27/03/2020 27/03/2020 Λίγο πριν την έναρξη της Δ Στάσης των Χαιρετισμών η κρατική τηλεόραση θα μεταδώσει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Το μήνυμα αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα εξαιτίας της πανδημίας αλλά και γιατί υπάρχει ακόμη μεγάλη πικρία για το θέμα των κλειστών Εκκλησιών σε μια περίοδο που...
27 Μαρτίου, 2020 - 18:15
Τελευταία ενημέρωση: 27/03/2020 - 18:26

Το εμψυχωτικό και παρηγορητικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Διαδώστε:
Το εμψυχωτικό και παρηγορητικό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Λίγο πριν την έναρξη της Δ Στάσης των Χαιρετισμών η κρατική τηλεόραση θα μεταδώσει το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Το μήνυμα αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα εξαιτίας της πανδημίας αλλά και γιατί υπάρχει ακόμη μεγάλη πικρία για το θέμα των κλειστών Εκκλησιών σε μια περίοδο που οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί συνήθιζαν να γεμίζουν τις εκκλησίες για τις Ακολουθίες των Χαιρετισμών αλλά και ενόψει των υπολοίπων Ακολουθιών της Σαρακοστής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρακτορείου Ορθοδοξία, ο Μακαριώτατος θα απευθυνθεί με λόγια παρηγορίας προς τους πιστούς για την κρίσιμη περίοδο του πανικού που έχει προκληθεί από την πανδημία . Το μήνυμά του θα είναι εμψυχωτικό για τις δοκιμασίες και τους πειρασμούς που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αλλά δεν πρόκειται να ανακοινώσει καμία αλλαγή στον τρόπο που λειτουργούν οι Ιεροί Ναοί αφού η απόφαση της πολιτείας δεν έχει αλλάξει λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης στη χώρα Άλλωστε μια μέρα πριν η Ιερά Σύνοδος δημοσιοποίησε τις επιστολές που απέστειλε η Εκκλησία στην κυβέρνηση με τις θέσεις της για το πως θα επιθυμούσαν να λειτοργήσουν οι Ναοί και αυτό ήταν ένα σχέδιο που θα ήθελε η Εκκλησία να τηρηθεί αν και τελικά έκανε υπακοή στην Πολιτεία.

Ναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΔΙΣ πρόσφατα μπορεί να το κατέκριναν πολλοί κυρίως όταν αυτό υποβαθμίστηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευτεί σε καμία περίπτωση τη δημόσια υγεία και να αποφασίσει το κλείσιμο των Ναών αλλά σίγουρα δε μπορεί κανείς να πει ότι δεν ήταν μια κρίσιμη απόφαση σε στιγμές ευθύνης για την κοινωνία.

Το μήνυμα του Μακαριωτάτου έρχεται μία ημέρα λοιπόν μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε προ δεκαημέρου και πλέον προς την υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως αναφορικά με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών.

Θυμίζουμε ότι στην επιστολή ζητείται από την κ. Κεραμέως να επιτραπεί στους κληρικούς της χώρας να τελούν τη Θεία Λειτουργία και τις ιερές ακολουθίες κανονικά, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

«Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας η οποία οφείλει να δέεται και να προσεύχεται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου, αλλά θα συντελέση καθοριστικά και εις την διατήρησιν της ψυχραιμίας των λαϊκών μελών της Εκκλησίας…», τονίζει στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος που κάνει ειδική μνεία και στους ναούς που βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, οι οποίοι παραμένουν «σιωπηλοί».

Στην ίδια επιστολή, η Εκκλησία της Ελλάδος ζητά να επιτραπεί να τελούν τη Θ. Λειτουργία και στα μοναστήρια, όπου οι άνθρωποι ζουν ούτως ή άλλως με κοινοβιακό τρόπο.

Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη να επιτραπεί η τέλεση κηδειών και σε ναούς εκτός κοιμητηρίων, αφού σε πολλές περιοχές της χώρας τα κοιμητήρια δεν έχουν ναούς.

Με δεύτερη επιστολή της, η οποία υπογράφεται από τον Αρχιγραμματέα, Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, η Ιερά Σύνοδος ζητά από τον γ.γ. Θρησκευμάτων, Γιώργο Καλαντζή, να προβλεφθεί στους λόγους που επιτρέπουν έξοδο από τα σπίτια, η «ατομική προσευχή», όπως περιγράφεται στην ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και για τους ανθρώπους που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μνήματα οικείων τους στα νεκροταφεία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων