18/07/2022 18/07/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Έλαμψε όλη η Αττική εχθές Κυριακή 17-7-22 το βράδυ, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική εορτή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην πανέμορφη περιοχή της Ηλιούπολης, με τις πολυφρόντιστες πλατείες της, τον ανοικτό της...
18 Ιουλίου, 2022 - 11:01
Τελευταία ενημέρωση: 18/07/2022 - 10:43

Ευλαβική προσευχή για την πανεύφημη Αγία Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για την πανεύφημη Αγία Μαρίνα, στον ομώνυμο ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Έλαμψε όλη η Αττική εχθές Κυριακή 17-7-22 το βράδυ, από το πνευματικό θάμπος και το ηθικό φέγγος της καλλιπαρθένου μάρτυρος Αγίας Μαρίνας, στην ευλαβική εορτή που έγινε στην μνήμη της, στον ομώνυμο ναό, της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. Στην πανέμορφη περιοχή της Ηλιούπολης, με τις πολυφρόντιστες πλατείες της, τον ανοικτό της ορίζοντα στον αττικό ουρανό – που δεν τον σκέπασε ο συντελεστής δόμησης – και προπαντός με τους ευγενείς και καλοσυνάτους ανθρώπους της, που μυροβολούν ευγένεια, αξιοπρέπεια και καλοσύνη. Με το άχραντο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την αδιάρρηκτη ηθική σχέση τους, με τις παραδόσεις και τις κλασικές αξίες και αρετές, του μαρτυρικού λαού και προοδευμένου – στους δαιδάλους της ιστορίας – λαού μας.

Στην αρχοντική Ηλιούπολη, έδωσε το καταιγιστικό παρόν ο αθηναϊκός λαός, από όλα τα διαμερίσματα της Αττικής, για να τιμήσει την έξοχη ηθικά αγιομάρτυρα της Ορθοδοξίας μας. Την καλλιπαρθένο Μαρίνα, που αντιπαρήλθε όλες τις τιμές, τα προνόμια και τα πλούτη του Έπαρχου της Αντιόχειας Ολύμβριου, για να διατρανώσει την πίστη της στο Χριστό μας και να παραδώσει την τίμια κεφαλή της στην μάχαιρα του ρωμαίου διοικητή. Όταν απελπισμένος ο έπαρχος, είδε ότι η ευλαβική Μαρίνα απέκρουε σθεναρά, όλες τις τιμές και τις προνομίες που τις προσέφερε για να αποποιηθεί το ορθόδοξο ήθος της, τότε στην υστάτη προσπάθειά του, της πρότεινε να την κάνει και γυναίκα του ! Και η ευλαβική Μαρίνα, με απαρασάλευτη πίστη, στην θεία δύναμη του απήντησε : «Έπαρχε, ο Χριστός είναι ο νυμφίος της καρδιάς μου» ! και τότε εξοργισμένος ο Ρωμαίος διοικητής διέταξε τον ειδεχθή αποκεφαλισμό της, που της χάρισε ωστόσο, τον ιερό κότινο της ηθικής αθανασίας, στο πάνθεον της ορθοδοξίας.

Δόνησε στην κυριολεξία την Ηλιούπολη, η συγκλονιστική παρουσία του λαού της Αττικής, για να τιμήσει την σπουδαία αυτή πρέσβειρα της χριστιανοσύνης μας, που αισθάνθηκε ξεχωριστή ηθικήν ανάταση, από τον κατανυκτικό πανηγυρικό εσπερινό και την εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας της. Του πανηγυρικού εσπερινού, χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Μωκησσού κ.κ. Δημήτριος, συνεπικουρούμενος από τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη κ.κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον ευσεβή Αρχιμανδρίτη και Αρχιερατικό Προϊστάμενο του ναού της Αγίας Μαρίνας κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου και άλλους ευλαβείς ιερωμένους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που με αγάπη και ευσέβεια προσήλθαν για να τιμήσουν την ιερή μνήμη της Αγίας Μαρίνας.

Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, επακλούθησε εκλιτάνευση της ιεράς εικόνας της Αγίας Μαρίνης και τιμίων λειψάνων, στους περιμετρικούς δρόμους του ναού, υπο τους γλυκείς παιάνες της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας, που χρωμάτισε ξεχωριστά με το ωραίο της ηχόχρωμα, την πομπή. Στην εκλιτάνευση συμμετείχαν ακόμα τιμητικά αγήματα, ιεροπαίδες και κατηχητικά σχολεία με πανέμορφους σχηματισμούς, αλλά και Σύλλογοι με εντυπωσιακές παραδοσιακές σχολές Κρητών και Ηπειρωτών Ηλιουπόλεως. Και διάστικτοι από συγκίνηση, οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, μέσα σε αυτό το χαρμόσυνο και πανηγυρικό κλίμα και με την υποβλητική ατμόσφαιρα της λαοθάλασσας που ευλαβικά ακλουθούσε την ιερή εικόνα της Αγίας Μαρίνας, την έραιναν με ρόδα και μύρα και προσεύχονταν κατανυκτικά για να τους προστρέξει στους δύσκολους και τρικυμισμένους καιρούς μας και και να τους χαρίσει ψυχική και σωματική υγεία.

Με το πέρας της λιτανείας και την επιστροφή στο ναό, τον λόγο έλαβε ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης και αρχιερατικός προϊστάμενος του Ναού, κ.κ. Σεραφείμ Δημητρίου και αφού διεβίβασε το ευγενές μήνυμα αγάπης του Αρχιεπισκόπου μας Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου και αναφέρθηκε για τον σεμνό και αυστηρά προσηλωμένο στην Ορθοδοξία βίο της Αγίας Μαρίνας και την υψηλή συνδρομή της, στην εδραίωση του χριστιανικού φρονήματος, στην περιοχή της Πισιδίας, ευχαρίστησε θερμά τον σεπτό Επίσκοπο Μωκησσού κ.κ. Δημήτριο και τον ευλαβή Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.κ. Βαρνάβα, που με περισσήν αγάπη και ευλάβεια προσήλθαν για να ευλογήσουν στην πανηγυρική εορτή, την πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία, που τίμησε την λιτανεία, τη φιλαρμονική της Αστυνομίας, που λάμπρυνε με τους ήχους τους την τελετή, το ενοριακό συμβούλιο, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου, τους ευγενείς εθελοντές – που άοκνα από το μετερίζι τους ο καθείς συνέδραμαν τις πανηγυρικές εορτές – και την Ελληνική Αστυνομία για τα άψογα μέτρα τάξης, ευχήθηκε από καρδιάς, στην παριστάμενη λαοθάλασσα των ευσεβών χριστιανών, Χρόνια Πολλά και η καλλιπαρθένος μάρτυρας της Ορθοδοξίας μας, να σκέπει και να ευλογεί την έντιμή ζωή τους.

Χρόνια Πολλά και η Αγία Μαρίνα, να σκέπει και να χαριτώνει εσάς και τις ευλαβικές οικογένειές σας.

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο της Αγίας Μαρίνας :

Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων