08/03/2021 08/03/2021 Λίνα Μενδώνη: Μεγάλες αλλά αναστρέψιμες οι ζημιές στους ναούς της Λάρισας – Τι αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά τις αυτοψίες – Το “μεγάλο ευχαριστώ της Εκκλησίας Αυτοψίες στα σεισμόπληκτα μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας, Σταυρούλας Σδρόλια, στις 5 και 6...
08 Μαρτίου, 2021 - 18:03
Τελευταία ενημέρωση: 08/03/2021 - 22:22

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε ναούς της Λάρισας – Αναστρέψιμες τις χαρακτήρισε η Λίνα Μενδώνη

Διαδώστε:
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Πολύ μεγάλες οι ζημιές σε ναούς της Λάρισας – Αναστρέψιμες τις χαρακτήρισε η Λίνα Μενδώνη

Λίνα Μενδώνη: Μεγάλες αλλά αναστρέψιμες οι ζημιές στους ναούς της Λάρισας – Τι αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά τις αυτοψίες – Το “μεγάλο ευχαριστώ της Εκκλησίας

Αυτοψίες στα σεισμόπληκτα μνημεία, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, πραγματοποίησαν τα κλιμάκια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας, Σταυρούλας Σδρόλια, στις 5 και 6 Μαρτίου 2021.

Τι ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού

«Από την πρώτη ώρα, μετά τη διπλή σεισμική ακολουθία», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού”.

Όπως σημειώνει η κ. Μενδώνη υπήρξε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους οικείους Μητροπολίτες Ελασσώνος, κ. Χαρίτωνα, και Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιερώνυμο, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στα μνημεία, ώστε να ληφθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των κτηρίων, και παράλληλα να δρομολογηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εκθέσεις και οι μελέτες αποκατάστασής τους.

“Οι ζημίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι αναστρέψιμες”, κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Η αυτοψία της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα μνημεία

Μετά από την επιτόπια καταγραφή της κατάστασης των μνημείων, κυρίως των ναών, από κλιμάκια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, οι ζημιές που προκλήθηκαν, από τη διπλή σεισμική ακολουθία, έχουν ως εξής:

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε δύο ναούς του Τυρνάβου, στον Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ο οποίος κατέπεσε πλήρως και στο ναό Αγίου Νικολάου Τουραχάν, όπου σημειώθηκε κατάρρευση του άνω τμήματος του κωδωνοστασίου του.

Ρηγματώσεις έχουν υποστεί άλλοι πέντε ναοί στον Τύρναβο:

– Ο ναός Αγίου Αντωνίου, μνημείο του 1600, φέρει ρωγμές στο νότιο τοίχο, κυρίως γύρω από τα παράθυρα και τη θύρα. Οι ρωγμές στα ίδια σημεία διακρίνονται και εξωτερικά.

Οι ρωγμές στον Αγιο Αντώνιο Τυρνάβου, μνημείο του 1600, είναι ορατές και εξωτερικά

– Η ΒΑ και ΒΔ γωνία του κηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου ναού Αγίου Νικολάου των Βλάχων, έχει διαχωρισθεί με σημαντική ρωγμή. Το μνημείο το οποίο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, φέρει εκτεταμένες φθορές στο βόρειο τοίχο ενώ εξωτερικά τμήματα της τοιχοδομίας του έχουν γκρεμισθεί με αποτέλεσμα να διακρίνεται το ξύλινο σενάζ το οποίο δένει το μνημείο στην κορυφή του. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης και στερέωσης.

Εκτεταμένες είναι οι ρωγμές στον ναό Αγ. Νικολάου Βλάχων στον Τύρναβο. κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο

– Στο κτήριο του ναού της Αγίας Παρασκευής (19ος αιώνας) διαπιστώθηκε κλίση, ενώ εγκάρσιες και κάθετες ρωγμές είναι παντού εμφανείς. Τα κειμήλια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος.

– Στη μονή του Προφήτη Ηλία αποκολλήθηκε ο βόρειος τοίχος από τη στέγη, ενώ παρατηρείται οριζόντιο σκίσιμο στο άνω μέρος του τρούλου. Ρωγμές υπάρχουν στις περισσότερες καμάρες του ναού. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης.

Οριζόντιο σκίσιμο στον τρούλο του Προφ. Ηλία στον Τύρναβο

– Ο ναός Παναγίας Φανερωμένης (19ος αι.) παρουσιάζει οριζόντιες ρωγμές στο ανώτερο τμήμα του κωδωνοστασίου, ωστόσο το κτήριο δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Στην περιοχή της Αμυγδαλέας του Δήμου Λαρισαίων ο ναός του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον Πηνειό, τρίκλιτη βασιλική των αρχών του 19ου αι., παρουσίασε ρωγμές στην κόγχη και στις γωνίες του κτηρίου. Στο εσωτερικό παρατηρήθηκαν δύο σημεία, με σημαντικές καταρρεύσεις τοιχογραφιών, στο κέντρο του βόρειου τοίχου και στη μέση του δυτικού τοίχου του νάρθηκα.

Ο Αγ.Νικόλαος στην Αμυγδαλέα δίπλα στον Πηνειό

Στην ίδια περιοχή και στον κοιμητηριακό ναό Αγίου Αθανασίου, του 16ου-17ου αιώνα, εμφανίσθηκε σημαντική ρωγμή στο βόρειο μέρος του ιερού, που σημαίνει ότι το βορειοανατολικό τμήμα του κτιρίου έχει αποκολληθεί.

Ο κοιμητηριακός ναός Αγ. Αθανασίου στην Αμυγδαλέα

Στον Δήμο Ελασσόνας ο κεντρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παλαιό τέμπλο και αγιογραφίες του 1743, παρουσίασε προβλήματα στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου του, που είναι σύγχρονη κατασκευή. Εμφανίζει σοβαρές ρωγμές και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ελασσόνα Αγιος Νικόλαος, κεντρικός ναός, ιστορικό διατηρητέο μνημείο 18ος αι

Ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κέντρο του βόρειου και του νότιου τοίχου.

Ελασσόνα ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Τέλος, στον διατηρητέο ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αι.), στη Μαγούλα εμφανίστηκαν μεγάλες φθορές και σκισίματα.

Επίσης, σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων το κτήριο του μνημείου Γενί Τζαμί, στη Λάρισα, παρουσιάζει διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στο μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας. Για λόγους ασφαλείας έχει αποκλειστεί η χρήση του πεζοδρόμιου, έμπροσθεν του μνημείου.

Το “μεγάλο ευχαριστώ” της Εκκλησίας

Πολλοί εκπρόσωποι της Εκκλησίας, Θεσμών, Αρχών και Φορέων επικοινώνησαν με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο εκφράζοντας την συμπαράστασή τους και να δηλώσουν τη διάθεσή τους να συνδράμουν μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της 3ης Μαρτίου, κατά τον οποίο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Μητροπόλεως, » κατά θαυμαστό τρόπο δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα».

Μεταξύ αυτών που εξέφρασαν την αμέριστη στήριξή τους είναι η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικώς και ενημερώθηκε αναλυτικά για τις ζημιές σε Ιερούς Ναούς και κατοικίες.

Επίσης, το σύνολο των Ιεραρχών εξέφρασαν την αμέριστή στήριξή τους, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος. Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επικοινωνία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η Υπουργός τηλεφώνησε πρώτη το βράδυ της Τετάρτης 3 Μαρτίου, ζήτησε ενημέρωση για τους ιστορικούς Ιερούς Ναούς της περιοχής, οι οποίοι υπάγονται στην αρμοδιότητα εποπτείας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και συνεπώς του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε άμεσα τα δελτία ταχείας αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να προβεί το υπουργείο Πολιτισμού στις δικές του ενέργειες και να αποκαταστήσει τους ιστορικούς Ιερούς Ναούς στην προτέρα κατάσταση με δαπάνη του Υπουργείου. Πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς: Παναγίας Φανερωμένης Τυρνάβου, Αγίας Παρασκευής Τυρνάβου, Αγίου Νικολάου Τουραχάν Τυρνάβου, Αγίου Αντωνίου Τυρνάβου, Αγίου Νικολάου των Βλάχων και Αγίου Νικολάου εν Βουνένοις Τυρνάβου, Αγίου Νικολάου Αμυγδαλέας και Αγίου Αθανασίου Αμυγδαλέας, καθώς και για την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Τυρνάβου.

Ευχαριστίες θερμές εκφράζονται και επίσης και προς τον Στρατηγό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, Α/ΓΕΕΘΑ, και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη διαχείριση της κρίσης από το φυσικό φαινόμενο, την υποστήριξη των εμπερίστατων Αδελφών μας και τη διασφάλιση των περιουσιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλία: Ο Μητροπολίτης Ελασσώνος λειτουργεί μέσα στη σκηνή – «Οι ναοί μας είναι ζωντανά τεκμήρια της ταυτότητάς μας»

«Κατά θαυμαστό τρόπο δεν θρηνήσαμε θύματα» – Το «μεγάλο ευχαριστώ» της Εκκλησίας και η «επούλωση των πληγών»

Εξωτερική φωτογραφία: Άγιος Νικόλαος στο Κουτσόχερο Τυρνάβου/ Φωτογραφίες υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων