14/08/2023 14/08/2023 Από απόψε το βράδυ, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα πλήθη των Ορθοδόξων χριστιανών θα συναχθούν για να τιμήσουν το πρόσωπο που η χάρις του Θεού αξίωσε να γίνει η Μήτηρ της Ζωής. Χθες Κυριακή 13 Αυγούστου εψάλλει η τελευταία Παράκληση για τον εφετινό Δεκαπενταύγουστο.  Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr  Σε κάθε γωνιά της πατρίδας...
14 Αυγούστου, 2023 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 14/08/2023 - 9:29

Το Πάσχα του Καλοκαιριού: Από το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού στις Παναγίες του Αιγαίου

Διαδώστε:
Το Πάσχα του Καλοκαιριού: Από το ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού στις Παναγίες του Αιγαίου

Από απόψε το βράδυ, παραμονή της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα πλήθη των Ορθοδόξων χριστιανών θα συναχθούν για να τιμήσουν το πρόσωπο που η χάρις του Θεού αξίωσε να γίνει η Μήτηρ της Ζωής. Χθες Κυριακή 13 Αυγούστου εψάλλει η τελευταία Παράκληση για τον εφετινό Δεκαπενταύγουστο. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr 

Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, αλλά και όπου γης, οι Έλληνες θα συναχθούν για να γιορτάσουν το Πάσχα του Καλοκαιριού, όπως το έχει ονομάσει η παράδοση του λαού μας. Σε ακριτικά νησιά, χωριά τα οποία ζωντανεύουν τις ημέρες αυτές, αλλά και τα μεγάλα προσκυνήματα στα οποία αποθησαυρίζονται ιερές εικόνες της Παναγίας μας, οι καμπάνες θα ηχήσουν για την συνάθροιση στις ιερές ακολουθίες που θα τελεστούν στις Εκκλησίες. Ακολουθίες οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν στις ενορίες που πανηγυρίζουν με τον Μεθεόρτιο Εσπερινό ο οποίος θα τελεστεί το απόγευμα της Τρίτης, 15 Αυγούστου.

Εγκώμια προς την Θεοτόκο, λιτανείες και αναβίωση τοπικών παραδόσεων συνθέτουν το εόρτιο πλαίσιο των λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων.

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού

Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού θα χτυπήσει, έστω και για λίγες ώρες, στο ιερό παλλάδιο της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει αύριο την Θεία Λειτουργία. Μετά την περιπέτεια με την άδεια των Τουρκικών αρχών, την οποία τελικά χορήγησαν και γραπτώς, βρέθηκε και τηλεοπτική λύση ύστερα και από την έκκληση που απηύθυνε ο Παναγιώτατος. Έτσι, αύριο στις 10 το πρωί η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Θα είναι η δέκατη φορά μετά την ιστορική λειτουργία το 2010 που ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα λειτουργήσει στον ιερό αυτό τόπο για τους ανά την οικουμένη Ποντίους. Ωστόσο, τα προβλήματα επιλύονται εν μέρει καθώς, μπορεί η Θεία Λειτουργία να τελεστεί στο όρος Μελά, στο μοναστήρι της Παναγίας, ο Εσπερινός όμως θα τελεστεί όμως στην Τραπεζούντα σε ναό των ρωμαιοκαθολικών κατόπιν ευγενούς παραχωρήσεως για το σκοπό αυτό.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο θα συλλειτουργήσουν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος.

Από τον Πόντο στο Βέρμιο

Λαμπρές θα είναι και οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από απόψε το βράδυ στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός θα ξεκινήσει σήμερα στις 18:30 ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η λιτάνευση της ιερά εικόνας. Θα ακολουθήσει η αποκάλυψη προτομών Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου και Μακαριστού Αρχιμανδρίτη Πέτρου Θεοφυλάκτου, πρώτου Ηγουμένου της εν Βερμίω Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά.

Αύριο, Τρίτη 15 Αυγούστου, το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και Αρχιερατικό συλλείτουργο και στη συνέχεια η επίσημη λιτάνευση των ιερών εικόνων.

Η φετινή εκδήλωση στέλνει ένα μήνυμα ενότητας και αγάπης στον απανταχού Ελληνισμό και το μήνυμα αυτό, από τα καμπαναριά της Σουμελιώτισσας θα ενωθεί με τους ήχους της καμπάνας του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στον αλησμόνητο Πόντο, όπου θα λειτουργήσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και θα ακουστεί έτσι για μια φορά ακόμα ότι Ποντιακός Ελληνισμός είναι ζωντανός και συνεχίζει δίνοντας το παρόν ως αδιάσπαστο μέλος του συνόλου του Ελληνισμού.

Τήνος και Πάρος

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος και με τα νησιά μας. Σε όλες τις θάλασσες και τα πελάγη υπάρχουν εκκλησιές και ξωκλήσια αφιερωμένα στην Παναγία μας. Ιδιαίτερα όμως στις Κυκλάδες η Παναγία έχει ταυτιστεί με το πανίερο νησί της Τήνου καθώς και με την Παναγία της Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

Ήδη στο νησί της Τήνου οι τριήμεροι εορτασμοί ξεκίνησαν χθες, 13 Αυγούστου, ενώ θα κορυφωθούν ανήμερα της 15ης Αυγούστου με τη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικοθρησκευτικής πανηγύρεως της 15ης Αυγούστου:

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, ένα από τα μεγάλα προσκυνήματα τα οποία επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές τον Δεκαπενταύγουστο.

Σήμερα στις 8 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Εόρτιος Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Κατά την Ακολουθία της Λιτής θα πραγματοποιηθεί η περιφορά της Ιεράς Εικόνος της Κοιμήσεως και του Επιταφίου της Παναγίας στον περίβολο του Ιερού Ναού, όπου και θα τελεσθεί η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Στις 22:30 θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία που θα περιλαμβάνει Μικρό Απόδειπνο, Όρθρο (με τα Εγκώμια της Υπεραγίας Θεοτόκου) και Θεία Λειτουργία

Την Τρίτη 15 Αυγούστου θα τελεστεί Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος καθώς και η Λιτάνευση της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Στις 10:45 θα λάβει χώρα δέηση στην εξέδρα του Λιμανιού και ολοκλήρωση της Λιτανείας στα Προπύλαια του Ιερού Προσκυνήματος, όπου και θα ψαλεί η ακροτελεύτια Δέηση. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ της ίδιας ημέρα όπου θα έχουμε την τέλεση Μεθεόρτιου Αρχιερατικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Εν συνεχεία θα ψαλεί η Ακολουθία της Μεγάλης Παρακλήσεως.

O ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής με τις 100 πύλες είναι από τα σπουδαιότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδας.

Ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ., όταν, σύμφωνα με την παράδοση, το καράβι που μετέφερε την Αγία Ελένη στους Αγίους Τόπους έπεσε σε θαλασσοταραχή και σταμάτησε στην Πάρο. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ίδρυσε την Εκατονταπυλιανή, μετά το θάνατο της μητέρας του, ως εκπλήρωση του ιερού της χρέους. Οι κάτοικοι του νησιού συνδέουν τη μεγαλοπρέπεια της Εκατονταπυλιανής με εκείνη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Την ονομάζουν δε και Καταπολιανή, καθώς είναι χτισμένη «κατά την Πόλη».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων