ORTHODOXIA REAL TIME NEWS FEED:
Select Language
MENU
PERSONAL NEWS ALARM ΕΓΓΡΑΦΗ
02.01.2020 | 18:02
Manastiri i Hirshëm i Shën Vlashit: «Me ndihmën e Perëndisë, me bekimin e Kryepiskopit tonë Anastas, si edhe me ndihmat e ofruara nga jashtë dhe brenda vendit, arritëm të mbanim 4 javët e para, rreth 170 persona»

Të dashur miq, nga dita e tërmetit të 26 Nëntorit dhe deri më sot në ambientet e kompleksit të Manastirit të Shën Vlashit u strehuan dhe vazhdojnë të strehohen, shumë njerëz të prekur nga kjo fatkeqësi. Me ndihmën e Perëndisë, me bekimin e Kryepiskopit tonë Anastas, si edhe me ndihmat e ofruara nga jashtë dhe…

02.01.2020 | 17:58
Mitropolia e Shenjtë e Apollonisë dhe Fierit: «Cdo vit e më shumë, besimtarët e mitropolisë sonë marin pjesë në meshën për nder të Shën Vasilit të Madh»

Kremtimi i Shën Vasilit të Madh- 1 Janar 2020 Cdo vit e më shumë, besimtarët e mitropolisë sonë marin pjesë në meshën për nder të Shën Vasilit të Madh. Besimtarët filluan vitin e tyre me bekimin e Perëndisë duke marë pjesë në «Liturgji Hyjnore» dhe në uratën e fillimit të vitit te ri, që lexoi…

02.01.2020 | 15:57
Shenjtori i ditës

Oshënar Silvestri i Romës. Oshënar Nili në Orikum. Oshënar Serafimi në Sarov. – Oshënar Silvestri i Romës – Ati ynë i lumur Silvestri vinte nga një familje e devotshme e Romës dhe që fëmijë tregoi zell të zjarrtë për mbrojtjen dhe përhapjen e besimit. Gjatë persekutimit, praktikoi me kurajë mikpritjen për rrëfyesit e besës, që…

31.12.2019 | 17:11
Këmbanarja e kishës së Shën Kollit në Kolonjë kthim në identitet

Këmbanarja e kishës së Shën Kollit, në Vodicë, Kolonjë do ti nënshtrohet së shpejti restaurimit. Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore bën të ditur se “Këshilli Kombëtar i Restaurimeve ka miratuar projektin e restaurimit të kësaj këmbanareje. Projekti i hartuar nga IKTK parashikon ndërhyrje konservuese dhe restauruese në elementët konstruktivë të këmbanares së kishës”. Instituti Kombëtar…

31.12.2019 | 17:06
Baldakini katër shekullor i altarit në Manastirin Baçkovski shkëlqen me bukuri të re

Argjendari Milen Vodeniçarski restauroi baldakinin e altarit të kishës kryesore të Manastirit Baçkovski “Fjetja e Shën Hyjlindëses”në afërsi të qytetit Asenovgrad. Bashkë me ekipin ai pastroi emalin, rivendosi copëzat që mungonin dhe lyri me flori baldakinin i cili është pothuajse katër shekujsh. Baldakini u punua në vitin 1632 nga disa mjeshtër nga qyteti Çirpovci dhe…

31.12.2019 | 17:05
Arkitektura kishtare – prirja e arkitektes Cvetanka Razsollkova

Për arkitekten Cvetanka Razsollkova gjithçka ka filluar në vitin 1997 kur është ftuar nga fondacioni “E ardhmja për Bullgarinë” për të projektuar pjesën e brendshme të kishës së sapondërtuar “Shën e Diela” në fshatin Nedelino në malin e Rodopeve. Gëzimi i njerëzve, të cilët në vazhdim të 400 vjetëve nuk kanë pasur kishë në fshatin…

31.12.2019 | 15:46
55 vjet nga kanunizimi i iluministit bullgarë Sofronij Vraçanski

Më 31 dhjetor para 55 vitesh Sofronij Vraçanski u kanonizua shenjtor i Kishës Ortodokse Bullgare. Sofronij bëri dy kopjet e para të veprës së parë të historiografisë bullgare “Historia sllavo-bullgare”. Me këtë vepër krijuar nga murgu Paisij Hilendraski në vitin 1762 konsiderohet se hidhen themelet e Rilindjes Kombëtare Bullgare. Sofronij Vraçanski (1739-1813) i cili konsiderohet…

30.12.2019 | 17:52
Miratohet projekti për restaurimin e kishës së Shën Mëhillit në Voskopojë

– I. Vata/- Këshilli Kombëtar i Restaurimeve ka miratuar projektin e restaurimit e “Kisha e Shën Mëhillit”, Voskopojë. “Projekti i hartuar nga Drejtoria Rajonale e Trashëgimisë Kulturore Korçë parashikon ndërhyrje konservuese dhe restauruese në elementët konstruktivë të kishës”, thuhet në njoftimin e Institutit Kombëtar të Trashëgimisë Kulturore. Kisha e Shën Mëhillit u mbarua së ndërtuari…

29.12.2019 | 12:57
Me bekimin e Fortlumturise se tij, Kryepiskopit Anastas, u kremtua festa e Krishtlindjes ne Enorine e Shen Prokopit me besimtaret e te gjitha moshave

Programi i larmishem kishte kenge, dramatizim, valle, recitime te pergatitura nga femijet nen drejtimin e mesueseve te katekizmit. Pas kesaj besimtaret hengren se bashku darken e Krishtlindjes. Kjo feste u mundesua nga bashkepunimi me zyren e femijeve prane Kryepiskopates se Shenjte. Na nderuan me pjesemarrjen e tyre Episkop Asti, At Kozmai dhe dhjak Mihali. Lavdi…

Τα σημαντικότερα νέα