07/04/2022 07/04/2022 Το 60% των πολιτών της Τουρκίας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα. «Κανένα έλεος» σε όσους αισχροκερδούν δεν θα επιδείξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του.  Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προτρέπει τους πολίτες να κάνουν υπομονή ενάντια στον πληθωρισμό. Τι προβλέπουν οι Goldman και JPMorgan; Της Σβετλάνα Λεβίτσκι...
07 Απριλίου, 2022 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2022 - 10:08

Τουρκία: Κραυγή αγωνίας εξαιτίας ανατιμήσεων – «Υπομονή», λέει ο Ερντογάν

Διαδώστε:
Τουρκία: Κραυγή αγωνίας εξαιτίας ανατιμήσεων – «Υπομονή», λέει ο Ερντογάν

Το 60% των πολιτών της Τουρκίας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα. «Κανένα έλεος» σε όσους αισχροκερδούν δεν θα επιδείξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του.  Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προτρέπει τους πολίτες να κάνουν υπομονή ενάντια στον πληθωρισμό. Τι προβλέπουν οι Goldman και JPMorgan;

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποσχέθηκε το Σάββατο να μην δείξει «κανένα έλεος» στους προμηθευτές που εμπλέκονται σε αυξομειώσεις τιμών. Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού που έχει φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, το 59% του πληθυσμού της Τουρκίας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ​​καθώς το εισόδημά του είναι  ανεπαρκές για να καλύψει τα έξοδά του, σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Istanbul Economic Research.


Το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το εισόδημά του ήταν «αρκετό» για να καλύψει τα έξοδά του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας που κοινοποίησε ο διευθύνων σύμβουλός του Can Selçuki στο Twitter.

Μόνο το 7% των ερωτηθέντων είπε ότι το εισόδημά του «υπερέβαινε» τα έξοδά του, και μόλις ένα 6% είπε ότι το εισόδημά του ήταν «περισσότερο από αρκετό» για να καλύψει τις δαπάνες του.

Η αποδυνάμωση της λίρας, η οποία έχασε το 44% της αξίας της το 2021, και το αυξανόμενο κόστος ζωής έχουν γίνει κύρια πηγή δημόσιας δυσαρέσκειας στην Τουρκία, η οποία μετρά αντίστροφα για τις επόμενες Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 (14 Ιουνίου). Η προβληματική οικονομία κλυδωνίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 18 χρόνια.

Συνολικά το 40,7% όσων ανέφεραν δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών τους ήταν υποστηρικτές του κυβερνώντος ΑΚΡ.

Αντίθετα, περίπου το 88% των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) δήλωσε ότι τα εισοδήματά τους δεν κάλυπταν τα έξοδά τους, ακολουθούμενο από το 80,4% για το κεντροδεξιό Καλό Κόμμα (İYİP), και το 73,4% για το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Ακρίβεια και στον ρουχισμό

 Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποσχέθηκε να «καταπολεμήσει τον πληθωρισμό μέχρι το τέλος» αφού ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι ετήσιες δείκτες τιμών καταναλωτή αυξήθηκαν στο 61,1% τον Μάρτιο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Οι τιμές αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής που πλήττεται από την κρίση ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της ομάδας G-20 των βιομηχανικών χωρών.

Σε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για τη σταθερότητα των τιμών, ο υπουργός Οικονομίας Νουρεντίν Νεμπάτι είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, συμπεριλαμβανομένων νέων πολιτικών για την επισιτιστική ασφάλεια και περαιτέρω μέτρων για το πώς θα καθορίζονται οι τιμές.


Οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές ερευνούν αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι αύξησαν πολύ γρήγορα τις τιμές.

Οι τιμές των ρούχων στην Τουρκία για τη θερινή περίοδο αναμένεται να αυξηθούν έως και 80% σε σύγκριση με το τέλος του περασμένου έτους, όπως ανέφερε την Τετάρτη 6 Απριλίου ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken επικαλούμενος αξιωματούχους του κλάδου.

Το κόστος παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε το περασμένο έτος, και το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 130% εξαιτίας της υποχώρησης της λίρας και της αύξησης των τιμών ενέργειας.

Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε στο 115% τον Μάρτιο, ανέφερε τη Δευτέρα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο σε σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, και έχει υποστεί περαιτέρω μείωση 10% από τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει στο t24.com.tr: «Η αύξηση των τιμών των αγαθών, ιδιαίτερα της ενέργειας και των τροφίμων, επηρεάζει και εμάς.  Δίνουμε μάχη ενάντια σε αυτούς που χρεώνουν υπέρογκες τιμές… Δεν θα δείξουμε κανένα έλεος. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Ζητώ από το έθνος να κάνει υπομονή και να μας εμπιστευτεί».

Οι προβλέψεις από Goldman και JPMorgan για τον  πληθωρισμό της Τουρκίας

Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και JPMorgan δήλωσαν ότι ο τουρκικός πληθωρισμός πρόκειται να κινηθεί υψηλότερα, αφού η κυβέρνηση δήλωσε τη Δευτέρα ότι έφτασε στο 61,1% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κυμανθεί γύρω στο 65% με 70% έως το τέλος του έτους.

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει περίπου στο 67% τον Μάιο ή τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα παραμείνει πάνω από το 65% για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Πιθανότατα θα έκλεινε το έτος στο 45%, είπε.

Προτεραιότητα η ασφαλής διεξαγωγή των εκλογών – Φόβοι για νοθεία

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας θα επικεντρωθούν στην ασφαλή διεξαγωγή των Προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023 και θα εργαστούν για να αποτρέψουν τη νοθεία, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Aytuğ Atıcı στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Duvar.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) σχεδιάζει να διασταυρώσει τους εκλογικούς καταλόγους από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) μέσω έρευνας, δήλωσε ο Atıcı. «Πρέπει να ελεγχθούν οι διευθύνσεις των ψηφοφόρων οι οποίοι είναι κατοχυρωμένοι σε ανύπαρκτα κτίρια, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στην πραγματικότητα τόσοι ψηφοφόροι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο YSK».

Άλλοι κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν από  την έκδοση εγκυκλίου της YSK η οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο για τις εκλογές, δήλωσε ο Μεχμέτ Γκιουλερμάν, εθελοντής σε ΜΚΟ που παρακολουθεί τις εκλογές.

Σε προηγούμενες εκλογές, το YSK επέτρεψε την καταμέτρηση ψήφων που δεν είχαν τα κατάλληλα γραμματόσημα, και ακύρωσε τις εκλογές σε ορισμένες επαρχίες, είπε ο Gülerman.

Διαβάστε ακόμη:

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ερντογάν – Η στρατηγική πτώσης του “Σουλτάνου”

Ο Ερντογάν τζογάρει με την οικονομία – Η Τουρκία “αυθόρμητα δολαριοποιείται”

Σε “αρένα” σύγκρουσης το κόμμα του Ερντογάν – Μαζικές παραιτήσεις

Παναγία Σουμελά: Η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας αποθρασύνει τον Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για τον Ερντογάν – Η στρατηγική πτώσης του “Σουλτάνου”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων