18/11/2023 20/11/2023 Περιφανής και ένδοξος η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023) για την καθόλου Ορθόδοξο Εκκλησία μας και δη για την Ιερά Μητρόπολη των Πατρών και τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Χρυσόστομο, κατά την οποία ανηγγέλθη το χαρμόσυνο γεγονός της διακηρύξεως της αγιότητος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου (Παρασκευοπούλου), του πνευματικού ηγέτου της νεωτέρας εκκλησιαστικής Ιστορίας...
18 Νοεμβρίου, 2023 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 3:06

H χαρμόσυνος διακήρυξη της Αγιότητος του πνευματικού μας γεννήτορος Αγίου Γερβασίου του εν Πάτραις

Διαδώστε:
H χαρμόσυνος διακήρυξη της Αγιότητος του πνευματικού μας γεννήτορος Αγίου Γερβασίου του εν Πάτραις

Περιφανής και ένδοξος η σημερινή ημέρα (Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023) για την καθόλου Ορθόδοξο Εκκλησία μας και δη για την Ιερά Μητρόπολη των Πατρών και τον Σεπτό Ποιμενάρχη μας κ.κ. Χρυσόστομο, κατά την οποία ανηγγέλθη το χαρμόσυνο γεγονός της διακηρύξεως της αγιότητος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γερβασίου (Παρασκευοπούλου), του πνευματικού ηγέτου της νεωτέρας εκκλησιαστικής Ιστορίας της πόλεως των Πατρών.

  • Του Ἀρχιμ. π. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ἱεροκήρυκος Ἱ. Μ. Πατρῶν, Δρος Θεολογίας

Η προσωπικότητα του Αγίου Γερβασίου υπερείχε από πάσης πλευράς, διότι ήταν μεγαλειώδης η παρουσία του και διότι ήταν Άνδρας εκκλησιαστικός. Η προσωπική του ζωή και η ποιμαντική του, το κήρυγμά του, η κατήχηση και η όλη παρουσία του έδειχναν ότι αυτός ο άνθρωπος γεννήθηκε για την Εκκλησία, ζη για την Εκκλησία και στην Εκκλησία και οπωσδήποτε εκοιμήθη ως εκκλησιαστικός ανήρ. Γι᾽ αυτό και ο Θεός δόξασε τον αείμνηστο Άγιο Γέροντα στον ουρανό και τώρα στην γη.

Κάθε Άγιος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ο Άγιος Γερβάσιος είχε την τόλμη. Η τόλμη του αυτή δεν στηρίχθηκε στην άγνοια των κινδύνων ούτε στην πλάνη ούτε στην επίδειξη και αυτοπροβολή. Δεν στηρίχθηκε στην απογοήτευση ούτε στον παραλογισμό. Η τόλμη του Αγίου Γερβασίου στηρίχθηκε στην αλήθεια, στην ευαγγελική αρετή, στον Χριστό. Αυτή η τόλμη είναι αγία τόλμη. Είναι σωστική, μεταμορφωτική. Γι᾽ αυτόν ακριβώς τον λόγο μεταμόρφωσε κυριολεκτικώς τον λαό του Θεού των Πατρών και περιχώρων και τον οδήγησε στην λύτρωση και την σωτηρία. Αν σε κάθε εποχή είχαμε έναν Άγιο Γερβάσιο, δεν θα είχαμε τόσο πηχτό σκοτάδι.

Αισθάνομαι βαθυτάτη ευγνωμοσύνη προς τον Πανάγαθο Θεό, ο Οποίος μέσα στο άπειρο έλεός Του με αξίωσε να δεχθώ τις πνευματικές βάσεις και την καθοδήγηση στην Εκκλησιαστική μου πορεία από έναν τέτοιο Άγιο Πατέρα και Διδάσκαλο, εφάμιλλο των παλαιοτέρων Αγίων Πατέρων και Διδασκάλων της Εκκλησίας μας, από έναν ρέκτη του Κανονικού Δικαίου και λάτρη της απολύτου υπακοής και εμπιστοσύνης στο Πανάγαθο Θέλημα του Θεού σε όλες τις εκφράσεις και εκφάνσεις της ζωής του χριστιανού.

Είθε οι πρεσβείες του να συνοδεύουν την ζωή όλων μας και να είναι εγγυητής των ψυχών μας εν ημέρα κρίσεως.
Είθε να ευρισκώμεθα ανάμεσα στα πιστά τέκνα του, όταν θα αναφωνή προς τον Κύριον: «Ιδού εγώ και τα παιδία, α μοι έδωκεν ο Θεός».

Η δε πόλη των Πατρών κέκτηται ήδη Αυτόν ως δεύτερο Προστάτη και Μεσίτη της προς τον Θεό, μετά τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα, διότι, κατά παρόμοιο τρόπο με του Αποστόλου, η βιοτή του Αγίου Πατρός μας Γερβασίου ήταν αποστολική, ομολογιακή – μαρτυρική, ευαγγελική και οσία.

Εικόνα: o Άγιος Γερβάσιος ο εκ Πατρών (Η εικόνα είναι εργόχειρο αγάπης και προσευχής προς τον Άγιο Γερβάσιο που φιλοτέχνησαν μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου, Μπάλα, Πατρών)
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα «Ο Εκκλησιολόγος» των Πατρών στις 18/11/2023

Διαβάστε ακόμη:

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Πατρών για την αγιοκατάταξη του π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου

Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος – Η Πάτρα πανηγυρίζει για τον νέο Άγιο

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων για τις αγιοκατάταξεις του Οσίου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου και του Αγίου π. Αθανασίου Χαμακιώτη

Ι.Μ. Πατρών: Επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την αγιοκατάταξη του Γέροντα Γερβασίου

Πρώτος Εσπερινός του Αγίου Γερβασίου στην Πάτρα μετά την αγιοκατάταξη του

Δείτε τον πρώτο Εσπερινό μετά την αγιοκατάταξη του Γέροντα Γερβασίου Παρασκευόπουλου από τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Συχαινών Πατρών (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων