07/03/2023 07/03/2023 Στο πλευρό των πενθούντων συνανθρώπων μας που έχασαν τα δικά τους παιδιά, τους δικούς τους ανθρώπους, από τη φονική σύγκρουση ακριβώς μία εβδομάδα πριν στα Τέμπη όταν επιβατική αμαξοστοιχία ιντερσίτι 62 συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, βρίσκεται η Εκκλησία. Την ίδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το κλίμα είναι βαρύ καθώς από τα 57 θύματα της...
07 Μαρτίου, 2023 - 14:19
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2023 - 14:24

Τραγωδία στα Τέμπη: Η στήριξη των πενθούντων από την Εκκλησία και οι 12 υποτροφίες που θεσπίζει το ΑΠΘ στη μνήμη των φοιτητών

Διαδώστε:
Τραγωδία στα Τέμπη: Η στήριξη των πενθούντων από την Εκκλησία και οι 12 υποτροφίες που θεσπίζει το ΑΠΘ στη μνήμη των φοιτητών

Στο πλευρό των πενθούντων συνανθρώπων μας που έχασαν τα δικά τους παιδιά, τους δικούς τους ανθρώπους, από τη φονική σύγκρουση ακριβώς μία εβδομάδα πριν στα Τέμπη όταν επιβατική αμαξοστοιχία ιντερσίτι 62 συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία, βρίσκεται η Εκκλησία. Την ίδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το κλίμα είναι βαρύ καθώς από τα 57 θύματα της τραγωδίας, τα 12 ήταν φοιτητές του.

Ελλάδα και Κύπρος θρηνούν τα παιδιά τους τα οποία ήταν γεμάτα από όνειρα και ελπίδες και έφυγαν τόσο άδικα από την επίγεια ζωή με την Εκκλησία να προσεύχεται για τις ψυχές τους. Οι νεκρώσιμες ακολουθίες συνεχίζονται σε κλίμα οδύνης με κατά τόπους ιεράρχες και κληρικούς να συμπαρίστανται στις οικογένειες.  Μάλιστα, την Πέμπτη 9 Μαρτίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος θα εκπροσωπήσει τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Τρισάγιο που θα τελεστεί στον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τη συμπλήρωση εννέα ημερών από την τραγωδία.  Την Κυριακή της Ορθοδοξίας σε όλους τους ναούς της χώρας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα με τον Αρχιεπίσκοπο να τονίζει ότι ζούμε μία σκληρή εθνική συμφορά με την Μεγάλη Εβδομάδα να έχει έρθει νωρίτερα φέτος στην πατρίδα μας. 

Διαβάστε επίσης: 

Γεώργιος Φωτόπουλος: Στην τελευταία κατοικία του ένα εκ των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη

Αταλάντη: Θρήνος στην κηδεία της Ελπίδας Χούπα

Συγκλόνισε ο επικήδειος του ιερέα πατέρα του 23χρονου Κυπριανού (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΠΘ: 12 υποτροφίες στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών

Την ώρα που η Εκκλησία υψώνει τις ικεσίες της για την ανάπαυση των ψυχών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προχωρά στη θέσπιση δώδεκα υποτροφιών, ισάριθμων με τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα, το ΑΠΘ θα προτείνει τη θέσπισή τους στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). «Το αίτημα εκ μέρους του ΑΠΘ θα είναι να δοθούν δώδεκα υποτροφίες, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν. Ανεξάρτητα από ποια σχολή προέρχονταν, είναι όλα τους παιδιά του ΑΠΘ», ανέφερε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Δημήτρης Κωβαίος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Βαρύ το κλίμα στα αμφιθέατρα

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σήμερα στα αμφιθέατρα των Σχολών τα μαθήματα γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία και το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ, ενώ ανέφερε πως στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και θα δημιουργηθεί ένα μνημείο εντός του ΑΠΘ «για να μη ξεχαστούν ποτέ».

Ο κ. Κωβαίος αναφέρθηκε και στις δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ 2310 999888), που παρέχονται με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου, σε φοιτητές, προσωπικό αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.

«Αρκετοί φοιτητές έχουν ζητήσει έως τώρα ψυχολογική υποστήριξη. Πολλά παιδιά δεν ήταν μέσα στο τρένο όμως ήταν φίλοι με τους φοιτητές που χάθηκαν. Άλλα επέβαιναν στο τρένο και είτε τραυματίστηκαν ελαφρά, είτε καθόλου, ωστόσο χρειάζονται υποστήριξη. Και για εμάς τους καθηγητές, όμως, είναι χρήσιμο, γιατί αυτά τα παιδιά τα είχαμε κάθε μέρα στα μαθήματα, με τους προβληματισμούς, τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις μας και είναι μεγάλο το κενό», είπε χαρακτηριστικά.

Τρισάγιο στον τόπο της τραγωδίας

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 συμπληρώνονται εννέα (9) ημέρες από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πολλοί συνάνθρωποί μας.

Με ευλογία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, συμμετέχουσα στο πένθος που έχει συγκλονίσει όλο τον κόσμο, θα τελέσει στο σημείο του δυστυχήματος τρισάγιο, την Πέμπτη 9 Μαρτίου και ώρα 3.00 το μεσημέρι, για την ανάπαυση των ψυχών των βιαίως κεκοιμημένων αδελφών μας.

Το τρισάγιο θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με τη συμμετοχή των κληρικών της Μητροπόλεως.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους όσουν επιθυμούν να παραστούν, για να προσευχηθούν για τις ψυχές των συνανθρώπων μας, να τηρήσουν πιστά τις υποδείξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, προσερχόμενοι στον χώρο.

Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ – ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων