27/04/2019 27/04/2019 Το αργότερο μέχρι τις επτά το βράδυ θα μεταφερθεί από τον Πανάγιο Τάφο στην Κύπρο φέτος, το Άγιο Φως, δήλωσε στον REPORTER ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, εξηγώντας ότι το Άγιο Φως μεταφέρεται μέσω ειδικής πτήσης, τα έξοδα της οποίας αναλαμβάνει Ρώσος επιχειρηματίας, ο Μιχαήλ Κουζουβλιώφ, ο οποίος διαμένει...
27 Απριλίου, 2019 - 9:55

Το Αγιο Φως στην Κύπρο: Ο Ρώσος και οι Μοτοσυκλετιστές

Διαδώστε:
Το Αγιο Φως στην Κύπρο: Ο Ρώσος και οι Μοτοσυκλετιστές

Το αργότερο μέχρι τις επτά το βράδυ θα μεταφερθεί από τον Πανάγιο Τάφο στην Κύπρο φέτος, το Άγιο Φως, δήλωσε στον REPORTER ο Έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος, εξηγώντας ότι το Άγιο Φως μεταφέρεται μέσω ειδικής πτήσης, τα έξοδα της οποίας αναλαμβάνει Ρώσος επιχειρηματίας, ο Μιχαήλ Κουζουβλιώφ, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο νησί μας.

Η τελετή άφιξης πραγματοποιείται στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας και τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Κύπρο αναλαμβάνουν εθελοντικά, εκπρόσωποι του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «REACTION» και της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER ο Μητροπολίτης Βόστρων:

-Πότε θα αφιχθεί το Άγιο Φως και ποιος θα αναλάβει φέτος να το μεταφέρει στην Κύπρο;
Η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο του Σωτήρος Χριστού, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Είναι μία μεγαλειώδης τελετουργία, η οποία προσελκύει χιλιάδες χριστιανών, που προσέρχονται για να λάβουν το Άγιο Φως και με αυτό να γιορτάσουν το Πάσχα, αφού ο Χριστός με την Ανάστασή του, γέμισε με πνευματικό φως σύμπασαν την Οἰκουμένη όπως λέγει και ο υμνωδός, «νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆς καί τά καταχθόνια».

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός από την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων, στις πόλεις και τα χωρία, απ’ όπου είχαν φύγει προσκυνητές στα Ιεροσόλυμα για το Πάσχα, είναι μια αρχαία παράδοση.

Πολλοί φιλοδοξούσαν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες του ταξιδίου, να κρατήσουν άσβεστο το Φως του Αγίου Τάφου και μάλιστα όταν οι προσκυνητές επέστρεφαν στον τόπο τους, υπήρχε και ειδική τελετή, κατά την οποία οι κάτοικοι υποδέχονταν το Άγιο Φως. Στην Κύπρο υπήρχε αυτή η παράδοση.

Μετά την αποκατάσταση του συγκροτήματος της Εξαρχίας, στη Λευκωσία, το 2014, γεννήθηκε η επιθυμία να μεταφέρεται αυθημερόν το Άγιο Φως και στην Κύπρο, εφ’ όσον υπήρχε τέτοια συνήθεια στον Ελλαδικό χώρο, τη Ρωσία και άλλες Ορθόδοξες χώρες.

Με τις ευλογίες του Προκαθημένου της Αγιωτάτης Εκκλησίας Κύπρου, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, τη συνδρομή εκκλησιαστικών παραγόντων της Αρχιεπισκοπής και την ευλαβή διάθεση ορθοδόξων Ρώσων πιστών, καθιερώθηκε η επίσημη μεταφορά του Αγίου Φωτός και στην Κύπρο, προς ευλογία και ενίσχυση των ευσεβών χριστιανών της Μεγαλονήσου, οι οποίοι ετοιμάζονται μαζί με όλους τους απανταχού της γης ορθοδόξους χριστιανούς, να εορτάσουν τη λαμπροφόρο εορτή της εκ νεκρών ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Το Άγιο Φως μεταφέρεται από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου, ή όταν αυτός κωλύεται, από κληρικό της Εξαρχίας, ο οποίος μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής από την Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει στην τελετή της αφής τού Αγίου Φωτός.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο Έξαρχος ή ο επιτετραμμένος κληρικός, λαμβάνει το Άγιο Φως από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο σε επίσημη τελετή στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου και επιστρέφει στην Κύπρο, το απόγευμα του Αγίου και Μεγάλου Σαββάτου, μεταφέροντας με ειδική κάψουλα θυέλλης, το Άγιο Φως.

-Ποιος καλύπτει τα έξοδα της μεταφοράς στην Κύπρο του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο;
Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Κύπρο πραγματοποιείται με ιδιωτική πτήση, τα έξοδα της οποίας αναλαμβάνει πλήρως ο εντιμότατος κ. Μιχαήλ Κουζουβλιώφ, ευσεβής πιστός ρωσικής καταγωγής, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός πραγματοποιείται στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, με τιμές. Επισήμως παρίσταται κατά την υποδοχή, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από κληρικούς, ο οποίος και αναπέμπει ευχαριστήρια δέηση, καθώς και εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας, των πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της Κύπρου και Δήμαρχοι της περιοχής.

-Ποια ώρα φθάνει ακριβώς η πτήση με το Άγιο Φως στην Κύπρο;
Η άφιξη της πτήση στον αερολιμένα Λάρνακας, κυμαίνεται μεταξύ των ωρών 18:00-19:00 και εξαρτάται από την άδεια απογειώσεως, του αεροσκάφους, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ, οι οποίοι συνεργάζονται με προθυμία.

-Πώς και από ποιον ή ποιους θα διανεμηθεί σε ολόκληρη την Κύπρο;
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, το Άγιο Φώς μεταφέρεται οδικώς στη Λευκωσία και επιδίδεται πρώτα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄ και κατόπιν διανέμεται από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στους κληρικούς και τους πιστούς, οι οποίοι προσέρχονται να το παραλάβουν, ως προερχόμενον από τον Τάφο του Κυρίου.

Επίσης, το Άγιο Φως διανέμουν εθελοντικά, εκπρόσωποι του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «REACTION» και της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Star Club Cyprus, σε Ιερές Μονές και Ιερούς Ναούς σε όλη την Κύπρο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Ετικέτες: ,
Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων