25/09/2023 25/09/2023 Ξεκάθαρος πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία εμπλοκή σε όσα συνέβησαν χθες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ήταν σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Σέρβος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. “Καταδικαστέα η πράξη” «Δεν θέλω...
25 Σεπτεμβρίου, 2023 - 13:20
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2023 - 13:27

Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Βούτσιτς: Καμία εμπλοκή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα επεισόδια στο Κοσσυφοπέδιο

Ξεκάθαρος πως η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία εμπλοκή σε όσα συνέβησαν χθες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ήταν σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος Πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

“Καταδικαστέα η πράξη”

«Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο κ. Βούτσιτς. Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ δήλωσε ότι η χθεσινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο κ. Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία.

Καμία εμπλοκή της Εκκλησίας

Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Πάντως, η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης σε ανακοίνωση της χθες το βράδυ έκανε λόγο για εκτόνωση της κατάστασης και επικράτηση της ηρεμίας, εξέφρασε όμως τους φόβους της για τυχόν επανάληψη της έντασης τόσο στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής όσο και μπροστά στην πύλη όπου είχαν οχυρωθεί κατά τη διαφυγή τους ένοπλοι Σέρβοι.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου περίπου 30 ένοπλοι άνδρες ταμπουρώθηκαν στη Μονή στο χωριό Μπάνισκο όπου υπήρχαν προσκυνητές και μοναχοί. Νεκρός έπεσε από τους πυροβολισμούς ένας Κοσοβάρος αστυνομικός.

Μία ημέρα μετά τα γεγονότα, όπως μεταδίδει το RTS, η κατάσταση ασφαλείας εξακολουθεί να είναι τεταμένη, σύμφωνα με την αστυνομία στην Πρίστινα.

Διαβάστε επίσης: 

Κόσοβο: Ηρεμία αλλά και ανησυχία μεταξύ μοναχών και πιστών στο Μοναστήρι Bajska

Κόσοβο: 30 ένοπλοι οχυρώθηκαν σε Μονή στο Μπάνισκο – Ένας νεκρός

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων