16/11/2020 16/11/2020 Σαν σήμερα το 1972 υπεγράφη η Συνθήκη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Ένα ιστορικό ορόσημο για τη διατήρηση του παρελθόντος, για το παρόν και το μέλλον. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων μας. Η Ελλάδα συνυπέγραψε τη Συνθήκη το 1981. Συνολικά 18 μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, τοποθεσίες...
16 Νοεμβρίου, 2020 - 22:15
Τελευταία ενημέρωση: 16/11/2020 - 21:31

Το 1972 υπεγράφη η Συνθήκη της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Διαδώστε:
Το 1972 υπεγράφη η Συνθήκη της UNESCO για την Πολιτιστική Κληρονομιά

Σαν σήμερα το 1972 υπεγράφη η Συνθήκη της UNESCO για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Ένα ιστορικό ορόσημο για τη διατήρηση του παρελθόντος, για το παρόν και το μέλλον. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι κοινή ευθύνη όλων μας. Η Ελλάδα συνυπέγραψε τη Συνθήκη το 1981.

Συνολικά 18 μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, τοποθεσίες και οικισμοί, που καλύπτουν χρονολογικά όλες τις περιόδους από την προϊστορία έως τους νεώτερους χρόνους και γεωγραφικά απλώνονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα στον Κατάλογο της UNESCO.

Στα ελληνικά μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεταξύ άλλων υπάγεται το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα και η βυζαντινή κληρονομιά με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Θεσσαλονίκης με πολλούς βυζαντινούς Ναούς αλλά και τη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά. Σημαντικές Μονές όπως του Οσίου Λουκά (10ου αιώνα) η Μονή Χίου και η Μονή Δαφνίου είναι επίσης πολύτιμα μνημεία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Ελλάδα. 

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε για τα ελληνικά μνημεία στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO

Στις 14 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης της UNESCO για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβαση της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων