27/01/2022 27/01/2022 «Ο ελληνισμός θυμάται και τιμά τους Μάρτυρες και Ήρωες Έλληνες Εβραίους που μαρτύρησαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος, ως θύματα μιας απάνθρωπης, βάρβαρης και ολοκληρωτικής ιδεολογίας. Τα ζοφερά αυτά γεγονότα που παραμένουν στίγμα ανεξίτηλο στην ανθρώπινη ιστορία καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια του σεβασμού και την ανοχής στον συνάνθρωπό...
27 Ιανουαρίου, 2022 - 10:46
Τελευταία ενημέρωση: 27/01/2022 - 10:48

Χαρακόπουλος: Το Ολοκαύτωμα ανεξίτηλο στίγμα στην ανθρώπινη ιστορία!

Διαδώστε:
Χαρακόπουλος: Το Ολοκαύτωμα ανεξίτηλο στίγμα στην ανθρώπινη ιστορία!

«Ο ελληνισμός θυμάται και τιμά τους Μάρτυρες και Ήρωες Έλληνες Εβραίους που μαρτύρησαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος, ως θύματα μιας απάνθρωπης, βάρβαρης και ολοκληρωτικής ιδεολογίας. Τα ζοφερά αυτά γεγονότα που παραμένουν στίγμα ανεξίτηλο στην ανθρώπινη ιστορία καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και την καλλιέργεια του σεβασμού και την ανοχής στον συνάνθρωπό μας. Το Ολοκαύτωμα συνιστά διαχρονικό δίδαγμα αποφυγής του διαχωρισμού των κοινωνιών με βάση τα θρησκευτικά πιστεύω των πολιτών και τη ρατσιστική μεταχείριση της μιας ή της άλλης θρησκευτικής κοινότητας. Η Ευρώπη σήμερα έχει κατακτήσει ένα υψηλότατο επίπεδο δημοκρατίας, ανοχής, αλληλεγγύης και ισότητας. Ωστόσο, ακόμη αναζωπυρώνονται εστίες ολοκληρωτικών και ρατσιστικών αντιλήψεων, που σπέρνουν το μίσος και τη βία. Υποχρέωση όλων μας είναι αυτές οι εστίες να σβήσουν δια παντός».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Ηλία Καμπελή, με αφορμή την πρόσκληση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Εβραίων Μαρτύρων Κατοχής στη Λάρισα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση, εκφράζει την λύπη του διότι λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή δεν μπορεί να παραστεί στις εκδηλώσεις. Όπως υπογραμμίζει «οι Εβραίοι συμπατριώτες μας στη Λάρισα έχουν μακρά παρουσία και σημαντική συμβολή στην ιστορία και στον πολιτισμό της περιοχής, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, παρά τον αποδεκατισμό που επιχείρησαν οι ναζιστές στην περίοδο της κατοχής. Ως Ορθόδοξοι Έλληνες δεν μπορεί παρά να αισθανόμαστε περηφάνεια για τους προγόνους μας που πρόσφεραν προστασία στους Εβραίους συμπατριώτες τους, με κίνδυνο της ζωής τους, κάνοντας πράξη το ευαγγελικό “οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην”.

Σήμερα, που κάποιοι επιχειρούν να κάνουν διαχωρισμούς με γνώμονα τη θρησκεία, και προβάλλουν εκ νέου τη βία ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους, οφείλουμε να αναδείξουμε τη συναλληλία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αξία της κάθε ανθρώπινης ζωής».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων