08/06/2021 08/06/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Τον σταθεροποιητικό παράγοντα ειρήνης που διαδραματίζει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήρθε να επιβεβαιώσει ακόμη μια συνάντηση που είχε χθες ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 7...
08 Ιουνίου, 2021 - 8:16
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2021 - 15:10

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και καταλύτης στις σχέσεις Ελληνισμού και Αιγύπτου

Διαδώστε:
Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και καταλύτης στις σχέσεις Ελληνισμού και Αιγύπτου

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Τον σταθεροποιητικό παράγοντα ειρήνης που διαδραματίζει στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ήρθε να επιβεβαιώσει ακόμη μια συνάντηση που είχε χθες ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Μετά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β’ συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Ιουνίου, με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας καταλύτης στις σχέσεις Ελληνισμού – Αιγύπτου

Ο κ. Ζερβάκης βρέθηκε στην Αίγυπτο στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε για θέματα άμυνας τόσο με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι όσο και τον ομόλογό του Αρχηγό των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγο Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζι. Επίσης, μίλησε για τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου, οι οποίες χρονολογούνται από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι οποίες το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αναβαθμιστεί.

Εξυμνώντας το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης τόνισε προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι «και εμείς σας βλέπουμε εδώ σαν καταλύτη στις σχέσεις μεταξύ του Ελληνισμού και του Αιγυπτιακού έθνους».

Νωρίτερα, καλωσορίζοντας τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου και του ιερού κλήρου της Πατριαρχικής αυλής, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο και τον λαό της Κύπρου για τη συμβολή τους στο ιεραποστολικό έργο της Αφρικής, τονίζοντας:

«Στο πρόσωπό σας, Στρατηγέ μου, να χαιρετήσω το ένδοξο και ευλογημένο νησί της Κύπρου, τις προσπάθειες που κάνετε για να δώσετε ένα δυνατό παρών στο χώρο της Μεσογείου. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον Αρχιεπίσκοπό μας και ηγαπημένο αδελφό τον Χρυσόστομο Β΄. Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ, γιατί η παρουσία σας ανοίγει δρόμους. Πριν δύο χιλιάδες χρόνια, άνοιξε δρόμους αγάπης ο Μέγας Στρατηλάτης Αλέξανδρος. Εσείς, η Αίγυπτός μας, η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας, δίδετε μία δυναμική παρουσία και βοηθάτε λαούς να γνωρίσουν ότι πάνω από όλα έχει μεγάλη σημασία η δικαιοσύνη, η ειρήνη και η συμφιλίωση των λαών».

Με την ευχή να έρθει η δικαίωση για τον Κυπριακό λαό

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για τον Κυπριακό λαό και με κάθε ευκαιρία εκφράζει την ελπίδα και την ευχή του να έρθει σύντομα η δικαίωση.

Αυτό είχε πράξει και λίγες ημέρες πριν όταν τον είχε επισκεφθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. “Είναι μεγάλη δύναμη στον ιεραπόστολο Πατριάρχη που μου δίδετε για να μπορέσω να συνεχίσω το ανθρωπιστικό έργο σε ολόκληρη την Αφρική. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κύπρο μας, στην Ελλάδα μας αλλά και στην Αίγυπτό μας, οι τρεις χώρες που συμφιλιωμένες δίδουν ένα δυνατό παράδειγμα ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, κάτω από τη σκέπη του ίδιου Θεού, και μάλιστα στο χώρο της Μεσογείου», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος. Εύχομαι στον κυπριακό λαό που λατρεύω και αγαπώ, να έρθει η δικαίωση. Γιατί πρέπει να έρθει» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο Κυπριακό”, είχε αναφέρει.

Χθες, ο Μακαριώτατος επανέλαβε την ευχή αυτή και προς τον κ. Ζερβάκη. Αφού ευλόγησε τον λαό της Κύπρου και τα στρατευμένα νιάτα, ευχήθηκε να έρθει η δικαίωση στον τόπο, επισημαίνοντας: «Με πολύ αγάπη χαιρετώ τον λαό της Κύπρου. Ευλογώ τα στρατευμένα νιάτα μας σε αυτήν την ευλογημένη γωνιά της γης, στην Κύπρο μας. Και η προσευχή μου μπροστά στην Παναγία την Οδηγήτρια την Υπέρμαχο Στρατηγό, να τους χαρίζει υγεία αλλά πάνω από όλα τη δικαίωση. Τη δικαίωση για τους οραματισμούς. Σας ευχαριστώ, Στρατηγέ μου. Και να ξέρετε ότι η Αίγυπτος μας αγαπάει πραγματικά. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κύπρο μας γιατί ο λαός της έχει μεγάλη καρδιά και δεν μας ξεχνάει».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων