10/09/2020 10/09/2020 Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, κατά την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προοπτική αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών και τα εξοπλιστικά. Στο πλαίσιο αυτό, είχε γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και...
10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 19:13
Τελευταία ενημέρωση: 10/09/2020 - 22:10

Δεν «έπεσαν» υπογραφές αλλά τέθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης

Διαδώστε:
Δεν «έπεσαν» υπογραφές αλλά τέθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, κατά την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η προοπτική αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών και τα εξοπλιστικά. Στο πλαίσιο αυτό, είχε γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν «έπεσαν» υπογραφές, αλλά τέθηκε ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

‘Αλλωστε, ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της ‘Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Κυβερνητικες πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

Αργότερα, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος συμμετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός θα είχε την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό αλλά και να κάνει εκτενή αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη ήταν δρακόντεια.

 

Συμπεράσματα Med7: Επιπλέον κυρώσεις κατά της Τουρκίας προτείνουν οι ηγέτες

Την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Med7 στην Κορσική. Παράλληλα, καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν δε τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών. Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου (Διακήρυξη Αζαξιό), αναφέρεται ότι οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ – Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7): Πλάνα από το στρογγυλό τραπέζι

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων