16/09/2020 16/09/2020 Διατηρώντας υψηλούς τους τόνους των προκλήσεως, η Τουρκία ξαναγράφει την ιστορία, αυτή τη φορά δίνοντας τη δική της ερμηνεία για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ, προχωρά σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, και καλεί την Ελλάδα να τα επιστρέψει: “Το νομικό...
16 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:03
Τελευταία ενημέρωση: 16/09/2020 - 10:06

Τουρκία: Ξαναγράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης

Διαδώστε:
Τουρκία: Ξαναγράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης

Διατηρώντας υψηλούς τους τόνους των προκλήσεως, η Τουρκία ξαναγράφει την ιστορία, αυτή τη φορά δίνοντας τη δική της ερμηνεία για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Ουμίτ Γιαλίμ, προχωρά σε ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, και καλεί την Ελλάδα να τα επιστρέψει:

“Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση των έξι μεγάλων κρατών του 1914 και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα δεν δόθηκε κυριαρχία των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά μόνο το δικαίωμα χρήσης.  Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία μαζί με την κυριαρχία της θάλασσας και του εναερίου χώρου. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάνης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει όλα τα νησιά που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. Η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες. Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων