακριβωμένη εικών» του Ιησού σύμφωνα με τον Ιερό Χρυσόστομο. Ο πίνακας της ζωής του Αποστόλου Παύλου, ενώ ήταν γεμάτος αράχνες και σκοτάδι, ως Σαούλ, διώκτης του Χριστιανισμού, έγινε λαμπερός, πολύχρωμος, φωτεινός, ως Παύλος. Το κάθε κομμάτι του σώματος του Αποστόλου Παύλου, ακόμη και τα ιμάτια του, είναι σημαντικότερα από σπουδαίες μορφές του Χριστιανισμού, σύμφωνα με την περιγραφή και τον παραλληλισμό του Ιερού Χρυσοστόμου.

«Ο Παύλος μιμείται τον Ιησού, τον κηρύττει, ομολογώντας το παρελθόν του και τονίζοντας την αλλαγή, που επέφερε ο Κύριος στην ζωή του. Δεν ξεχνά ποτέ ότι υπήρξε διώκτης και υβριστής του Χριστιανισμού και ανατρέχει πάντοτε στο παρελθόν του για να παραδειγματίσει και να φέρει στον δρόμο του Χριστού τους παραπλανημένους. Αυτόν τον Παύλο, τον «οδοδείκτη» της ζωής του Χριστού, σύμφωνα πάλι με τον Ιερό Χρυσόστομο, οφείλουμε να ακολουθούμε, να ομοιάζουμε και να μιμούμεθα, ιδιαιτέρως εσείς οι Κορίνθιοι, οι τιμώμενοι εις τους αιώνας με τις δύο ανυπέρβλητες Επιστολές, που σας άφησε ως παρακαταθήκη και ευλογία», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος στους λόγους οικοδομής του.

Καβάλα

Μετά την άρνηση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, να απαντήσει στο αίτημα για χορήγηση κατ’ εξαίρεσην ειδικής άδειας για λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου σε κεντρικούς δρόμους της Καβάλας, μετά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χθες το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, πήρε την εικόνα στα χέρια του, καλώντας το ποίμνιο να περπατήσει μαζί του μέχρι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, όπου πραγματοποιήθηκε η αρτοκλασία. Στο πλευρό του ήταν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης.

Ο Πολιούχος της Καβάλας τιμήθηκε με ιδιαιτερότητες φέτος, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος έγινε δεκτός χθες το απόγευμα από άγημα, αλλά όπως και οι άλλοι αξιωματούχοι δεν ακολούθησε την πομπή. Κλήρος και λαός ακολούθησαν την εικόνα από το πεζοδρόμιο, καθώς δεν επιτρέπονται οι λιτανεύσεις, λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Στέφανος εξέφρασε κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του τη δυσαρέσκειά του (αλλά και όλου του κλήρου) για τη στάση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά να μην απαντήσει καν στην επιστολή της τοπικής Εκκλησίας και της Δημοτικής Αρχής, ώστε να γίνει μια εξαίρεση και να επιτραπεί η λιτάνευση με όλα τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της αρτοκλασίας τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο του Αποστόλου Παύλου για τις υπηρεσίες τις οποίες προσέφερε και προσφέρει στη χώρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης, Ραφαήλ Γεωργιάδης (Ιερά Μονή Βλατάδων), kavalapost.gr (Καβάλα, πανηγυρικός εσπερινός).

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων