19/02/2021 19/02/2021 Κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με μια δέηση μπροστά στη λάρνακά της μετά τη Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης σήμερα (19/2/2021) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει υπέρ των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς και όσων ταλαιπωρήθηκαν από αυτόν… Εξάλλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων η καθιερωμένη λιτανεία, που...
19 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:25
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2021 - 16:30

Τιμήθηκε η Κυρά των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη

Διαδώστε:
Τιμήθηκε η Κυρά των Αθηνών, Αγία Φιλοθέη

Κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με μια δέηση μπροστά στη λάρνακά της μετά τη Θεία Λειτουργία εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φιλοθέης σήμερα (19/2/2021) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Ήταν το λιγότερο που μπορούσε να γίνει υπέρ των θυμάτων του κορωνοϊού, καθώς και όσων ταλαιπωρήθηκαν από αυτόν… Εξάλλου, λόγω των περιοριστικών μέτρων η καθιερωμένη λιτανεία, που γίνεται κάθε χρόνο έως το σπίτι της Αγίας Φιλοθέης στην Πλάκα, δεν έγινε…

Παράλληλα, από χθες το απόγευμα η μνήμη της Αγίας τιμήθηκε τόσο στην Αγία Φιλοθέη του ομώνυμου Δήμου όσο και στο παλιό μοναστηράκι και νυν ναό του Αγίου Ανδρέα Κάτω Πατησίων, που υπήρξε και ο τόπος του μαρτυρίου της.

Και οι τρεις ναοί παραμένουν ανοιχτοί για προσκύνηση. Ειδικά δε στη Μητρόπολη Αθηνών, οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν τη λάρνακα της Αγίας Φιλοθέης, η οποία θησαυρίζεται στον ναό.

Πιο συγκεκριμένα, στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, τελέσθηκε -επίσης κεκλεισμένων των θυρών- πανηγυρικός εσπερινός και σήμερα το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα θα τελεσθεί Εσπερινός και παράκληση.

Τα χιόνια έλιωσαν κι έτσι πριν και μετά τις ακολουθίες οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας, προστάτιδος της πόλεως.

Στον Άγιο Ανδρέα των Κάτω Πατησίων τελέστηκε το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της κτιτόρισσάς του, Αγίας Φιλοθέης, ενώ και χθες το απόγευμα εψάλη ο Πανηγυρικός εσπερινός. Το συγκεκριμένο εκκλησάκι, που δημιουργήθηκε από την Αγία Φιλοθέη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (16ος αιώνας) και που έμελλε να αποτελέσει, επίσης, τον τόπο του φρικτού μαρτυρίου της.

Παλαιότερα αποτελούσε το καθολικό μονυδρίου, το οποίο ήταν μετόχιο της μονής της οσίας Φιλοθέης Μπενιζέλου στην Αθήνα. Ο ναός είναι ρυθμού βασιλικού, τρίκλητος, καμαροσκέπαστος. Είχε ξύλινη στέγη και στο εσωτερικό του βρίσκονται έξι μαρμάρινοι κίονες. Κάτω από το δάπεδο διακρίνονται τάφοι. Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε το 1942 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο και αγιογραφήθηκε από τον ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.

Στον μικρό περίβολο της εκκλησίας υπάρχουν κρήνες και κίονες από την αυθεντική του μορφή.

Έξω από το ναό, στα δεξιά της εισόδου του, σώζεται η κολώνα, στην οποία η Αγία Φιλοθέη βασανίστηκε από τους Τούρκους.

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Οκτωβρίου 1588 κατά τη διάρκεια ιερής ολονυκτίας για τη γιορτή του πολιούχου της Αθήνας, Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι Τούρκοι εισέβαλλαν στον ναό, παραβιάζοντας το ιερό του χώρου, σφόδρα ενοχλημένοι από το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης, αλλά κυρίως, επειδή τους στερούσε «υλικό» γυναικών προορισμένο για τα χαρέμια τους. Αφού τη συνέλαβαν, την έδεσαν και τη μαστίγωσαν με ραβδιά, αφήνοντάς την ημιθανή. Οι μοναχές την μετέφεραν στη μονή της Καλογρέζας όπου, στις 19 Φεβρουαρίου 1589, υπέκυψε στα τραύματά της.

Σήμερα, το εκκλησάκι λειτουργεί κανονικά με έντονη χριστιανική, αλλά και φιλανθρωπική δράση, είναι ζωντανός πυρήνας σε μια περιοχή που έχει ανάγκη την ανθρώπινη βοήθεια. Αν και πνιγμένο σε ένα δρόμο, μάλλον εγκαταλελειμμένο, υπάρχει για να μας θυμίζει τη δράση της γυναίκας που υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες ευεργέτιδες της πόλης των Αθηνών.

Απόψε, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ. θα ψαλλεί ο Μικρός Παρακλητικός Κανών στη μνήμη της Αγίας.

 

Πληροφορίες: criticeduc.blogspot.com

 

Ετικέτες:
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων