18/01/2021 18/01/2021 Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το οποίο κάνει λόγο για προκλητικές δηλώσεις που “υποκινούν της βία κατά του Ισλάμ” και “υπονομεύουν τις διερευνητικές συνομιλίες” που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών...
18 Ιανουαρίου, 2021 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 18/01/2021 - 9:05

Αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ιερωνύμου

Διαδώστε:
Αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ιερωνύμου

Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, το οποίο κάνει λόγο για προκλητικές δηλώσεις που “υποκινούν της βία κατά του Ισλάμ” και “υπονομεύουν τις διερευνητικές συνομιλίες” που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε έντονα τις παράλογες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι για τη θρησκεία του Ισλάμ. Η θρησκεία μας, το Ισλάμ, είναι μια θρησκεία ειρήνης βασισμένη στην κατανόηση της ανοχής και της συμπόνιας που διασφαλίζει τη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Στις παγκόσμιες πανδημικές συνθήκες που διέρχεται ολόκληρος ο κόσμος, όλοι πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να αναπτύξουν ένα περιβάλλον αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής. Είναι λυπηρό οι θρησκευτικοί ηγέτες που πρέπει να υπηρετούν την ειρήνη να σπέρνουν σπόρους διαφωνίας σε κοινωνίες με τέτοιες αβάσιμες εκφράσεις. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, που υποκινούν την κοινωνία σε εχθρότητα και βία κατά του Ισλάμ, δείχνουν επίσης το τρομακτικό επίπεδο που έχει φτάσει η ισλαμοφοβία. Ο λόγος για τον αυξανόμενο ρατσισμό, το Ισλάμ και την ξενοφοβία στην Ευρώπη είναι ουσιαστικά τέτοιες κακοήθεις ιδέες. Το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση έγινε σε μια περίοδο που υπάρχουν προκαταρκτικές προετοιμασίες για διερευνητικές συνομιλίες συνιστά ατυχές βήμα προς την υπονόμευση της διαδικασίας».

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο επικεφαλής της πανίσχυρης Θρησκευτικής Αρχής της Τουρκίας (Diyanet) ο Αρχι-Ιμάμης Αλί Ερμπάς:

«Η εν λόγω δήλωση προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το γεγονός αυτό, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν κάτω από έναν κοινό παρονομαστή, μακριά από μάχες και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν συνάδουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη αντίληψη. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά των ανθρώπων και των χώρων λατρείας τους», είπε, επισημαίνοντας ότι «το Ισλάμ είναι μία θρησκεία της ειρήνης».

«Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την ενστάλαξη της ειρήνης, της ηρεμίας, της ευημερίας, της συμπόνιας, της δικαιοσύνης και της αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ανάδειξη της ηθικής για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας», κατέληξε.

Σε ανακοίνωσή της πάντως, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών επισημαίνει ότι «ο Αρχιεπίσκοπος και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες».

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής:

«Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξής του για την προσφορά της Εκκλησίας μας στην Επανάσταση του 1821, δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την Οικουμένη.

»Σε αυτά ακριβώς τα πρόσωπα αναφερόταν ο Αρχιεπίσκοπος, πρόσωπα που εργαλειοποιούν το Ισλάμ και το μετατρέπουν σε φονικό όπλο κατά όλων όσοι έχουν διαφορετική άποψη από αυτούς, ‘’απίστων», αλλά ακόμη και πιστών.

»Τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος όσο και όλοι οι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος σέβονται έμπρακτα όλες τις γνωστές θρησκείες και αντιμετωπίζουν όλους τους πιστούς τους με τη χριστιανική αγάπη και αλληλεγγύη, που δεν γνωρίζει διακρίσεις, μέσα από όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες τους, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και στον φιλανθρωπικό τομέα.

»Περαιτέρω, το παράδειγμα της ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη μας επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο του λόγου το αληθές».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων