16/05/2022 16/05/2022 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, όσο και Αθηναίων από άλλες συνοικίες, έγινε σήμερα Κυριακή 15-5-22 η πανηγυρική λειτουργία, για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής από τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής, στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου...
16 Μαΐου, 2022 - 9:18
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2022 - 8:57

Ευλαβικός αίνος για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής, στον ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών!

Διαδώστε:
Ευλαβικός αίνος για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής, στον ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών!

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του 5-ου Διαμερίσματος των Αθηνών, όσο και Αθηναίων από άλλες συνοικίες, έγινε σήμερα Κυριακή 15-5-22 η πανηγυρική λειτουργία, για την υποδοχή της Παναγίας της Κορυφινής από τα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής, στον λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Νικολάου της Αχαρνών στα Κάτω Πατήσια. Την ιερή εικόνα μάλιστα της Παναγίας, που για πρώτη φορά και για έναν αιώνα μάλιστα εξέρχεται από τον τόπο της, κόμισε στην Αθήνα από την θεοσκεπή Χαλκλιδική – στην οποία βρίσκεται και το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος- ο ευσεβής Αρχιμανδρίτης της ιεράς Μητρόπολης Κασσανδρείας κ-ος Συνέσιος Στάθης.

Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστά-ντιος, συνεπικουρούμενος από τους ευλαβείς Αρχιμανδρίτες κ.κ. Αλέξιο Σάπικα, αρχιερατικό Προϊστάμενο του ναού του Αγίου Νικολάου, Συνέσιο Στάθη, της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας, τον πρωτοπρεσβύτερο του Αγίου Νικολάου Πατέρα Δημήτριο Παπανδρέου και τους άλλους ευλαβείς ιερείς του πανσέπτου Αγίου Νικόλαου της Αχαρνών.

Κατά την παράδοση η εικόνα της Παναγίας, εξήλθε μέσα από τη θάλασσα μετά από ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό και ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Καθώς βρήκαν την ιερά εικόνα οι κάτοικοι του νησιού, αρχικά αποπειράθηκαν να την τοποθετήσουν στην κεντρική πλατεία του χωριού, ωστόσο από μόνη της η ιερά εικόνα της Παναγίας τοποθετούνταν ψηλά στο βουνό. Για αυτό και τελικά οι κάτοικοι της έφτιαξαν τιμητικά ένα μοναστήρι στο υψηλότερο σημείο και της προσέδωσαν το όνομα «Κορυφινή».

Αφότου έλαβε χώρα ο πρώτος διωγμός του 1918, οι κάτοικοι κουβάλησαν μαζί τους τη σεπτή εικόνα της Παναγίας στα βάθη της Μικράς Ασίας, την οποία και τοποθέτησαν σε μία εκκλησία. Πάραυτα κάθε μέρα την έβρισκαν να είναι τοποθετημένη, στην κορυφή ενός εκ των γύρω βουνών. Με την επάνοδο τους οι κάτοικοι στο νησί, ξανατοποθέτησαν την εικόνα της Παναγίας στο μοναστήρι της. Το δέ καντήλι της δεν έσβηνε ποτέ και συνιστούσε το μοναδικό φάρο, για όλους τους ναυτικούς της περιοχής.

Με τη χάρη και την ευλογία της, αποτελούσε ζωοποιό δύναμη και ελπίδα σωτηρίας και απαντοχής, για όλους τους κατατρεγμένους και με τις προστατευτικές τις φτερούγες, σκέπαζε όχι μόνο τους Χριστιανούς αλλά και τους Τούρκους, που προσέφυγαν στο μονα-στήρι, για να την ευχαριστήσουν και να τις καταθέσουν τα τάματα τους. Άμα έλαβε χώρα η φυγή των προσφύγων από το νησί της Καλολύμνου, στα ιερά τους κειμήλια, αποθέσανε και την Παναγία την Κορυφινή, την οποία πάντα ευλαβικά σαν μητέρα τιμούσαν και τιμούν. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σήμερα, η δημιουργία του φερώνυμου Ναού της Παναγιάς της Κορυφινής απο Καλολυμνιώτες, στο λόφο πάνω από την πόλη των Νέων Μουδανιών, που την έχουν και προστάτιδα τους.

Με την αποπεράτωση της θείας λειτουργίας ο σεπτός Επίσκοπος κ-ος Κωνστάντιος, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, που με την ευλογία του υπεβλήθη στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας το αίτημα μεταφοράς της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Κορυφινής στην Αθήνα, τον σεπτό Μητροπολίτη Κασσα-νδρείας κ.κ. Νικόδημο, που έδωσε άδεια για πρώτη μάλιστα φορά να εξέλθει η Παναγία από τον τόπο της, ευχήθηκε σε όλους η Παναγία που είναι η μητέρα όλων των Ελλήνων και είναι «και των προ αυτής αιτία και των μετ΄ αυτής προστάτης και των αιωνίων πρόξενος», να σκέπει και να ευλογεί τις οικογένειές τους και να αποτελεί την κατευθυντήριο δύναμη και σηματωρό, σε κάθε βήμα στην ζωή τους.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιερατικός Προϊ-στάμενος του Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης κ.κ. Αλέξιος Σάπικας, ευχαρίστησε ολόθερμα τον φιλόχριστο λαό των Αθηνών, που συμμετείχε ευλαβικά, στην υποδοχή της ιεράς εικό-νας της Παναγίας, αλλά και στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου της Αχαρνών, με την ευκαιρία τη εορτής της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του εφόρου και προστάτη του, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, Αγίου Νικολάου. Χρόνια Πολλά και η Παναγία η Κορυφινή και ο Άγιος Νικόλαος, να ευλογούν και να χαριτώνουν τις οικογένειες σας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων