13/08/2020 13/08/2020 Σε ένα μπαράζ διπλωματικό επαφών έχει επιδοθεί το τελευταία διάστημα η Αθήνα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για διαπραγμάτευση στη Μεσόγειο και το Ορούτς Ρέις να πλεει εντός των ορίων της παράνομης τουρκικής NAVTEX Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ όπου είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του...
13 Αυγούστου, 2020 - 14:05
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2020 - 18:30

Το διπλωματικό 48ωρο της Αθήνας- Διαπραγμάτευση ζητεί ο Ερντογάν

Διαδώστε:
Το διπλωματικό 48ωρο της Αθήνας- Διαπραγμάτευση ζητεί ο Ερντογάν

Σε ένα μπαράζ διπλωματικό επαφών έχει επιδοθεί το τελευταία διάστημα η Αθήνα, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει λόγο για διαπραγμάτευση στη Μεσόγειο και το Ορούτς Ρέις να πλεει εντός των ορίων της παράνομης τουρκικής NAVTEX

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο Ισραήλ όπου είχε συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του

Αύριο, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που συγκαλείται εκτάκτως, μετά από ελληνικό αίτημα.

Ελληνογαλλική ναυτική άσκηση διεξήχθη σήμερα στην θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών, στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

 

Στην άσκηση συμμετείχαν οι φρεγάτες «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό Ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Περαιτέρω δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Δύο καταδιωκτικά Rafale και δύο πλοία του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Τα είπαν τηλεφωνικά Μέρκελ – Ερντογάν

 

Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας

Με ανάρτησή του στο twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε στα γαλλικά τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron για την αλληλεγγύη που επέδειξε και τόνισε: «Ο Emmanuel Macron είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ – ΒΙΕΝΝΗ: Αναμένεται η συνάντηση Πομπέο – Δένδια

 

Να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εmmanuel Macron, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και για κοινούς τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Διαπραγμάτευση και διάλογο ζητεί ο Ερντογάν

Στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, βάλλοντας παράλληλα, κατά της Ελλάδας. Οπως είπε η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στις ελληνικές ενέργειες και επεσήμανε πως θα συζητήσει το θέμα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οπως είπε «η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, η Τουρκία δεν επιδιώκει την “περιπέτεια”». Πρόσθεσε δε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου». Παρόλα αυτά διεμήνυσε ότι «το Ορούτς Ρέις» θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου. Παράλληλα, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως “μοχθηρή” σημειώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

“Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων km2» τόνισε στον παραληρηματικό του λόγο.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

Παιδικό όνειρο η Αγία Σοφία

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία επανέλαβε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων