07/10/2020 07/10/2020 Λίγους μόλις μήνες μετά την φιέστα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τη Μονής της Χώρας σε τζαμιά, το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζει ένα ακόμα προκλητικό σόου, αυτή τη φορά με σκηνικό την περίκλειστη Αμμόχωστο, την πόλη με τις 365 εκκλησίες. Μερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα δίνει το στίγμα των προθέσεών του...
07 Οκτωβρίου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 07/10/2020 - 10:44

Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – Μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά ανοίγουν την Περίκλειστη Πόλη

Διαδώστε:
Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις – Μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά ανοίγουν την Περίκλειστη Πόλη

Λίγους μόλις μήνες μετά την φιέστα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τη Μονής της Χώρας σε τζαμιά, το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζει ένα ακόμα προκλητικό σόου, αυτή τη φορά με σκηνικό την περίκλειστη Αμμόχωστο, την πόλη με τις 365 εκκλησίες.

Μερικά 24ωρα πριν από τις εκλογές στα Κατεχόμενα δίνει το στίγμα των προθέσεών του , ανακοινώνοντας το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων.
Η φαντασμαγορική τελετή του ανοίγματος έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών. Εξάλλου, τόσο ο ίδιος ο Ερντογάν όσο και κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τουρκοκύπριοι ηγέτες διεμήνυαν το τελευταίο διάστημα, ότι ήρθε η ώρα για την Αμμόχωστο.

Και το άνοιγμα της παραλίας στην περιοχή των Βαρωσίων φαίνεται ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα ολόκληρης της περίκλειστης πόλης.

«Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/Κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων, η πόλη-φάντασμα που κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό το 1974.

«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος για να προσθέσει ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να διατεθεί η όμορφη παραλιακή λωρίδα των Βαρωσίων στο κοινό. Προσωπικά και εκ μέρους του έθνους μου, σας συγχαίρω για αυτήν την γενναία απόφαση. Ως πρώτο βήμα, είμαστε ικανοποιημένοι που ο τουρκοκύπριος λαός θα μπορέσει να εισέλθει στην κλειστή περιοχή από την Πέμπτη το πρωί για να επωφεληθεί από την παραλία των Βαρωσίων”.

“Μία από τις υποσχέσεις που δώσαμε στους ανθρώπους μας το 2019 ήταν το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Έχουμε φέρει το έργο μας σε ένα στάδιο και κάνουμε το πρώτο απτό βήμα. Ξεκινάμε τις προσπάθειές μας να παραδώσουμε την παράκτια λεωφόρο και τη λεωφόρο Δημοκρατίας και την παράκτια ζώνη, προς χρήση από το λαό μας. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον κόσμο μας από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Βλέπουμε το ζήτημα της Αμμοχώστου ως εθνικό σκοπό πάνω από κάθε πολιτικό ανταγωνισμό. Η επιτροπή ακινήτων συνεχίζει τις ενέργειές της για την παροχή σε κατόχους ιδιοκτησίας πριν από το ‘74 των σπιτιών και των χώρων εργασίας τους. Φυσικά, λαμβάνονται επίσης υπόψη κι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προχωράμε σε ένα νέο στάδιο στο ζήτημα της Αμμοχώστου. Εύχομαι αυτό το μη αναστρέψιμο βήμα που κάναμε στην Αμμόχωστο. να είναι επωφελές για την ΤΔΒΚ, για όλους τους πολίτες μας και ολόκληρο το νησί» είπε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ.

Με το που ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρος της παραλίας των Βαρωσίων, μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα μπήκαν στα Βαρώσια.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινώντας από την Τρίτη το πρωί είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών. Πρώτη στον κατάλογο η Άνγκελα Μέρκελ, ακολούθησαν οι επικεφαλείς των θεσμών της ΕΕ και τέλος μίλησε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών

Έντονη ήταν η κινητοποίηση και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να μεταπειστεί ο Τούρκος Πρόεδρος και να μην προχωρήσει με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου.
Κατόπιν αυτού η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε νέα προσφυγή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε να ασχοληθεί με το θέμα των Βαρωσίων. Η εξέταση του θέματος αναμένεται να γίνει στη διάρκεια κλειστών διαβουλεύσεων.

Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή του ζήτησε «αποφυγή μονομερών ενεργειών» και υπενθύμισε τη θέση του ΟΗΕ.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε χθες και συζήτησε τις τρέχουσες εξελίξεις. Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε καταδικάζονται οι ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζεται ετοιμότητα επιστροφής στις συνομιλίες.

Ακιντζί: Ντροπή για τη δημοκρατία το σόου Ερντογάν – Τατάρ

Ντροπή χαρακτηρίζει το «σόου» που έστησαν ο Ερντογάν με τον Τατάρ ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση ο κατοχικός ηγέτης, αναφέρει ότι οι τελετές για το νερό και το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων έγιναν μόνο για να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν από τους υποψηφίους (εννοεί τον Τατάρ) και αποτελούν μια άλλη διάσταση της παρέμβασης που έγινε στις «εκλογές».

Όπως σημείωσε, κάθε Τουρκοκύπριος γνωρίζει τον σκοπό τέτοιων ενεργειών, τέσσερις ημέρες πριν από τις «εκλογές».

Αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, ο Ακιντζί ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί και να χρησιμοποιηθεί όχι ως εμπόδιο στη λύση, αλλά να αξιοποιηθεί σαν γεγονός που θα συμβάλει σε αυτήν.

Τονίζει δε πως ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζεται για μια άτυπη διάσκεψη μετά τις «εκλογές», η ενέργεια στα Βαρώσια είναι λανθασμένη και πιθανότατα θα φέρει τους τουρκοκύπριους σε δύσκολη θέση στη διεθνή σκηνή.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά λάθος το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο εμπίπτει στην ευθύνη της «προεδρίας», χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικές σκοπιμότητες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων