21/02/2022 21/02/2022 Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Χωρίς οικονομική ανάκαμψη, ο Ερντογάν σίγουρα θα υποστεί ήττα στις εκλογές”, τονίζει ο Τούρκος οικονομολόγος Atilla Yeşilada. Ταυτόχρονα, οι νέοι της χώρας, προτιμούν να εκπατριστούν για να ένα καλύτερο μέλλον, καθώς η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως “οικονομικά ανελεύθερη”, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας....
21 Φεβρουαρίου, 2022 - 16:47
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2022 - 15:43

Τουρκία: Οι νέοι προτιμούν την ξενιτιά – Έρχεται “πολιτικός σεισμός”

Διαδώστε:
Τουρκία: Οι νέοι προτιμούν την ξενιτιά – Έρχεται “πολιτικός σεισμός”

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. “Χωρίς οικονομική ανάκαμψη, ο Ερντογάν σίγουρα θα υποστεί ήττα στις εκλογές”, τονίζει ο Τούρκος οικονομολόγος Atilla Yeşilada. Ταυτόχρονα, οι νέοι της χώρας, προτιμούν να εκπατριστούν για να ένα καλύτερο μέλλον, καθώς η Τουρκία έχει χαρακτηριστεί ως “οικονομικά ανελεύθερη”, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Αξιολογώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ότι η κυβερνώσα συμμαχία της Τουρκίας χάνει την υποστήριξη, ο οικονομολόγος Atilla Yeşilada (Αττίλα Γιεσιλάδα)είπε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και το ακροδεξιό σύμμαχό του Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) «παρεξηγούν» τη χώρα και οι επόμενες εκλογές θα ανοίξει το δρόμο για πολιτικές αλλαγές στη χώρα.

Οι Τούρκοι πολίτες παλεύουν με το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού της χώρας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

” “Λέω σε κάθε μέσω ενημέρωσης ότι μόνο μία μεταβλητή (η άποψη του κοινού για την οικονομία) θα καθορίσει την πιθανότητα να κερδίσει στις εκλογές ο Ερντογάν. Μόνο η εξωτερική πολιτική, η πάταξη της τρομοκρατίας και τα θρησκευτικά θέματα δεν θα αποφέρουν τη νίκη. Ένα σημαντικό μέρος των πολιτών κατηγορούν τον Ερντογάν και την κυβέρνηση για την κακή εξέλιξη των γεγονότων.

Επιπλέον, πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη συναλλαγματική ισοτιμία, ούτε πείθεται κανείς με το αφήγημα περί «προδοτικής συνωμοσίας ξένων δυνάμεων» για την κακή διαχείριση της οικονομίας».

Οι επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. “Οι επόμενες εκλογές δεν θα ανοίξουν μόνο τον δρόμο για πολιτική αλλαγή στην Τουρκία. Θα δημιουργήσουν έναν πολιτικό σεισμό “, σύμφωνα με τον Yeşilada.

Οι περισσότεροι νέοι Τούρκοι επιθυμούν να ζήσουν στο εξωτερικό

Μια μελέτη του 2021 που πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό Ίδρυμα Konrad Adenauer διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των νέων Τούρκων θα ήθελαν να ζήσουν στο εξωτερικό εάν είχαν την ευκαιρία. Πολλοί νέοι τείνουν να έχουν απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον τους στη χώρα.

Καθώς η Τουρκία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όσο είναι στην εξουσία το κόμμα του Ερντογάν, όλο και περισσότεροι νέοι αναζητούν μια νέα αρχή στο εξωτερικό.

Τον Ιανουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε φτάσει στο 36,1%, το υψηλότερο από το 2002. Αυτή η άνοδος οφείλεται στην ταχεία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε περισσότερο από το 40% της αξίας της πέρυσι λόγω της ώθησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων με το πρόσχημα ότι αυτό θα μείωσε τις τιμές στα καταναλωτικά αγαθά.

Η Έκθεση του 2021 για τους Νέους στην Τουρκία, αποτύπωσε μια ζοφερή εικόνα των μεγάλων τάσεων, της δομικής σύνθεσης και των απόψεων της νέας γενιάς στην Τουρκία.

Η μελέτη βασίζεται σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.243 νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών που παραχώρησαν συνέντευξη σε δημοσκόπους σχετικά με την κατάσταση της ζωής τους, τις πολιτικές και κοινωνικές τους απόψεις, προτιμήσεις, τις προσδοκίες και τους προσανατολισμούς. Οι νέοι προέρχονταν από 28 επαρχίες της χώρας, κάτι το οποίο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ά ολόκληρης της Τουρκίας, όπως ανέφερε η έκθεση.

Περίπου το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό εάν είχε την ευκαιρία. Το 48% δήλωσε ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη» στον τρόπο που κυβερνά ο Ερντογάν.
Οι επικριτές κατηγορούν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι απέτυχαν να προσφέρουν στους νεαρούς προοπτικές εργασίας και καλύτερης ζωής.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ , η Τουρκία κατατάσσεται κάτω από το μέσο όρο ως προς το εισόδημα και τον πλούτο, την κατάσταση υγείας, τις κοινωνικές σχέσεις, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, τις θέσεις εργασίας και τις αποδοχές, την προσωπική ευημερία, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, τη στέγαση και την προσωπική ασφάλεια.

Το 80,4% επέκρινε τις προσφυγικές πολιτικές της κυβέρνησης και το 56,8% ήθελε τον επαναπατρισμό των Σύριων προσφύγων, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 107η θέση μεταξύ 177 χωρών στον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας

Η Τουρκία κατέλαβε την 107η θέση μεταξύ 177 χωρών σε παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας, υποχωρώντας κατά 31 θέσεις από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση 2022 Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας του Ιδρύματος Heritage που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η χώρα έλαβε συνολική βαθμολογία 56,9 στα 100 και κατηγοριοποιήθηκε ως «ως επί το πλείστον μη ελεύθερη» σύμφωνα με τους δείκτες μέτρησης που περιλαμβάνουν τη ρυθμιστική αποτελεσματικότητα, το κράτος δικαίου και τις ανοιχτές αγορές.

Η υποχώρηση της Τουρκίας από την 76η θέση που ήταν πέρυσι, οφείλεται στον αυξανόμενο πληθωρισμό και το ασταθές νόμισμα. Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου το 2021, και έγινε το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις, κυρίως λόγω των συνεχόμενων μειώσεων των επιτοκίων ως μέρος της οικονομικής πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει χάσει την οικονομική ελευθερία της τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι ο Ερντογάν «διαβρώσει τη Δημοκρατία».

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Freedom House, που υποστηρίζει και υπερασπίζεται η Δημοκρατία ανά τον κόσμο, χαρακτήρισε την Τουρκία ως «μη ελεύθερη» στην έκθεσή της με τίτλο «Ελευθερία στον κόσμο 2021», η οποία κατατάσσει τις χώρες σε μια ποικιλία μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού πλουραλισμού και του κράτους δικαίου.

Η Τουρκία υποχώρησε κατά 42 μονάδες ως προς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, στις 25,6 μονάδες ως προς τη δικαστική αποτελεσματικότητα και στις 39,4 μονάδες ως προς την ακεραιότητα της κυβέρνησης, ως μέρος της κατηγορίας «κράτος δικαίου».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων