03/06/2020 03/06/2020 Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ταυτότητα της Ευρώπης η οποία σήμερα ακροβατεί μεταξύ της ευρωπαϊκής εκκοσμίκευσης και της χριστιανικής κληρονομιάς της, φιλοξενεί το Διαδικτυακό Περιοδικό Πεμπτουσία και υπογράφει ο Θεολόγος – Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ Βασίλης Βρανάς.  Το άρθρο αυτό μάλιστα είναι άκρως επίκαιρο καθώς στις μέρες μας ο Covid-19 και το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ήρθαν να αναζωπυρώσουν τις...
03 Ιουνίου, 2020 - 21:47

Χριστιανισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση

Διαδώστε:
Χριστιανισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ταυτότητα της Ευρώπης η οποία σήμερα ακροβατεί μεταξύ της ευρωπαϊκής εκκοσμίκευσης και της χριστιανικής κληρονομιάς της, φιλοξενεί το Διαδικτυακό Περιοδικό Πεμπτουσία και υπογράφει ο Θεολόγος – Δρ. Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ Βασίλης Βρανάς. 

Το άρθρο αυτό μάλιστα είναι άκρως επίκαιρο καθώς στις μέρες μας ο Covid-19 και το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό ήρθαν να αναζωπυρώσουν τις συζητήσεις γύρω από το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρανάς, σημειώνει: 

“Και ξαφνικά…, ο χρόνος πάγωσε! Ο Covid-19 ήρθε να μας αφυπνίσει από τον λήθαργο. Αποκομμένοι σε μεγάλο βαθμό για εβδομάδες, από τα προϊόντα της Νεωτερικότητας, καταλάβαμε ότι πίσω από το φαίνεσθαι υπάρχει το είναι. Σε σύντομο χρόνο, τους προηγούμενους μήνες είδαμε μπροστά μας τους ελέφαντες στο δωμάτιο: το Μεταναστευτικό\Προσφυγικό και την (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «υποταγή» της Εκκλησίας στις υποδείξεις του κράτους. Είδαμε απόπειρες παραβίασης του ελληνικού εδάφους και ταυτόχρονα κλειστές Εκκλησίες! Ποιος να το φανταζόταν… Ο κόσμος διχάστηκε: άλλοι ήθελαν να ανοίξουν οι Εκκλησίες και να κοινωνήσουν, άλλοι να ανοίξουν τα σύνορα να περάσουν τα γυναικόπαιδα και άλλοι ήθελαν κλειστές Εκκλησίες ή κλειστά σύνορα ή και τα δύο. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο καθένας είχε το δίκιο του! Διαπιστώσαμε, εν τοις πράγμασι, τον διχασμό μεταξύ εκκοσμίκευσης και παράδοσης. Αποδείχτηκε ότι ακόμα και στα θέματα της Λατρείας ή του ανθρωπισμού, ήμασταν και είμαστε μπερδεμένοι -ως άνθρωποι και ως πιστοί- και πως έπρεπε το κράτος Λεβιάθαν να βρει λύσεις στα δικά μας αναπάντητα ερωτήματα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων