03/02/2022 03/02/2022 Η εφημερίδα Σοτζού με ρεπορτάζ της παρουσιάζει τις εικόνες ανέχειας, λόγω του πληθωρισμού, που καταγράφονται στην Τουρκία, καθώς στο σημερινό της πρωτοσέλιδο κυριαρχούν τα αντικλεπτικά συστήματα στα τυριά, στον καφέ, στις σοκολάτες, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς που έχουν βάλει τα σούπερ μάρκετ κια στις λαϊκές αγορές. Η Αντιπολίτευση επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του Τούρκου...
03 Φεβρουαρίου, 2022 - 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 03/02/2022 - 13:25

Τουρκία: Βάζουν συναγερμό σε καφέ και σοκολάτες – Απεργίες στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη

Διαδώστε:
Τουρκία: Βάζουν συναγερμό σε καφέ και σοκολάτες – Απεργίες στην Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη

Η εφημερίδα Σοτζού με ρεπορτάζ της παρουσιάζει τις εικόνες ανέχειας, λόγω του πληθωρισμού, που καταγράφονται στην Τουρκία, καθώς στο σημερινό της πρωτοσέλιδο κυριαρχούν τα αντικλεπτικά συστήματα στα τυριά, στον καφέ, στις σοκολάτες, στο ηλιέλαιο, στους ξηρούς καρπούς που έχουν βάλει τα σούπερ μάρκετ κια στις λαϊκές αγορές. Η Αντιπολίτευση επικρίνοντας την οικονομική πολιτική του Τούρκου Προέδρου, δήλωσε ότι “ο Ερντογάν είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Μια λέει το ένα, μια το άλλο. Διαθέτει ό,τι ψάχνεις!”. Παράλληλα, σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Σμύρνη και η Κωνσταντινούπολη καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερους μισθούς και επιδόματα.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Η υποτίμηση της τουρκική λίρας στην Τουρκία έχει ξεπεράσει το 45 – 50% κι ενώ αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 17%, όπως σχεδίαζε ο Ερντογάν, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές κατά… 55% κάτι που δεν περίμενε το οικονομικό επιτελείο.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα μόνο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία.

«Για μια περίοδο θα πρέπει να υποστούμε την καμπούρα του πληθωρισμού» παραδέχθηκε δε ο Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει την υπόσχεσή της για την καταπολέμησή του.

«Μάς λέει ότι θα έχουμε την καμπούρα του πληθωρισμού και παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την ακρίβεια. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνονται οι τιμές… Ο Ερντογάν είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Μια λέει το ένα, μια το άλλο. Διαθέτει ό,τι ψάχνεις!» σχολίασε δηκτικά ο πρόεδρος του κόμματος DEVA και πρώην συνεργάτης του Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν.

«Κύριε Ερντογάν πείτε μας ποια είναι η οικονομική σας πολιτική;» διερωτήθηκε ο Μπαμπατζάν.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ντελίβερι πραγματοποιούν απεργίες στις επαρχίες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μικρές μισθολογικές αυξήσεις την ώρα που καλπάζει ο πληθωρισμός.

Ταχυμεταφορείς για τον “γίγαντα” παράδοσης τροφίμων της Τουρκίας Yemeksepeti συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη με τις στολές τους την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Οι εργαζόμενοι στο Yemeksepeti απαιτούν καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερα επιδόματα, και η εταιρεία στην οποία εργάζονται να μην απολύει κανέναν εργαζόμενο, επειδή προσπαθεί να συνδικαλιστεί,  όπως ανακοίνωσαν μέσω ενός λογαριασμού στο Twitter.

«Δεν δεχόμαστε τους μισθούς της μιζέριας που η Yemeksepeti θεωρεί άξιους για εμάς, όταν πενταπλασίασαν τα έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», είπαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη Σμύρνη.

«Χαιρετίζουμε τους ταχυμεταφορείς που αναζητούν τα δικαιώματά τους σε όλη την Τουρκία. Ας είναι οι εργαζόμενοι στο Trendyol παράδειγμα για όλους, έχουμε τη δύναμη. Οι ενωμένοι εργάτες έχουν τη δύναμη», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (TİP) Ερκάν Μπασ σε μια εκδήλωση τύπου στο κοινοβούλιο την Τρίτη.

Οι εργαζόμενοι του διαδικτυακού κολοσσού λιανικής Trendyol είχαν προχωρήσει σε απεργία την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, και στις 26 Ιανουαρίου η εταιρεία ακύρωσε το σχέδιό της για αύξηση των μισθών κατά 11%, προσφέροντας αντ’ αυτού αύξηση 39% για όλους τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία διανομής Yurtiçi Kargo ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία και θα συγκεντρωθούν για διαμαρτυρίες μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, ζητώντας καλύτερους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι σε μια άλλη εταιρεία διανομής, τη Scotty, έκαναν επίσης απεργία την Κυριακή.

Οι εργαζόμενοι στη συνδρομητική δορυφορική υπηρεσία Digitürk εξήγγειλαν απεργία την Τρίτη.

Την Τρίτη, επίσης, η εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Alpin Çorap δέχτηκε αύξηση μισθού 70% για τους εργαζομένους της, μετά από μια τριήμερη απεργία.

Οι περισσότερες από τις πρόσφατες απεργίες έγιναν σε εταιρείες όπου οι εργαζόμενοι έχουν ατομικές συμβάσεις, γεγονός που καταργεί τις περισσότερες νομικές προστασίες που προβλέπει η εργατική νομοθεσία.

Το επίσημο ποσοστό πληθωρισμού της Τουρκίας για τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 36,1 τοις εκατό και το υψηλό ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι τουρκικές αρχές δεν δείχνουν καμία πρόθεση να εφαρμόσουν αυστηρότερες πολιτικές, ανέφερε σε έκθεσή της τον Ιανουάριο η επενδυτική τράπεζα JPMorgan με έδρα τις ΗΠΑ. Η τράπεζα προβλέπει άνοδο άνω του 55% έως τον Μάιο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων