09/03/2019 09/03/2019 Η γνωστή ως “Επιχείρηση Πριμαβέρα” ήταν η γενική αντεπίθεση των ιταλικών δυνάμεων κατά του Ελληνικού Στρατού, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πάρουν το “πάνω χέρι” στις επιχειρήσεις. Η ιταλική εαρινή επίθεση ξεκίνησε, σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1941, με τις ιταλικές δυνάμεις παθιασμένες από...
09 Μαρτίου, 2019 - 13:58

Ύψωμα 731. Πεδίο δόξης του Ελληνικού Στρατού

Διαδώστε:
Ύψωμα 731. Πεδίο δόξης του Ελληνικού Στρατού

Η γνωστή ως “Επιχείρηση Πριμαβέρα” ήταν η γενική αντεπίθεση των ιταλικών δυνάμεων κατά του Ελληνικού Στρατού, κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τα δεδομένα και να πάρουν το “πάνω χέρι” στις επιχειρήσεις.

Η ιταλική εαρινή επίθεση ξεκίνησε, σαν σήμερα, στις 9 Μαρτίου του 1941, με τις ιταλικές δυνάμεις παθιασμένες από τον Μουσολίνι, να “ρίχνονται” στην μάχη απέναντι σε έναν Ελληνικό Στρατό, που έδειξε τότε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι κανείς δεν πρέπει να τον υποτιμήσει.

Η επιχείρηση αυτή έλαβε χώρα υπό την προσωπική εποπτεία του Μουσολίνι, από 9 μέχρι και 25 Μαρτίου 1941, σε όλο το μήκος του ελληνοϊταλικού μετώπου και έληξε με πλήρη αποτυχία, διατηρώντας οι ελληνικές δυνάμεις ακέραιες τις θέσεις τους. Αυτή ήταν και η τελευταία απόπειρα των Ιταλών μέχρι την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα που ακολούθησε μετά δεκαήμερο, στις 6 Απριλίου 1941

Η εαρινή επίθεση με την κωδική ονομασία «Πριμαβέρα» (ιταλ. primavera, άνοιξη) ξεκίνησε στις 6:30′ το πρωί της 9ης Μαρτίου με βολές πυροβολικού και εναέριους βομβαρδισμούς, κυρίως εναντίον του τομέα της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας μεταξύ Τρεμπεσίνας και Μπούμπεσι. Η πυκνότητα των πυρών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη ιδιαίτερα κατά των υψωμάτων 717 και 731. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιθέσεις με τμήματα πεζικού χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Η ιταλική επίθεση συνεχίστηκε επί τέσσερις ημέρες με αμείωτη σφοδρότητα και με μεγάλες απώλειες ιδιαίτερα για τους επιτιθέμενους. Οι βολές του ιταλικού πυροβολικού δεν έπαυαν ούτε τη νύχτα.

Οι ελληνικές δυνάμεις τελικά κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραιες τις θέσεις τους σε όλη τη γραμμή του μετώπου, πολεμώντας πολλές φορές σώμα με σώμα, αποκρούοντας όλες τις επιθέσεις των Ιταλών.

Ο Μπενίτο Μουσολίνι στις 12 Μαρτίου βλέποντας ότι η ιταλική επίθεση οδηγούνταν σε παταγώδη αποτυχία διέταξε τη συνέχιση των επιχειρήσεων με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.

Την επόμενη ημέρα εκδηλώθηκε ισχυρότατη επίθεση αφού προηγήθηκε καταιγισμός βολών πυροβολικού και αεροπορικών βομβαρδισμών με πενιχρά όμως αποτελέσματα. Στις 25 Μαρτίου δόθηκε η τελευταία ανεπιτυχής προσπάθεια μετά την οποία η ιταλική ηγεσία διέταξε την παύση των επιχειρήσεων.

Πηγή κειμένου: www.onalert.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων