05/11/2022 05/11/2022 Κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές έμεινε επί έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση της Άγκυρας. Ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης  το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου  με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει...
05 Νοεμβρίου, 2022 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 - 18:01

Τουρκική πρόκληση: Κρατούμενος ο Τζιτζικώστας, δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη Σμύρνη – Ανακοίνωση από ΥΠΕΞ

Διαδώστε:
Τουρκική πρόκληση: Κρατούμενος ο Τζιτζικώστας, δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη Σμύρνη – Ανακοίνωση από ΥΠΕΞ

Κρατούμενος σε ένα γραφείο στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές αρχές έμεινε επί έξι ώρες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε μία πρωτοφανή διπλωματική πρόκληση της Άγκυρας.

Ο περιφερειάρχης έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης  το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου  με τη νέα γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την τουρκική πόλη, για να προεδρεύσει στη 13η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινούσαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρώνονταν την Τρίτη, ωστόσο βρέθηκε κρατούμενος χωρίς καμία αιτιολόγηση, με τη μόνη απάντηση των Τούρκων να είναι «υπάρχει απόφαση απαγόρευσης εισόδου στη χώρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επόμενες ώρες ο περιφερειάρχης θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα έφτασε σε κορυφαίο διπλωτικό επίπεδο, τόσο στην ελληνική πρεσβεία όσο και στην ΕΕ, ωστόσο οι Τούρκοι επέμειναν στην απόφασή τους να μη δώσουν άδεια εισόδου στον περιφερειάρχη, με αποτέλεσμα ο κ. Τζιτζικώστας να μην μπορεί να εισέλθει στη χώρα.

Για το θέμα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ ενημέρωσε για την παράνομη κράτησή του στη Σμύρνη.

Στην ARLEM συμμετέχουν 80 μέλη και 2 παρατηρητές από την ΕΕ και τις μεσογειακές χώρες εταίρους της. Τα μέλη της εκπροσωπούν περιφέρειες και τοπικές οντότητες και κατέχουν θητεία σε περιφερειακή ή τοπική αρχή.

Την προεδρία της ARLEM ασκούν δύο συμπρόεδροι, ένας εκ μέρους της ΕΕ και ένας εκ μέρους των μεσογειακών εταίρων της. Ο συμπρόεδρος από τους μεσογειακούς εταίρους ορίζεται βάσει συναίνεσης από την εν λόγω ομάδα για περίοδο δυόμισι ετών.

Σε αυτήν τη συνέλευση στη Σμύρνη στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρισκόταν η δημιουργία περισσότερο ανθεκτικών πόλεων στη Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε  απαράδεκτη και καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων