10/08/2020 10/08/2020 Εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, έχει η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν απήχηση στη μειοψηφία του τουρκικού λαού, με τους νέους να εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της...
10 Αυγούστου, 2020 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2020 - 9:04

Τουρκία: Οι νέοι δεν επιθυμούν ισλαμοποίηση της χώρας

Διαδώστε:
Τουρκία: Οι νέοι δεν επιθυμούν ισλαμοποίηση της χώρας

Εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα, έχει η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν απήχηση στη μειοψηφία του τουρκικού λαού, με τους νέους να εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ δημοσίευσε εκτενή δημοσκόπηση της εταιρίας SODEV σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση, τις τάσεις των νέων, το θέμα της τεμενοποίησης της Αγια- Σοφιάς, καθώς και τα επί του παρόντος ποσοστά των κομμάτων (αν γίνονταν σήμερα εκλογές).

Αν και η έρευνα δεν δημοσιεύτηκε στο σύνολό της, σημαντικά στοιχεία για αυτή δίνει με άρθρο του στο ambassadorsatlarge.com, ο διεθνολόγος και γεωστρατηγικός κ. Αθανάσιος Δρούγος.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας είναι τα εξής:

*Το 60,5% των νέων που ψήφισαν Ερντογάν τα τελευταία χρόνια θα προτιμούσε να ζει σε μία μη ισλαμική χώρα (π.χ. στην χριστιανική Ελβετία) από το να ζει στη Σαουδική Αραβία ή στο Ιράν. Επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν θέλουνε να ακούνε τους γονείς τους να τους κατευθύνουν για το τι είναι σωστό και τι όχι, συγκριτικά με τα προ δεκαετίας αποτελέσματα.

*Η κυβέρνηση στην Τουρκία έχει θέσει εκτός για διαφόρους λόγους 408.444 ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, διέγραψε περίπου 10.000 άτομα στο ΥouΤube (που είχαν λογαριασμούς), 6.200 λογαριασμούς στο facebook, 7.100 λογαριασμούς στο twitter , καθώς και 42.000 tweets επειδή ήσαν αντι-ισλαμικού, αντικυβερνητικού και αρνητικού για τη χώρα περιεχομένου. Ηδη προ δύο εβδομάδων η τουρκική Βουλή πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία (Ισλαμιστών και ακροδεξιών) το νόμο για τους περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

*Στην έκθεση τονίζεται ότι ο Ερντογάν (που επί χρόνια εμφανίζεται ως υποστηρικτής των νέων ανθρώπων) θα πρέπει να εξηγήσει γιατί «πολλοί νέοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα και να μη ζήσουν μέσα σε μία ισλαμοκρατούμενη και ισλαμο-ελεγχόμενη Τουρκία».

*Μέσα στις πρώτες 65 ημέρες της πανδημίας του CORONAVIRUS συνελήφθησαν 510 νέοι γιατί διέδιδαν προσβλητικά και «περίεργα» μηνύματα.

*Είναι μεγάλο το ποσοστό των νέων που δεν επιθυμούν να δηλώνουν ότι «είναι θρησκευτικά συντηρητικοί», ενώ δεν ακολουθούν τη νηστεία, όπως ορίζει ο ισλαμικός νόμος.

*Μόνο το 12% των νέων έχει εμπιστοσύνη σε μουφτήδες ως και σε άλλους θρησκευτικούς παράγοντες.

**Το 70% πιστεύει ότι δεν έχει μέλλον στη χώρα γιατί κυριαρχούν ο πολιτικός παραγοντισμός, η κομματοκρατία και οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί.

*Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα τα ποσοστά των νέων που αποδέχονται την Ε.Ε. και υποστηρίζουν την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

*Σχετικά με το κυβερνών AKP, το 30,9% δηλώνει ικανοποιημένο, το 41,9% απογοητευμένο, ενώ ένα 27,2% υποστηρίζει ότι παραμένει ουδέτερο.

*Αναφορικά με τον Ερντογάν, το 40,2% τον θεωρεί τα τελευταία χρόνια ως αποτυχημένο, το 30,9% παραμένει ουδέτερο, ενώ το 28% ότι έχει επιτυχή παρουσία και χειρισμούς ειδικά στο προεδρικό αξίωμα.

*Μέσα στο 2019, 330.289 Τούρκοι πολίτες εγκατέλειψαν τη χώρα για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό και σε συντριπτικό ποσοστό ήσαν άνδρες μεταξύ 20-36 χρόνων.

*Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το 35% θα ψήφιζε το κυβερνών κόμμα AKP σε ποσοστό 35%, το Λαϊκό-Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κεμάλ Κιλισντάρογλου το 28%, το Καλό Κόμμα της «λύκαινας» Μεράλ Ακσενέρ το 12,4%, το Κουρδικό HDP το 11,6% και το ακροδεξιό Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης/MHP του Νεβλούτ Μπαχτσελί (συμμάχου του Ερντογάν) το 7,4%. Τα κόμματα των Αχμέτ Νταβούτογλου και Αλι Μπαμπατζάν που αποσχίστηκαν από το κόμμα του Ερντογάν δεν λαμβάνουν πάνω από 2,2-2,3% και δεν θεωρούνται ως υπολογίσιμες πολιτικές δυνάμεις σήμερα.

Πάντως, ο Ερντογάν και με αυτά τα ποσοστά, σε σύμπραξη με τους ακροδεξιούς του Μπαχτσελί και χωρίς να αποκλείεται με την Ακσενέρ, είναι πάρα πολύ πιθανό να επιβιώσει.

Πηγή: ambassadorsatlarge.com

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων