12/12/2019 12/12/2019 “Είναι ανάμεσά μας στραμμένος προς ανατολάς , ντυμένος με την ιερατική του στολή, από όπου περιμένει τον Κύριό του να επανεμφανισθεί για τη Δευτέρα του Παρουσία και μας αποχαιρετά απόψε ο Γέροντας” Πλήθος κόσμου ταξίδεψε ως την Αριζόνα για να αποχαιρετήσει τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη -Φιλοθεϊτη που με την πνευματική του εργασία και διαδρομή...
12 Δεκεμβρίου, 2019 - 0:59
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2019 - 19:45

Στην Αιωνιότητα πέρασε ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ο μοναχός που χάραξε βαθιές γραμμές στην εκκλησιαστική μας ιστορία (φωτογραφίες-βίντεο)

Διαδώστε:
Στην Αιωνιότητα πέρασε ο γέροντας Εφραίμ της Αριζόνας, ο μοναχός που χάραξε βαθιές γραμμές στην εκκλησιαστική μας ιστορία (φωτογραφίες-βίντεο)

“Είναι ανάμεσά μας στραμμένος προς ανατολάς , ντυμένος με την ιερατική του στολή, από όπου περιμένει τον Κύριό του να επανεμφανισθεί για τη Δευτέρα του Παρουσία και μας αποχαιρετά απόψε ο Γέροντας”

Πλήθος κόσμου ταξίδεψε ως την Αριζόνα για να αποχαιρετήσει τον Μακαριστό Γέροντα Εφραίμ Αριζονίτη -Φιλοθεϊτη που με την πνευματική του εργασία και διαδρομή μετέτρεψε την έρημο σε μία πνευματική όαση.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου στην γη της ερήμου της Αριζόνας, όταν τα πνευματικά του παιδιά και οι μοναχοί του από όλα τα μοναστήρια ασπάστηκαν το σεπτό του σκήνωμα.

Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν τον Πνευματικό τους Πατέρα, τον Αγιορείτη,τον τελευταίο της συνοδείας που γέμισε με καλογέρια το Άγιο Όρος.

Στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος,  συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Αγίου Φραγκίσκου κ. Γερασίμου, Ατλάντας κ. Αλεξίου, Ντένβερ κ. Ησαΐα. Από το Άγιον Όρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος με συνοδεία πατέρων της Μονής, και πνευματικά του τέκνα.

Η στιγμή του τελευταίου ασπασμού ήταν ιδιαίτερη και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο που στο προσωπό του απεικονίσθηκε η συγκίνηση όταν μάλιστα άγγιξε το χέρι του Μακαριστού Γέροντα.

Μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας για το έργο του μακαριστού γέροντα μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο  Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, ο γέροντας Παίσιος της Ι.Μ. Αγίου Αντωνίου Ατλάντας, ενώ ανεγνώθη και το μήνυμα της Α.Θ.Π του  Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Παρακολουθείστε το βίντεο από την Εξόδιο ακολουθία και τη ταφή του μακαριστού γέροντα:

Παρακολουθείστε  το μήνυμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ, το οποίο ανέγνωσε ο  Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νικόδημος.

Στο μηνυμά του ο Παναγιώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η κοίμηση του Χριστιανού ευωδιάζει πάντα Ανάσταση και  τόνισε τη σπουδαιότητα της διαδρομής του Μακαριστού Γέροντα, σημειώνοντας ότι ήρθε στην Αμερική από το Άγιο Όρος, έχοντας λάβει φως εκ του υψηλόφρονου Άθωνος , φέρνοντας πολύτιμα και τιμαλφή στο λαό της Αμερικής από την Μοναστική Πολιτεία, το κοινοβιακό πνεύμα εκ της Μονής Φιλοθέου, τον γλυκή μητροποθητό ασπασμό εκ Της Γλυκοφιλούσης, τον ζήλο του ιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού ,τον πόθο της ησυχίας του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Παρακολουθείστε τον λόγο του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ μετά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας κατά τον οποίο μεταξύ άλλων είπε:

“Εάν παρατηρήσει κανείς αυτή τη σύναξη θα νομίσει ότι πρόκειται περί πανηγύρεως, περι χαράς περί χαρμόσυνου γεγονότος.

Αυτό είναι έτσι και δεν είναι έτσι… Όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ συγκεντρωθήκαμε για να αποχαιρετήσουμε τον Γέροντά μας, όσοι είμαστε εδώ και όσοι απουσιάζουν για κάποιο λόγο…

Ο Γέροντας Εφραίμ έζησε με άσκηση και προσευχή και αυτά ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά, όχι μόνο της δικής του ζωής αλλά και της διδασκαλίας του.

Αυτά μας δίδαξε και γι αυτά του είμαστε όλοι ευγνώμονες…άσκηση και προσευχή.”

Παρακολουθείστε το μήνυμα του γέροντας Παϊσίου της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου της Αριζόνας, για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ.

“Ο καλύτερος λόγος για ένα Γέροντα του δικού σου αναστήματος είναι νομίζω η σιωπή, η αγάπη ο σεβασμός και η προσευχή, αυτή η προσευχή που μας προέτρεπες να λέμε διαρκώς…Η φωνή σου ακούγεται ακόμη Γέροντα και θα ακούγεται πάντα στις συνειδήσεις μας:  Λέγε παιδί μου την ευχή και μην σταματάς”

Παρακολουθείστε το συγκινητικό μήνυμα του  Ηγούμενου της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου για τον μακαριστό γέροντα Εφραίμ

“Αποχαιρετούμε τον Γέροντα με την ελπίδα να συναχθούμε πάλι, όπως και τώρα,  με τη συνοδεία του Οσίου Γέροντα του Ιωσήφ του Ησυχαστού ,του και πάππου ήμων, όπως και ο Γέροντας τον ανέφερε. Λυπούμεθα που με τα σαρκικά μας μάτια δεν βλέπουμε το γεμάτο αγάπη παιδικό του πρόσωπο. Δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο έργο του Γέροντα και στη θεϊκή του αγάπη την οποία του την παρείχε πλούσια ο Θεός και ο ίδιος την χάριζε στους ανθρώπους…”

Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν  όλες οι μοναστικές αδελφότητες που ήταν υπό τη πνευματική καθοδήγηση του Γέροντα. Από τις ΗΠΑ ήταν παρούσες όλες οι μοναστικές αδελφότητες τις οποίες ίδρυσε με τη χάρη του θεού ο Γέροντας και πλήθος κληρικών από όλες τις εν Αμερική Ορθόδοξες εκκλησίες.

Από την Κύπρο την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος π. Ισαάκ Μαχαιριώτης με συνοδεία πατέρων.

Από τα πέρατα της οικουμένης συναθροίστηκαν πνευματικά τέκνα και πιστοί, οι οποίοι ευλαβικά προσήλθαν ώστε να αποδώσουν τον τελευταίο ασπασμό στο πνευματικό ανάστημα,  τέλειο υποτακτικό, του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή, του οποίου η αγιασμένη κάρα είναι αποθησαυρισμένη στην Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου ως πνευματική άγκυρα και θεμέλιο της αθωνικής ησυχαστικής παρακαταθήκης. Μια παρακαταθήκη την οποία ο Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ μεταλαμπάδευσε και καλλιέργησε στη Νέα Γη.

Πνευματικά τέκνα του μακαριστού Γέροντα, ηγούμενοι και γερόντισσες, μοναστικές αδελφότητες , κληρικοί και λαϊκοί , άπαντες συναθροίστηκαν ώστε να προπέμψουν το χαριτόβρυτο λείψανο του Γέροντα Εφραίμ στη γη και να δοξάσουν το μέλλοντα γεννηθήναι Χριστόν που ανέδειξε τέτοιο ανάστημα στους έσχατους καιρούς.

Ανάστημα τέτοιο που με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος χιλιάδες ήλκυσε προς μετάνοια και γνώσιν Θεού , χιλιάδες ενέδυσε με το μοναχικό ένδυμα και σχήμα διδάσκοντας τη μοναδική πολιτεία, χιλιάδες ανέπαυσε με το πετραχήλι του, θαυματουργόντας σε χιλιάδες όντας ακόμα εν ζωή. Υπήρξε πατήρ πατέρων, θεόπτης διδάσκαλος της νοεράς προσευχής, ασκητής μέγας, πολιστής της ερήμου, κοινοβιάρχης, ιδρυτής 30 και πλέον μονών στο Άγιον Όρος, στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με χριστομίμητο ταπείνωση έρων τον σταυρόν αυτού έως εσχάτων της ζωής του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ 4Ε ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΟΣ,  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΖΟΝΑ

ΑΡΙΖΟΝΑ – Δημήτρης Κατσικλής

Επιμέλεια συντακτική ομάδα ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Εικόνα Δημήτρης Κατσικλής 

Στιγμιότυπα /πηγή: 4Ε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σήμερα έφυγε για τους ουρανούς ο τελευταίος της Συνοδείας
Το Βλέμμα του Παραδείσου: Λόγοι Γέροντος Εφραίμ Αριζόνας
Οι τελευταίες εγκόσμιες στιγμές του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα
ΑΡΙΖΟΝΑ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Κοίμηση Γέροντος Εφραίμ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»- Ο γέροντας που μετέτρεψε τις ερήμους σε «αγιασμένους τόπους»

ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7.00: Έφυγε σαν να μπήκε κατευθείαν στον Όρθρο

Οι πιστοί προσκυνούν το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ (ΦΩΤΟ)

«Φύτρωσαν ναοί, μοναχοί και άνθη και ευωδιάζουν στις ΗΠΑ»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων