12/04/2021 12/04/2021 Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο ευεργέτη δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιάκωβο Τσούνη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου – Χολαργού. Η Εξόδιος Ακολουθία του Ιακώβου Τσούνη τελέσθηκε δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων και τιμές Υποστράτηγου εν ενεργεία. Στον τάφο του αναγράφεται πλέον η επιγραφή:  “Φωνή εκ του τάφου Έλληνες Αδελφοί,  Και από του τάφου...
12 Απριλίου, 2021 - 17:11
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2021 - 20:45

Το “Ύστατο Χαίρε” στον Ιάκωβο Τσούνη – “Δίχως πατρίδα, ούτε πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν”

Διαδώστε:
Το “Ύστατο Χαίρε” στον Ιάκωβο Τσούνη – “Δίχως πατρίδα, ούτε πλούτος, ούτε  η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν”

Το τελευταίο αντίο στον μεγάλο ευεργέτη δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιάκωβο Τσούνη στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου – Χολαργού. Η Εξόδιος Ακολουθία του Ιακώβου Τσούνη τελέσθηκε δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων και τιμές Υποστράτηγου εν ενεργεία.

Στον τάφο του αναγράφεται πλέον η επιγραφή: 

“Φωνή εκ του τάφου

Έλληνες Αδελφοί, 

Και από του τάφου μου θα φωνάζω ενωθείτε, ομονοήσετε και ομοψυχίσετε. Μόνον η ΑΓΑΠΗ θα σαλπίση την Σωτηρία μας και θα αποκαλύψη τις απέραντες δυνατότητές μας.

Ιάκωβος Κ. Τσούνης”

Την. Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Αντιναύαρχος ε.α. Ευθύμιος Ε. Μικρός ΠΝ, Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας.

Την Eξόδιο Aκολουθία τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Ο Ιάκωβος Τσούνης ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία στις Ένοπλες Δυνάμεις λίγους μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει “Δίχως Πατρίδα, ούτε πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν”. Με αυτή την φράση αποχαιρέτησε τον Έλληνα Ευπατρίδη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

“Δίχως Πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν». ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΟΥΝΗΣ, Υποστράτηγος επί Τιμή! Άνθρωπε, Έλληνα, Αγωνιστή, Ευπατρίδη, Μέντορα, Φίλε μου…..καλό σου Ταξίδι!! Να ‘ναι ελαφρύ το Ελληνικό χώμα που θα σε σκεπάσει!! Η Πατρίς σε ευγνωμονεί!!!” έγραψε χαρακτηριστικά ο Στρατηγός σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης.

Δείτε την ανάρτηση:

“Από σήμερα πολύ φτωχότερη η Ελλάδα”

Σε δηλώσεις μετά την Εξόδιο Ακολουθία του αειμνήστου Ιακώβου Τσούνη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τόνισε «από σήμερα είναι πολύ φτωχότερη η Ελλάδα» ενώ υπογράμμισε «Η φιλοπατρία του ανδρός αποδείχθηκε όχι μόνος από την προσφορά του αλλά από το γεγονός ότι ήταν ο νεότερος πολεμιστής του Αλβανικού Μετώπου».

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης

Ποιός ήταν ο Ιάκωβος Τσούνης

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

Είναι δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη.

Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ’ Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

 

Τα Συλλυπητήρια του Πολιτικού κόσμου:

«Εθνικός ευεργέτης, γνήσιος πατριώτης και φιλάνθρωπος, ο Ιάκωβος Τσούνης, με το ήθος και τη μεγάλη προσφορά του ιδίως στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφήνει στη χώρα μια σπουδαία κληρονομιά. Η απώλειά του προκαλεί θλίψη σε όλους τους Έλληνες. Τον αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σε ανάρτησή της στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι η Πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα ενώ σημειώνει ότι όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του στη σχετική ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Αναλυτικά αναφέρει:

«Η Ελλάδα αποχαιρετά ένα άξιο τέκνο της. Και όλοι σκύβουμε με σεβασμό στη μνήμη του αληθινού ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη. Λίγο πριν από τη δύση της ζωής του δώρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πατρίδα θα τον ευγνωμονεί για πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του»

 

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος χαρακτήρισε, με ανάρτησή του στο twitter, τη σημερινή «ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις» μετά το θανάτου του Ιάκωβου Τσούνη.

Ο εκλιπών είχε δωρίσει την περιουσία για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας.

«Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έφυγε από τη ζωή ο Ευπατρίδης Ιάκωβος Τσούνης. Ευγνωμοσύνη και σεβασμός για την προσφορά του» αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας επίσης με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: «Ο θάνατος των Γιάννη Αγγελικούση και Ιάκωβου Τσούνη, αφήνει την Ναυτιλία και τον Ελληνισμό φτωχότερους, αλλά και πιο ισχυρούς, χάρη στην προσφορά τους στη Γαλανόλευκη. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συνεργάτες τους.»

Επιθυμία της οικογενείας του Ιάκωβου Τσούνη είναι όπως αντί στεφάνων κατατεθούν δωρεές στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ακολούθων ιδρυμάτων:

ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ

Τράπεζα Πειραιώς: 6558107135319

ΦΛΟΓΑ

ALPHA: GR 8001401120112002002011686

ΕΘΝΙΚΗ: GR 2501101920000019248000010

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων