17/10/2023 17/10/2023 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Σε μια ατμόσφαιρα ανείπωτης ηθικής ευλάβειας και με την βαθιά κατάνυξη του φιλόχριστου λαού του Παπάγου, εορτάστηκε την Κυριακή 15-10-23, η ομώνυμη εορτή της Ορθοδοξίας, των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων στην καλλιεπή εκκλησία της Αγίας Σκέπης. Στην πανέμορφη περιοχή του Παπάγου, με τις πολυφρόντιστες πλατείες και τα επιβλητικά σπίτια της, που...
17 Οκτωβρίου, 2023 - 15:38
Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2023 - 15:51

Ευλαβική προσευχή για τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες, στην Αγία Σκέπη Παπάγου

Διαδώστε:
Ευλαβική προσευχή για τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες, στην Αγία Σκέπη Παπάγου

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Σε μια ατμόσφαιρα ανείπωτης ηθικής ευλάβειας και με την βαθιά κατάνυξη του φιλόχριστου λαού του Παπάγου, εορτάστηκε την Κυριακή 15-10-23, η ομώνυμη εορτή της Ορθοδοξίας, των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων στην καλλιεπή εκκλησία της Αγίας Σκέπης. Στην πανέμορφη περιοχή του Παπάγου, με τις πολυφρόντιστες πλατείες και τα επιβλητικά σπίτια της, που μυροβολά την ευγένεια και την καλοδεχτικότητα των κατοίκων της. Παράλληλα με την βαρύτιμη ιστορική της παράδοση, δοθέντος ότι είναι συνυφασμένη με κορυφαίες προσωπικότητες των ενόπλων δυνάμεών μας που διέλεμψαν σε κρίσιμα ιστορικά μας ορόσημα και επισφράγισαν τους μακραίωνες αγώνες του έθνους μας, για την πατρίδα, την ορθοδοξία και τη δημοκρατία.

Η ορθόδοξη εκκλησία μας τιμά αυτή την Κυριακή τους Αγίους Θεοφόρους Πατέρες, που συγκρότησαν την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787 και κατέθεσαν την εμπειρία και γνώση τους, σχετικά με το επίμαχο θέμα τότε της προσκύνησης των ιερών εικόνων. Και με την πολυμερή θεολογική τους παιδεία και πνευματική συγκρότηση, διετράνωσαν τη θέση, ότι δοθέντος ο Υιός και Λόγος του Θεού ενανθρώπισε, έχουμε την δυνατότητα να εικονίζουμε τη μορφή του, όπως επίσης της παναχράντου Παναγίας μας, αλλά και των Αγίων μας – που αναδείχθηκαν με την ιερή τους παρουσία, αληθινά μέλη του του Σώματος του Χριστού και πρεσβεύουν στο Θεό, για την σωτηρία όλων των ανθρώπων – κατά τις επιταγές της εκκλησιαστικής μας παράδοσης. Η εκκλησία μας διδάσκει ότι η απευθυνόμενη τιμή και προσκύνηση στις εικόνες, διαβαίνει, περνά, αναφέρεται στο πρωτότυπο, δηλαδή στο εικονιζόμενο πρόσωπο. Συνεπώς η αλήθεια των εικόνων, έγκειται στα πρόσωπα που αυτές εικονίζουν. Και την πραγματικότητα αυτή, τη βιώνει με τη χάρη του Θεού, κάθε πιστός που ευλαβικά τις προσκυνά. Θέση που αποτυπώνει την αδιάσπαστη διαχρονικά κρίση της ορθοδόξου πίστεώς μας, έναντι των εικονομάχων κάθε περιόδου.

Της κατανυκτικής λειτουργίας χοροστάτησε ο ευλαβής Αρχιμανδρίτης κ.κ. Φυλακτός Δαμασκηνός, μετά των άλλων ευλαβών ιερέων της Αγίας Σκέπης Παπάγου κ.κ. Γκρέκα Αρίσταρχου, Σκλήρη Σταμάτιου, Μπιλάλη Αντώνιου, Κωστάκη Αθανάσιου, Σιλιβέστρου Γεώργιου και Τάγαρη Παναγιώτου.

Χρόνια σας Πολλά και οι Άγιοι Θεοφόροι Πατέρες, να σκέπουν και να ευλογούν τις ενάρετες οικογένειές σας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων