17/11/2023 17/11/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, με ανακοίνωσή της αναγγέλλει την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας δύο σύγχρονων Οσίων Πατέρων, οι οποίοι σχετίζονται με την περιοχή της Αχαΐας...
17 Νοεμβρίου, 2023 - 14:52
Τελευταία ενημέρωση: 17/11/2023 - 15:18

Η Μητρόπολη Καλαβρύτων για τις αγιοκατάταξεις του Οσίου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου και του Αγίου π. Αθανασίου Χαμακιώτη

Διαδώστε:
Η Μητρόπολη Καλαβρύτων για τις αγιοκατάταξεις του Οσίου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου και του Αγίου π. Αθανασίου Χαμακιώτη

Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας διά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, με ανακοίνωσή της αναγγέλλει την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, για την κατάταξη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας δύο σύγχρονων Οσίων Πατέρων, οι οποίοι σχετίζονται με την περιοχή της Αχαΐας και ιδιαιτέρως με την Ιερά Μητρόπολη.

Παρακάτω η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας:

Ο πρώτος, ο Όσιος π. Γερβάσιος Παρασκευόπουλος, είναι μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της νεότερης εκκλησιαστικής ιστορίας των Πατρών, αλλά και της Αχαΐας γενικότερα. (Διαβάστε επίσης: Στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας ο Γέροντας Γερβάσιος Παρασκευόπουλος – Η Πάτρα πανηγυρίζει για τον νέο Άγιο)

Ασκήθηκε ως δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου και στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας, ενώ το αγγελικό σχήμα έλαβε τελικώς στην Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας, της οποίας διετέλεσε Καθηγούμενος. Επίσης διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κατά τα έτη 1939 έως 1941.

Κατέστη ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της προσφοράς του στους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που κατέφυγαν στην Πάτρα, αλλά και για τη βοήθεια που προσέφερε στους πένητες και περιθωριοποιημένους πολίτες της εποχής. Έλαμψε με την οσιακή βιοτή, τη διδασκαλία και το πλούσιο ποιμαντικό και πνευματικό έργο του στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών, αλλά και εκτός των ορίων της.

Ο εκ της πόλεως των Πατρών ορμώμενος Σεπτός Προκάτοχός μας, Γέρων Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει προσωπικά τον Όσιο Γερβάσιο, να λάβει την ευχή του και να καταστεί αυτήκοος μάρτυς των φλογερών πνευματικών κηρυγμάτων του Οσίου, που σκοπό είχαν τη σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων.

Ο δεύτερος, ο Άγιος π. Αθανάσιος Χαμακιώτης, καταγόταν από την Τουρλάδα Καλαβρύτων.

Τουρλάδα Καλαβρύτων: τόπος γεννήσεως του Οσίου Πατρός Αθανασίου Χαμακιώτη

Από τα νεανικά του χρόνια διακρινόταν για τη βαθιά πίστη του στον Χριστό και για τη μετά ζήλου μελέτη των κειμένων της Ιεράς Βίβλου, καλλιεργώντας τον πόθο του να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό. (Διαβάστε αναλυτικά: Αγιοκατάταξη Γέροντα Αθανασίου Χαμακιώτη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου)

Ο Θεός οδήγησε τα βήματά του στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στην οποία μόναζε τότε και ο αδελφός του πατέρα του. Εκεί μετά από επταετή δοκιμασία εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε Αθανάσιος. Την 14η του μηνός Σεπτεμβρίου 1921 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και στο εξής έλαμψε ως λύχνος φαεινός πάνω στον λυχνοστάτη του ιερού Ευαγγελίου, στην αγιοτόκο Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, διαχέοντας παντού το φως των θείων αρετών και διαπρέποντας επί δεκαετία με τις πράξεις του, τους λόγους του και με όλα του τα χαρίσματα. Στην πόλη των Αθηνών υπηρέτησε στην Ανάληψη, στη Γλυφάδα και τη Μάνδρα. Από το 1936 άσκησε τα ιερατικά καθήκοντά του ως άριστος πνευματικός και ακάματος ιερουργός των Μυστηρίων στο περικαλλέστατο Παρεκκλήσιο της Παναγίας της επιλεγομένης Νεραντζιωτίσσης. Εκοιμήθη εν Κυρίω τη 17η μηνός Αυγούστου 1967, παραδίδοντας το πνεύμα του στα χέρια της Κυρίας Θεοτόκου, πλήρης ημερών και έργων αγαθών.

Η Ιερά Μητρόπολή μας εκφράζει ευλαβώς υιικές ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα Μέλη της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου για την τελική απόφαση της αγιοκατατάξεως των δύο Οσίων Πατέρων. Συγχαίρει δε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομο και Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο για τις ακάματες ενέργειες και τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, με σκοπό να περιληφθούν στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας οι Όσιοι Πατέρες Γερβάσιος Παρασκευόπουλος και Αθανάσιος Χαμακιώτης.

Ευχόμεθα, ο Άγιος Θεός, διά πρεσβειών των Οσίων Πατέρων μας Γερβασίου και Αθανασίου, να σκέπει και να ενισχύει τον ιερό κλήρο, τον θεοφιλή λαό μας και σύμπασα την Αγία Εκκλησία μας.

Ας έχουμε την ευχή Τους.

Διαβάστε ακόμη:

Παρηγοριά και στήριγμα για τον λαό οι Αγιοκατατάξεις των Οσίων Γερβασίου και Αθανασίου του νέου – Ωδές πνευματικές σε Πάτρα και Μαρούσι

Αφιερώματα στην Pemptousia TV για το νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Αθανάσιο Χαμακιώτη

Η Pemptousia TV στο κελάκι του Οσίου Αθανασίου Χαμακιώτου στην Ροδόπολη (ΒΙΝΤΕΟ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων