02/09/2022 02/09/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Με κατάνυξη και άφατη ευλάβεια εορτάστηκε εχθές Πέμπτη 1-η Σεπτεμβρίου 2022, αρχή της Ινδίκτου, οπότε εκκινά και το καινούριο εκκλησιαστικό μας έτος, η εορτή του Οσίου Μελετίου, που υπήρξε έξοχη μορφή του μοναστικού βίου και λάμπρυνε με την θεολογική παρουσία του την Ορθοδοξία μας. Πλήθος κόσμου έτσι από το 4-ο...
02 Σεπτεμβρίου, 2022 - 8:41

Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, στον ομώνυμο ναό του στα Σεπόλια!

Διαδώστε:
Έκφραση τιμής στον Όσιο Μελέτιο, στον ομώνυμο ναό του στα Σεπόλια!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Με κατάνυξη και άφατη ευλάβεια εορτάστηκε εχθές Πέμπτη 1-η Σεπτεμβρίου 2022, αρχή της Ινδίκτου, οπότε εκκινά και το καινούριο εκκλησιαστικό μας έτος, η εορτή του Οσίου Μελετίου, που υπήρξε έξοχη μορφή του μοναστικού βίου και λάμπρυνε με την θεολογική παρουσία του την Ορθοδοξία μας. Πλήθος κόσμου έτσι από το 4-ο Διαμέρισμα του Κολωνού στην Αθήνα, αλλά και από παρακείμενα διαμερίσματα, συνέρρευσε στον ομώνυμο ναό του Οσίου Μελετίου στα Σεπόλια, για να αποτίσει φόρο τιμής στη σπουδαία αυτή μορφή μοναχισμού και να αντλήσει ηθική δύναμη από την θεία χάρη και την ευλογία του.

Να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Μελέτιος, που γεννήθηκε το 1035 μ.Χ. στη Μουταλάσκη της Καππαδοκίας, από νεαρή ηλικία ξεχώρισε για το υψηλό θρησκευτικό του συναίσθημα, αλλά και την ακλόνητη προσήλωσή του στα ηθικά ιδεώδη της ορθοδοξίας. Αφού περιηγήθηκε εκκλησιαστικά στην Θεσσαλονίκη, στην Θήβα και δη στη Μονή του Αγίου Γεωργίου και εν συνεχεία στη Μονή Σαγματά, ίδρυσε Ιερά Μονή στον Κιθαιρώνα, όπου και έζησε μέχρι την εκδημία του. Στον Κιθαιρώνα άλλωστε βρίσκεται και η τιμία κάρα του.

Στον περικαλλή και λαμπροστόλιστο ναό λοιπόν του Οσίου Μελετίου στα Σεπόλια, εψάλλη ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του ευσεβούς Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιου και συλλειτουργούντων του ευλαβούς Πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη και των ευσεβών ιερέων του ναού, πατέρων κ.κ. Γκανά Ευαγγέλου, Σταθόπουλου Γεωργίου και Καλημέρη Δημητρίου. Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης του φιλόχριστου λαού των Σεπολίων, που τιμά με ξεχωριστή ευλάβεια και πίστη, τον έφορο και προστάτη του Όσιο Μελέτιο. Ενώ με το πέρας του εσπερινού, ο ευλαβής Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μίλησε για τον σεπτό και ενάρετο βίο του Οσίου Μελετίου, που θα πρέπει να είναι σηματωρός και κατευθυντήριος ηθική δύναμη στη ζωή μας, συγκινώντας τους πιστούς με τον μελίρρυτο λόγο του και την υψηλή θεολογική του παιδεία.

Μετά τον εσπερινό επακολούθησε εκλιτάνευση της ιερής εικόνος του Οσίου Μελετίου, με την επικουρία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που σκόρπισε με τους παιάνες της, τα πιο γλυκά και χαρμόσυνα συναισθήματα στο χριστεπώνυμο πλήθος. Άφατος λυρισμός και συγκίνηση κατέβαλλε τους πιστούς των Σεπολίων-Κολωνού, που έραιναν με άνθη την εικόνα και εδέοντο στον Όσιο Μελέτιο, να τους χαρίζει υγεία, ηθική δύναμη και κουράγιο στους δύσκολους καιρούς μας. Άψογα τα μέτρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών, που εξασφάλισε την απρόσκοπτη πραγματοποίηση της πομπής. Αξιοσημείωτη ακόμα η μέριμνα του φιλοπτώχου ταμείου και των εθελοντών της ενορίας του Οσίου Μελετίου, που με αγάπη και ευλάβεια, πρόφεραν τα μέγιστα, για την υποδειγματική υλοποίηση της λιτανείας.

Με την επάνοδο της ιεράς εικόνας του Οσίου στην εκκλησία, ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρού-σης κ.κ. Κωνστάντιος, αφού διεμήνυσε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, εξέφρασε την αδήριτη ανάγκη, όλοι οι παριστά-μενοι με οδηγό τον ενάρετο, ιδεοφόρο και εμπνευσμένο εκκλησιαστικά βίο του Οσίου Μελετίου, να αποθησαυρίσουν ηθικά τα ιερά νάματα της Ορθοδοξίας και να πορευτούν στη ζωή τους, σε δρόμους αγάπης και ηθικής ευποιίας.

Χρόνια Πολλά και του Χρόνου και ο Όσιος Μελέτιος, να χαριτώνει τις ζωές σας και να σας χαρίζει υγεία και ηθική ευημερία.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Οσίου Μελετίου :

Ὡς ἔνσαρκος Ἄγγελος, καὶ ὑπηρέτης Χριστοῦ, ὡς ἔνθεος ἄνθρωπος καὶ ἀσκητῶν καλλονή, Μελέτιε Ὅσιε, χάριτας θεοδότους, ἐκομίσω διώκειν, πνεύματα πονηρίας, καὶ νοσοῦντας ἰᾶσθαι, δι’ ὅ καὶ ἡ σεπτή σου σορὸς βρύει ἰάματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων