13/11/2019 13/11/2019 «Θύμα» της μεγάλης καταστροφής στη Βενετία «έπεσε» και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, «οι όποιες ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη». Τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα...
13 Νοεμβρίου, 2019 - 19:42
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2019 - 19:37

Ζημιές από την πλημμύρα υπέστη το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στη Βενετία

Διαδώστε:
Ζημιές από την πλημμύρα υπέστη το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στη Βενετία

«Θύμα» της μεγάλης καταστροφής στη Βενετία «έπεσε» και το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητή του ΑΠΘ Χρήστο Αραμπατζή που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, «οι όποιες ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη».

Τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα ράφια σε ψηλότερα σημεία καθώς η επίσημη πρόβλεψη που είχε δοθεί ήταν ότι η στάθμη των νερών θα αγγίξει το 1 μέτρο και 45 εκατοστά.

Ωστόσο η άνοδος ξεπέρασε κάθε εκτίμηση και η πόλη της Βενετίας επλήγη χθες το βράδυ από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί (187 εκατοστά και μόλις 7 εκατοστά χαμηλότερα από το 1966), βυθίζοντας στα νερά πλατείες και σοκάκια της και πλημμυρίζοντας σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου.

Το προσωπικό αντιλήφθηκε έγκαιρα την μεγάλη άνοδο των νερών και επενέβη μαζί με τους υποτρόφους του Ινστιτούτου για την εκ νέου μεταφορά των βιβλίων και του κινητού εξοπλισμού της σε ασφαλή σημεία.

“Η επέμβαση του προσωπικού και των υποτρόφων υπήρξε καθοριστική” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Αραμπατζής “καθώς διέσωσαν όλες τις εικόνες που φυλάσσονται στην αποθήκη και το ισόγειο του Ινστιτούτου”.

Πρώτο μέλημα των υπευθύνων του είναι να απομακρυνθούν τα νερά -κάτι που δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση- αφού όλη η Βενετία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν να ξεκινήσει η απολύμανση των χώρων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων