08/02/2023 08/02/2023 Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανέρευση επιζώντων στα ερείπια. Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Τις πρωινές ώρες η ελληνική αποστολή ανέσυρε έναν 15χρονο, που είχε τις αισθήσεις του, από τα από τα...
08 Φεβρουαρίου, 2023 - 8:38
Τελευταία ενημέρωση: 08/02/2023 - 8:51

Τουρκία: Νέα διάσωση 15χρονου από την ΕΜΑΚ – Ηρωική προσπάθεια της ελληνικής αποστολής

Διαδώστε:
Τουρκία: Νέα διάσωση 15χρονου από την ΕΜΑΚ – Ηρωική προσπάθεια της ελληνικής αποστολής

Δραματικές είναι οι ώρες σε Τουρκία και Συρία μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου με τα σωστικά συνεργεία να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανέρευση επιζώντων στα ερείπια. Τα μέγιστα καταβάλλει και η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης, στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. Τις πρωινές ώρες η ελληνική αποστολή ανέσυρε έναν 15χρονο, που είχε τις αισθήσεις του, από τα από τα συντρίμμια ενός κτηρίου, με τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων από τους Έλληνες να φτάνουν τους τέσσερις.

Ο αριθμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει τις 7.000, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υπερδιπλάσιο αριθμό, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Ταυτόχρονα, τα μέλη της πρώτης ελληνικής αποστολής που επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις προσπάθειες τους κόντρα στον χρόνο και την παγωνιά, με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται στην Τουρκία και στη Συρία εξαιτίας των δύο φονικών σεισμών άνω των 7,5 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τις δύο χώρες την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου.

Παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές με την Άγκυρα μπροστά στον όλεθρο και τον θρήνο που έχει σκορπίσει ο ισχυρότατος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ, η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που κινητοποιήθηκαν για να συνδράμουν στις έρευνες διάσωσης και να παράσχουν βοήθεια Η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει ακόμα ένα κλιμάκιο για βοήθεια στην Τουρκία το οποίο αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Συγκεκριμένα, ετοιμάζονται να φύγουν για την Τουρκία δυνάμεις από τη 2η ΕΜΑΚ (Θεσσαλονίκης), 15 Πυροσβέστες και 3 άτομα από το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η αποστολή της ΕΜΑΚ έχει απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μια γυναίκα, ένα αγόρι 15 ετών και δύο κορίτσια 9 και 7 ετών.

Στήριξη από την Εκκλησία της Ελλάδος και Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου

Στο πλευρό των δοκιμαζομένων ανθρώπων της Τουρκίας και της Συρίας βρίσκεται η Εκκλησία της Ελλάδος.

Κατά τη  συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χθες Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, αποφασίσθηκε σε συντονισμό με την Ελληνική Πολιτεία και τις Διπλωματικές αρχές οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος να υποστηρίξουν έμπρακτα τους κατοίκους της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από το φονικό σεισμό και τους έντονους μετασεισμούς.

Παράλληλα, η Εκκλησία της Ελλάδος θα στείλει μηνύματα συμπαράστασης τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίο όσο και στον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ Ιωάννη. Αντίστοιχες επιστολές θα αποσταλούν στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν και στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνεχάρη τους Μητροπολίτες της Θράκης οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν κάθε βοήθεια στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας στο ope.gr: “Ανείπωτη τραγωδία”

Στο θέμα που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας εξαιτίας του μεγάλου σεισμού των 7,8 ρίχτερ -αλλά και των ισχυρότατων μετασεισμών- καθώς και στην έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τους Μητροπολίτες της Θράκης, αναφέρθηκε αποκλειστικά ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία» (ope.gr) και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη.

«Είναι μία ψευδαίσθηση η αίσθηση του ανθρώπου ότι είναι παντοδύναμος και ότι μπορεί να τα ελέγξει όλα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στο ope.gr: “Χριστιανικό καθήκον μας είναι η αγάπη”

Στο θέμα που έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, τις σοκαριστικές εικόνες που έρχονται από τα σύνορα Τουρκίας και Συρίας εξαιτίας του μεγάλου σεισμού των 7,8 ρίχτερ -αλλά και των ισχυρότατων μετασεισμών- καθώς και στην έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τους  Μητροπολίτες της Θράκης, αναφέρθηκε αποκλειστικά στο ope.gr  και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μακατούνη, ο  Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Η έκκληση των Μητροπολιτών της Θράκης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία

Έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και την ανατολική Συρία απευθύνουν οι τέσσερεις Μητροπολίτες της Θράκης με κοινή τους δήλωση.

Η συγκέντρωση των υλικών θα πραγματοποιείται καθημερινά από την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου και ώρες 09:00-13:00 στα Γραφεία των Ιερών Μητροπόλεών, στο Διδυμότειχο, στην Ξάνθη, στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή.

Η ανακοίνωση των Μητροπολιτών της Θράκης

Έκκληση από τον Μητροπολίτη Ρόδου για τη συγκέντρωση βοήθειας

Έκκληση στους Χριστιανούς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στους πληγέντες που περνούν δραματικές ώρες μετά το φονικό σεισμό κάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Σε Εγκύκλιο που εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα μακράς διαρκείας εκτός από χοιρινό, ρουχισμός και φάρμακα. «Επειδή, η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονες μας, που βιώνουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας έτσι κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητας» συμπληρώνει.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου.

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου απευθύνει κάλεσμα στήριξης

Η Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «παρακαλεί τους ευσεβείς Χριστιανούς να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων έφυγαν από τη ζωή εξαιτίας των καταστρεπτικών σεισμών που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία κατά την 6η Φεβρουαρίου 2023, υπέρ αναρρώσεως των τραυματισμένων, υπέρ αποκαταστάσεως των αστέγων και υπέρ της επαναφοράς στην κανονική ζωή των υπολοίπων».

Επίσης προτρέπει κλήρο και λαό να προσφέρουν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους, ότι μπορούν σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, σε κλινοσκεπάσματα, σε είδη ατομικής υγιεινής και σε είδη ενδύσεως με σκοπό την στήριξη των πληγέντων συνανθρώπων μας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου

Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας: Είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς

Πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης και να αποσταλούν στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και της Συρίας έλαβε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, επισημαίνοντας πως η ανθρωπιά και η αγάπη δεν έχουν όρια.

Το ανακοινωθέν της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση Οικουμενικού Πατριάρχη για προσευχή υπέρ των σεισμοπαθών σε Τουρκία-Συρία

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων