01/04/2024 01/04/2024 Τριπλή συντριπτική ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία. Οι υποψήφιοι που υποστήριξε έχασαν την εκλογική μάχη στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, με τους τρεις μεγάλους δήμους της γείτονος να παραμένουν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης. Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον...
01 Απριλίου, 2024 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 8:35

Τουρκία – Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τριπλή συντριπτική ήττα για τον Ερντογάν

Διαδώστε:
Τουρκία – Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τριπλή συντριπτική ήττα για τον Ερντογάν

Τριπλή συντριπτική ήττα για τον Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία. Οι υποψήφιοι που υποστήριξε έχασαν την εκλογική μάχη στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, με τους τρεις μεγάλους δήμους της γείτονος να παραμένουν στα χέρια των δημάρχων της αντιπολίτευσης.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, η αποτυχία ήταν πολύ οδυνηρή για τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς με καταμετρημένο το 99,98% των ψήφων ο Εκρέμ Ιμάμογλου επανεκλέγεται με 51,08% έναντι 39,59% του αντιπάλου του.

Η νίκη είναι διπλή για τον δήμαρχο Ιμάμογλου, 52 ετών, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα που κέρδισε έπειτα από σκληρή μάχη το 2019, αλλά κατάφερε θεαματικό χαστούκι στον πρόεδρο Ερντογάν, που είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του τελευταία για να υποστηρίξει τον υποψήφιο της ισλαμοσυντηρητικής παράταξής του, τον μηχανικό και πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, 47 ετών, που διεκδίκησε το αξίωμα για πρώτη φορά.

Το CHP κέρδισε σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες ήταν μητροπολιτικές πόλεις. Τα εκλογικά αποτελέσματα θεωρήθηκαν ως το μήνυμα του λαού προς την κυβέρνηση, γράφουν τα τοπικά Μέσα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής παρέμεινε στο 77%. Το CHP, το οποίο πρόσθεσε μητροπολιτικές πόλεις όπως η Μανίσα, η Προύσα, το Μπαλικεσίρ και το Ντενιζλί στις νικήτριες επαρχίες του, βγήκε με επιτυχία από τις κάλπες στην Αττάλεια, τα Άδανα, τη Μερσίνα, το Αϊδίνιο, το Τεκίρνταγκ και το Εσκισεχίρ.

Στην Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς, επίσης του CHP, κήρυξε τη νίκη μπροστά σε μεγάλα πλήθη υποστηρικτών, δηλώνοντας “οι εκλογές τελείωσαν, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα“. Ο Γιάβας νίκησε με 60,35% των ψήφων έναντι 31,69% του αντιπάλου του από το ΑΚΡ.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης πανηγύρισαν τη νίκη στη Σμύρνη, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο Κεμίλ Τουγκάι πήρε τον Δήμο με 48,9% έναντι του Χάμζα Ντάγκ του AKP που συγκέντρωσε ποσοστό 37,7%.

Το AKP κέρδισε τις δημαρχίες σε 12 μητροπολιτικές πόλεις και 12 επαρχίες. Ο αριθμός των επαρχιακών δήμων του κυβερνώντος κόμματος που ήταν 45, μειώθηκε σε 24.

Μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του στην Άγκυρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η 31η Μαρτίου για εμάς δεν είναι το τέλος, είναι σημείο καμπής». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε τελεία στα σενάρια πρόωρων εκλογών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μπροστά της πάνω από τέσσερα χρόνια τα οποία αξίζουν όσο ένας θησαυρός».

Περίπου 61 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για δημάρχους σε 81 επαρχίες της Τουρκίας, καθώς και μέλη επαρχιακών συμβουλίων και άλλους τοπικούς αξιωματούχους.

Πληροφορίες: ertnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων